Την Πέμπτη 7 Νοέμβρη στις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στην πύλη του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι αναγκασμένοι να αντιδράσουν και να αντισταθούν στην πολιτική της θριαμβολογίας που ακολουθεί μετά την κυβέρνηση Τσίπρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Θριαμβολογία που δεν αντιστοιχεί στην κατάσταση που βρίσκονται όλα τα δημόσια νοσοκομεία και το Ασκληπιείο. Θριαμβολογία που προσπαθεί να καλύψει την πολιτική λιτότητας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και στο πέρασμά του στα χέρια των μεγαλοϊδιωτών. Ακόμη κι αν υπήρχαν στα νοσοκομεία οι τέλειες υποδομές, ακόμη κι αν υπήρχαν τα χρήματα και εξασφαλιζόταν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία ο καλύτερος και πιο σύγχρονος εξοπλισμός, όλα αυτά θα ήταν άχρηστα, αν δεν υπήρχε προσωπικό για να τα δουλέψει.

Στο Ασκληπιείο, ακόμη και με τον ελλιπή οργανισμό που έγινε το 2012, υπάρχουν 567 λειτουργικά κενά. Λείπουν 265 νοσηλεύτριες-ες, 144 διοικητικοί υπάλληλοι και 128 γιατροί. Τι σημαίνουν στην πράξη αυτά τα κενά; Πρώτον ότι ακόμη και σε τομείς που το νοσοκομείο περηφανεύεται ότι κάνει εξαιρετική δουλειά, όπως η παρεχόμενη αποκατάσταση σε σοβαρά πάσχοντες, λείπουν 15 φυσικοθεραπευτές. Η καλή δουλειά δηλαδή οφείλεται στον υπερβάλλοντα κόπο και ζήλο του υπάρχοντος προσωπικού, που κινδυνεύει με εξόντωση. Τα καινούργια δε μηχανήματα του νοσοκομείου (ακτινολογικό εργαστήριο και αξονικός τομογράφος), που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την τσέπη των ασθενών και να γίνονται δωρεάν στο νοσοκομείο, υπολειτουργούν, καθώς υπάρχουν 7 κενά σε ακτινολόγους!

Επίσης, παρά το ότι οι κτιριακές υποδομές παρουσιάζουν προβλήματα, καθώς υπάρχουν διάσπαρτα κτίρια ηλικίας άνω των 100 ετών σε μια έκταση που ξεπερνάει τα 100 στρέμματα, δεν προβλέπονται θέσεις ηλεκτροτεχνίτη, υδραυλικού, ψυκτικού, κλιβανιστή κλπ, καθώς το κράτος προτιμά να χάνει λεφτά και να πληρώνει σε ιδιώτες περισσότερα από όσο θα πλήρωνε για το μόνιμο δικό του προσωπικό. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της θριαμβολογίας των κυβερνήσεων. Νοσοκομεία που καταφέρνουν και αναπνέουν ακόμη, γιατί μόνο στο Ασκληπιείο υπάρχουν 6.500 οφειλόμενα ρεπό σε νοσηλεύτριες και νοσηλευτές. 

Στο Ασκληπιείο Βούλας, που εξυπηρετεί 1,5 εκατομμύριο κατοίκους των Νοτίων Προαστίων και βαφτίστηκε «Κέντρο Τραύματος» από το ΚΕΣΥ, δεν υπάρχει θωρακοχειρουργική κλινική, δεν υπάρχει αγγειοχειρουργική κλινική και ο ψηφιακός αγγειογράφος βρίσκεται ξανά σε αδράνεια, αφού ποτέ δεν προβλέφτηκε η πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού για τη λειτουργία του. Την ίδια ώρα τα εργαστήρια υπολειτουργούν μόνιμα, καθώς λείπουν βασικά αντιδραστήρια.  

Οι παθολογικές κλινικές λειτουργούν χάρη στον ηρωισμό γιατρών και νοσηλευτών και δεν υπάρχουν νευρολογική, πνευμονολογική και αιματολογική κλινική. Οι κυβερνήσεις λοιπόν θριαμβολογούν, ενώ οι επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές και παρασκευαστές, που εργάζονται με συμβάσεις, καλύπτοντας υπαρκτές πάγιες ανάγκες, είναι ξανά υπό απόλυση. Είναι σημαντικό ότι το κάλεσμα του σωματείου για την κινητοποίηση στις 7 Νοέμβρη απευθύνεται και στα λαϊκά στρώματα των κατοίκων στα Νότια Προάστια, ώστε μαζί να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες