Κυβέρνηση οδοστρωτήρας γα τη δημόσια υγεία.
Με κυβερνητική εντολή, την Πέμπτη 21/4, το υπουργείο υγείας έδωσε εντολή στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων να μεταφέρουν άμεσα τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Με λίγα λόγια κάλεσε τα δημόσια νοσοκομεία, σε μια χρονική περίοδο που σε πολλά νοσοκομεία λείπουν γάζες και γάντια, να δώσουν τα διαθέσιμά τους στον Στουρνάρα, ώστε να διασφαλιστούν οι δόσεις τους χρέους προς τους δανειστές.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, που τόση προπαγάνδα κάνει τον τελευταίο χρόνο για να μας πείσει ότι έχει βαλθεί να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και την κατάρρευση στη δημόσια υγεία λόγω των μνημονίων, αποδεικνύει ότι καθόλου δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι κλινικές και άλλες δομές των νοσοκομείων κλείνουν και ο κίνδυνος να πεθαίνει μαζικά ο φτωχόκοσμος λόγω ελλείψεων σε υλικά, φάρμακα, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, είναι εδώ και φάνηκε το χειμώνα του 2015-2016, με την αύξηση των θανάτων από τη γρίπη.
Η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, όσο και το ότι εξακολουθούν, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να μην επαναλειτουργούν τα εργαστήρια και τα υποκαταστήματα του ΠΕΔΥ (ΙΚΑ) που έκλεισαν ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης και βέβαια η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, οδηγούν τον κόσμο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Σε ιδιώτες που θησαυρίζουν αδρά τόσο στις πλάτες ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, όσο και στις πλάτες των εργαζομένων τους.
Ασκληπιείο
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της τελευταίας εβδομάδας από το Ασκληπιείο. Ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και το μοναδικό στα νότια προάστια της Αθήνας, που η υποχρηματοδότησή του οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Η έλλειψη χρηματοδότησης δεν σημαίνει μόνο ότι δεν υπάρχουν υλικά στα νοσοκομεία, αλλά ότι επίσης δεν συντηρούνται και δεν επισκευάζονται όσο συχνά και γρήγορα θα έπρεπε.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Ασκληπιείο ανέστειλε τη λειτουργία της γιατί, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση του νοσοκομείου, ο ανταγωνισμός των εταιρειών επισκευής και συντήρησης, σε καιρούς μνημονιακής επιτήρησης και υποχρηματοδότησης, θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία της Μονάδας. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές, καθώς οι νεφροπαθείς θα πρέπει κάθε δυο μέρες είτε να τρέχουν για αιμοκαθάρσεις από δημόσιο νοσοκομείο σε δημόσιο νοσοκομείο, είτε θα πρέπει να πληρώσουν τους κλινικάρχες για να κάνουν τη θεραπεία τους.
Όλα στους ιδιώτες
Οι μεγαλοκλινικάρχες και τα διαγνωστικά κέντρα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κατάρρευση της δημόσιας υγείας. Δεν είναι μόνο η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων άλλωστε και το κλείσιμο δομών και κλινικών που τους ευνοεί. Τους ευνοούν οι μνημονιακοί νόμοι για το εργασιακό καθεστώς, που τους επιτρέπουν να απολύουν αναίτια κόσμο ή να μην παρέχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενούς τους. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η απόλυση εργαζομένου στη Βιοκλινική που ανήκει στη Βιοϊατρική.
Η απόλυση αποδεικνύει πόσο λίγο ενδιαφέρει τους μεγαλοεργοδότες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και κλινικών η δημόσια υγεία και η υγεία ακόμη και των δικών τους εργαζομένων. Ο εργαζόμενος απολύθηκε για να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της Βιοκλινικής, καθώς τόλμησε να απαιτήσει να του διενεργηθούν ιατρικές εξετάσεις για έλεγχο λόγω πιθανότητας μόλυνσης από μεταδιδόμενη ασθένεια. Ο κίνδυνος αυτός οφείλεται σε έλλειψη του απαραίτητου χειρουργικού εξοπλισμού.
Δικαιολογούνται τέτοια διαγνωστικά κέντρα να έχουν ελλείψεις σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και των χρηστών υγείας; Ξεκάθαρα όχι, όταν μια απλή αιματολογική εξέταση για την έλλειψη βιταμίνης D στη Βιοϊατρική (την εξέταση δεν την καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ) κοστίζει 33 ευρώ. Οι μεγαλοκλινικάρχες θησαυρίζουν, αλλά αδιαφορούν για την υγεία μας.
Και η κυβέρνηση, που θα είχε πρωταρχικό της μέλημα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, κλείνει τα μάτια και συμβάλλει μάλιστα στο να θησαυρίσουν ακόμη περισσότερο. Στα τέλη Ιούνη, ίσως και νωρίτερα λόγω της έλλειψης χρημάτων, τα ιατρεία όσων ΠΕΔΥ (ΙΚΑ) λειτουργούν σε χώρους που ενοικιάζονται από ιδιώτες, είτε θα μεταφερθούν σε άλλα υποκαταστήματα του ΠΕΔΥ, είτε θα κλείσουν.
ΠΕΔΥ Αγίου Ιερόθεου
Το παράδειγμα του ΠΕΔΥ Αγίου Ιερόθεου στο Περιστέρι μαρτυρά το πόσο δεν νοιάζεται η κυβέρνηση αυτή για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Στο Περιστέρι, μια πόλη με 250.000 κατοίκους, μέχρι το νόμο της ΝΔ για τον ΕΟΠΥΥ, λειτουργούσαν 5 υποκαταστήματα ΙΚΑ. Τώρα λειτουργούν 2. Αυτό του Αγίου Ιερόθεου και το κεντρικό του Περιστερίου.
Το υποκατάστημα του Αγίου Ιερόθεου θα κλείσει και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα μεταφερθεί μάλλον στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, που βρίσκεται σε απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων από το ΠΕΔΥ Αγίου Ιερόθεου και δεν συνδέεται με δημοτική συγκοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση θα διασωθεί τουλάχιστον το τμήμα Νεογνών, το μοναδικό αντίστοιχο του ΠΕΔΥ σε όλη τη Δυτική Αθήνα.
Αν ισχύσει όμως το δεύτερο σενάριο, η μεταφορά δηλαδή των ιατρείων του στο ΠΕΔΥ Πετρούπολης, τότε πέρα από το ότι δεν υπάρχει εύκολη μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς για τους 100.000 περίπου κάτοικους της περιοχής, θα σταματήσει και η λειτουργία του τμήματος νεογνών, καθώς στο ΠΕΔΥ Πετρούπολης δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι χώροι και υποδομές.
Ήδη η ΛΑΕ Περιστερίου προχώρησε σε δράσεις ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής και θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της γι’ αυτό το θέμα. Ταυτόχρονα τη Δευτέρα 18 Απρίλη, συνάντηση με την ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, την ΠΟΕΔΗΝ, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΛΑΕ που την αποτελούσαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Αντώνης Νταβανέλος και Θοδωρής Μόσχοβος.
Αυτή τη στιγμή μαζί με τη μεγάλη μάχη του ασφαλιστικού χρειάζεται ένα ισχυρό μέτωπο με τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία, για να σώσουμε τα δημόσια νοσοκομεία, τα ΠΕΔΥ που κινδυνεύουν με κλείσιμο, για να διεκδικήσουμε να ξαναλειτουργήσουν τα ΠΕΔΥ, τα εργαστήριά τους και τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει, για να διεκδικήσουμε πραγματικά δημόσια και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες υγείας.