Το Σεπτέμβριο του 2013 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα το υπ΄ αριθμό 2118 ψήφισμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), με το οποίο προβλέπεται η απομάκρυνση και η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας μέχρι τα μέσα του έτους 2014.

Η από­φα­ση πάρ­θη­κε με τη σύμ­φω­νη γνώμη ΗΠΑ και Ρω­σί­ας, ως μία δι­πλω­μα­τι­κή λύση για την απο­φυ­γή στρα­τιω­τι­κής επέμ­βα­σης στη Συρία. Σύμ­φω­να με την OPCW, το πα­γκό­σμιο χη­μι­κό οπλο­στά­σιο ανέρ­χε­ται σε 70.000 τό­νους το­ξι­κών προ­ϊ­ό­ντων με τα με­γα­λύ­τε­ρα χη­μι­κά οπλο­στά­σια να βρί­σκο­νται σε ΗΠΑ και Ρωσία. Δύο μήνες αρ­γό­τε­ρα, και συ­γκε­κρι­μέ­να στις 15/11/2013, η Αλ­βα­νία απορ­ρί­πτει αί­τη­μα των ΗΠΑ για την κα­τα­στρο­φή του χη­μι­κού οπλο­στα­σί­ου της Συ­ρί­ας στο έδα­φός της, παρά το ότι δια­θέ­τει ένα από τα τρία ση­μεία από­θε­σης χη­μι­κών πα­γκο­σμί­ως. Επί­σης, το Βέλ­γιο, η Γερ­μα­νία και η Νορ­βη­γία, αρ­νή­θη­καν να προ­βούν στην κα­τα­στρο­φή των όπλων στο έδα­φός τους.

Ως εναλ­λα­κτι­κή λύση ο OPCW πρό­τει­νε να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί η μέ­θο­δος της υδρό­λυ­σης, αλλά εν πλω, δη­λα­δή επί πλω­τού μέσου. Η πε­ριο­χή που επι­λέ­χθη­κε βρί­σκε­ται νο­τιο­δυ­τι­κά της Κρή­της και με­τα­ξύ Ιτα­λί­ας, Λι­βύ­ης και Μάλ­τας.

Μόλις στις 18/2/2014, και για πρώτη φορά από τότε που είδε το φως της δη­μο­σιό­τη­τας η υπό­θε­ση της εξου­δε­τέ­ρω­σης των χη­μι­κών της Συ­ρί­ας στη Με­σό­γειο, η Επι­τρο­πή Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων του Ευ­ρω­κοι­νο­βου­λί­ου απα­ντά σε επι­στο­λή δια­μαρ­τυ­ρί­ας μέσω του Έλ­λη­να εκτε­λε­στι­κού διευ­θυ­ντή της Επι­τρο­πής Υπο­θέ­σε­ων Ασφά­λειας για τα Όπλα Μα­ζι­κής Κα­τα­στρο­φής. Στην απά­ντη­σή του πα­ρα­δέ­χε­ται την εμπλο­κή της Ε.Ε. στην από­φα­ση για εκτέ­λε­ση του έργου στη Με­σό­γειο, άρα και γνώση του θέ­μα­τος από τον Οκτώ­βριο του 2013! Επί­σης ανα­φέ­ρει ότι «η μέ­θο­δος της υδρό­λυ­σης για τις πρό­δρο­μες χη­μι­κές ου­σί­ες “προ­τε­ραιό­τη­τας 1” επι­λέ­χθη­κε με βάση τη μα­κρό­χρο­νη εμπει­ρία επι­τυ­χη­μέ­νης εφαρ­μο­γής της στο πλαί­σιο κα­τα­στρο­φής των χη­μι­κών όπλων των ΗΠΑ και άλλων κρα­τών». Ωστό­σο, η μέ­θο­δος, που, όπως ανα­φέ­ρει, εφαρ­μό­στη­κε επι­τυ­χώς στο πα­ρελ­θόν από τις ΗΠΑ, δεν αφορά την υδρό­λυ­ση εν πλω, η οποία θα επι­χει­ρη­θεί για πρώτη φορά.

Επί­σης, σύμ­φω­να ακόμη και με τις πιο συ­ντη­ρη­τι­κές πηγές όπως ο Raymond Zilinskas (διευ­θυ­ντής του τομέα χη­μι­κού και βιο­λο­γι­κού πο­λέ­μου του στρα­τού των ΗΠΑ και επι­θε­ω­ρη­τή χη­μι­κών όπλων των Ηνω­μέ­νων Εθνών στο ΙΡΑΚ το 1994), πλη­ρο­φο­ρού­μα­στε πως «Δεν υπάρ­χει εκτί­μη­ση πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κού κιν­δύ­νου, δεν υπάρ­χει προη­γού­με­νο, όλοι κά­νου­με ει­κα­σί­ες». Σύμ­φω­να με τον ίδιο η υδρό­λυ­ση μπο­ρεί να μην πε­τύ­χει αν υπάρ­χουν προ­σμί­ξεις στα χη­μι­κά το οποίο δεν το ξέρει, και επί­σης «δεν υπάρ­χει ούτε εκτί­μη­ση κιν­δύ­νου, ούτε με­λέ­τη αν­θρω­πο­γε­νών/πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών επι­πτώ­σε­ων αν υπάρ­ξει κά­ποιο ατύ­χη­μα». Βα­σι­κή είναι η έλ­λει­ψη πλη­ρο­φό­ρη­σης σχε­τι­κά με τη σύ­στα­ση των χη­μι­κών εάν, δη­λα­δή, έχουν την ίδια σύ­στα­ση όπως η αρ­χι­κή τους καθώς μόνο σε τέ­τοια πε­ρί­πτω­ση είναι βέ­βαιη η επι­τυ­χία της υδρό­λυ­σης (στη στε­ριά). H διε­θνής νο­μο­θε­σία απα­γο­ρεύ­ει την με­τα­κί­νη­ση χη­μι­κών όπλων από τη χώρα που τα κα­τέ­χει, και προ­βλέ­πει ότι η κα­τα­στρο­φή τους πρέ­πει να γίνει στο έδα­φος αυτής της χώρας. Κατ’ εξαί­ρε­ση απο­φα­σί­στη­κε να μην ισχύ­σει το ίδιο στην πα­ρού­σα πε­ρί­πτω­ση.

Σύμ­φω­να με τις μέχρι τώρα πλη­ρο­φο­ρί­ες, πρό­κει­ται να επε­ξερ­γα­στούν 700 τόνοι του αε­ρί­ου SARIN (νευ­ρο­πα­ρα­λη­τι­κό αέριο, μια στα­γό­να του οποί­ου αρκεί για να προ­κα­λέ­σει τον ακα­ριαίο θά­να­το ενός αν­θρώ­που). Η επι­χεί­ρη­ση πρό­κει­ται να διαρ­κέ­σει του­λά­χι­στον τρεις μήνες, καθώς το φορ­τη­γό πλοίο του αμε­ρι­κα­νι­κού πο­λε­μι­κού ναυ­τι­κού MV Cape Ray, επί του οποί­ου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η υδρό­λυ­ση, δεν είναι σε θέση να επε­ξερ­γα­στεί πε­ρισ­σό­τε­ρο από 15 τό­νους χη­μι­κών την ημέρα.

Γάλ­λοι ει­δι­κοί επι­στή­μο­νες κρού­ουν τον κώ­δω­να του κιν­δύ­νου ανα­φο­ρι­κά με την επι­λο­γή του MV CapeRay, καθώς πρό­κει­ται για πλοίο 36 ετών με μονό επί­πε­δο στε­γα­νών, όταν είναι γνω­στό ότι πλοία του ίδιου τύπου χρη­σι­μο­ποιού­νται κατά μέσο όρο 30 χρό­νια και έπει­τα απο­σύ­ρο­νται. Με τα πα­ρα­πά­νω δε­δο­μέ­να τα πο­σο­στά ατυ­χή­μα­τος αυ­ξά­νο­νται δρα­μα­τι­κά.

Τόσο οι κά­τοι­κοι και οι φο­ρείς του νη­σιού όσο και επι­στή­μο­νες δεν κρύ­βουν την ανη­συ­χία τους για τις επι­πτώ­σεις στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή της Με­σο­γεί­ου, αφού δεν είναι γνω­στό που θα κα­τα­λή­ξουν τα προ­ϊ­ό­ντα της επε­ξερ­γα­σί­ας των το­ξι­κών ου­σιών, ενώ σε τόσο αστα­θείς συν­θή­κες δεν είναι δυ­να­τόν να απο­κλει­στεί διαρ­ροή στη θά­λασ­σα.

Ούτε η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση, ούτε καμία αρ­μό­δια ευ­ρω­παϊ­κή και πα­γκό­σμια αρχή δεν έχει δώσει πει­στι­κές απα­ντή­σεις σχε­τι­κά με την όλη δια­δι­κα­σία κα­τα­στρο­φής και το χρο­νο­διά­γραμ­μά της.

Μια τέ­τοια διαρ­ροή θα έχει ανυ­πο­λό­γι­στες συ­νέ­πειες στο θα­λάσ­σιο πε­ρι­βάλ­λον και στους λαούς της Με­σο­γεί­ου, με την κα­τα­στρο­φή της του­ρι­στι­κής βιο­μη­χα­νί­ας και της αλιεί­ας να είναι μόνο ένα μέρος αυτών.

Η Κρήτη είναι στο πόδι. Ήδη, έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί συλ­λα­λη­τή­ριο στην πλα­τεία Ελευ­θε­ρί­ας στο Ηρά­κλειο με αί­τη­μα την ακύ­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας. Στα Χανιά και στο Ρέ­θυ­μνο φο­ρείς, συλ­λο­γι­κό­τη­τες, ορ­γα­νώ­σεις αλλά και πο­λί­τες δη­λώ­νουν την αντί­θε­σή τους και έχουν ξε­κι­νή­σει συ­ντο­νι­σμό κι­νη­μα­τι­κών δρά­σε­ων.
Τα χη­μι­κά όπλα της συ­ρια­κής κυ­βέρ­νη­σης πρέ­πει να υπο­στούν επε­ξερ­γα­σία επί εδά­φους, όπου οι τε­χνι­κές είναι ασφα­λέ­στε­ρες, και υπ’ ευ­θύ­νη των προ­μη­θευ­τών και της εται­ρεί­ας πα­ρα­γω­γής τους.

Τα αδια­φα­νή σχέ­δια των πα­ρα­γω­γών των χη­μι­κών όπλων και του αμε­ρι­κά­νι­κου πο­λε­μι­κού ναυ­τι­κού πρέ­πει να ναυα­γή­σουν υπό το βάρος της αντί­στα­σης των το­πι­κών κοι­νω­νιών.

Όχι στην εκ­βιο­μη­χά­νι­ση των θα­λασ­σών μας και του πε­ρι­βάλ­λο­ντος μας!

Απαι­τού­με να μη γίνει η Με­σό­γειος μια χω­μα­τε­ρή χη­μι­κών απο­βλή­των. Οι λαοί της Με­σο­γεί­ου δεν θα συ­ναι­νέ­σουν στη λο­γι­κή των πο­λε­μι­κών βιο­μη­χα­νιών που φυ­λά­ει γι αυτήν τα κέρδη αλλά για εμάς το κοι­νω­νι­κό και πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό κό­στος.

Συμ­με­τέ­χου­με στις δρά­σεις ενά­ντια στα χη­μι­κά του πο­λέ­μου.

Πα­ρέμ­βα­ση ενη­μέ­ρω­ση σε χώ­ρους μα­ζι­κούς προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρω­θεί η κοι­νω­νία για το έγκλη­μα που συ­ντε­λεί­ται.

Κα­θα­ρά Δευ­τέ­ρα, στους Αγ.Απο­στό­λους, πα­ρεμ­βαί­νου­με με κεί­με­να και πανό.

Όλοι στις 9 Μαρ­τί­ου, στις 12:00 στο εμπο­ρι­κό λι­μά­νι της Σού­δας, στην Πα­γκρή­τια συ­γκέ­ντρω­ση.

Ετικέτες