O πολυχώρος «Κομμούνα» ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τους φίλους-ες, συντρόφισσες-ους που τον επισκέπτονταν όλα αυτά τα 3μιση χρόνια λειτουργίας του. Μετά από αναρίθμητες εκδηλώσεις, ανοιχτές συζητήσεις, συνελεύσεις, σεμινάρια, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου κ.ά., γιορτές, θεατρικά, συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, ένας κύκλος κλείνει.

Ευχαριστούμε όσους-ες στήριξαν την προσπάθεια συμμετέχοντας στις δράσεις του πολυχώρου, διεθνείς καλεσμένες και καλεσμένους μας, συνομιλητές-τριες μας στα πάνελ εκδηλώσεων, καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες που ομόρφυναν τον χώρο και ψυχαγώγησαν τον κόσμο, συγγραφείς που παρουσίασαν το έργο τους, όσες-ους επέλεξαν τον πολυχώρο για να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις ή εκδηλώσεις, αλλά και τον καθένα και την καθεμιά που παρακολούθησε κάποιες από τις δράσεις μας και συνεισέφερε οικονομικά στη λειτουργία του πολυχώρου. Μας δώσατε και την δυνατότητα αλλά και το κέφι να αφιερώσουμε πόρους, χρόνο και προσπάθεια να κρατηθεί η λειτουργία του πολυχώρου. Οι οικονομικές απαιτήσεις για την λειτουργία ενός τέτοιου χώρου ήταν μια δυσκολία που αντιμετωπίζαμε διαρκώς και με την οικονομική βοήθεια των φίλων της Κομμούνας και με δικές μας υπερ-προσπάθειες επιχειρούσαμε κι επεξεργαζόμασταν τρόπους να συνεχίσουμε.

Δυστυχώς, η πανδημία και οι συνθήκες που διαμόρφωσε έκαναν αυτό το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο. Ο πολυχώρος υποχρεώθηκε να σταματήσει πλήρως την λειτουργία του για 2μιση μήνες, ενώ μπαίνουμε σε μια (άγνωστης διάρκειας) περίοδο κατά την οποία η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων σε κλειστό χώρο παραμένει από ανεπιθύμητη ως ανέφικτη, χωρίς να αποκλείονται νέα κύματα της επιδημίας και νέα μέτρα καραντίνας. Όλα αυτά στέρησαν και θα συνεχίσουν να στερούν από την «Κομμούνα» τη δυνατότητα μαζικής φιλοξενίας ανθρώπων, που αποτελεί και τη βασική πηγή εσόδων της, προσθέτοντας επιπλέον εμπόδια στον προγραμματισμό μας και αποστερώντας δυνατότητες σε μια ήδη δύσκολη προσπάθεια.

Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα να μην πάρουμε αυτήν την πολύ δύσκολη για εμάς απόφαση, στην οποία καταλήγουμε μετά από πολύ σκέψη. Η διαφαινόμενη πιθανή πώληση κι αλλαγή ιδιοκτησίας του κτιρίου στην Ιουλιανού (για δική του χρήση) έκανε ακόμα πιο αβέβαιη την όποια προσπάθεια να συνεχίσουμε.  

Ζητάμε σήμερα την οικονομική στήριξη όσων εκτίμησαν την προσπάθεια που κάναμε στον πολυχώρο για να βοηθήσουν στην οργάνωση του «επόμενου βήματος». Η οικονομική σας στήριξη θα βοηθήσει να μην αφήσουμε οικονομικά βάρη κι εκκρεμότητες κατά τον τερματισμό της λειτουργίας και την εκκένωση του κτιρίου. Θα συνδράμει στο να διατηρηθεί μια υλικοτεχνική υποδομή που στήριξε την λειτουργία του πολυχώρου, αλλά και άλλες δράσεις κι εκδηλώσεις του ευρύτερου κινήματος και της Αριστεράς, και η οποία θα παραμείνει χρήσιμη και διαθέσιμη σε τέτοιες ανάγκες. Θα συνδράμει στην προσπάθεια μετεγκατάστασης κάποιων υποδομών του Ινστιτούτου Κομμούνα και των Εκδόσεων RedMarks, που θα συνεχίσουν την λειτουργία τους με έδρα  στην Κλαζομενών 3. Κάθε συμβολή για αυτές τις ανάγκες, για την στήριξη της οργάνωσης της «επόμενης μέρας» είναι παραπάνω από πολύτιμη. Μεταξύ άλλων θα διασφαλίσει τη δυνατότητα του πολυχώρου να επανέλθει –όπως είναι η πρόθεσή μας– όταν ξαναϋπάρξει δυνατότητα, χωρίς να υποχρεωνόμαστε να ξεκινήσουμε ξανά από το μηδέν.

Κατά τις τελευταίες μέρες λειτουργίας του πολυχώρου, ως τα τέλη Μάη, οι πόρτες θα είναι και πάλι ανοιχτές στον κόσμο της Αριστεράς, για να οργανωθεί ο σταδιακός τερματισμός της λειτουργίας του όπως αρμόζει. Ένα πολυήμερο μπαζάρ βιβλίου θα είναι σε εξέλιξη καθημερινά- από το Σάββατο 23 Μάη μέχρι και το Σάββατο 30 Μάη (Δευτέρα-Παρασκευή 12μ-9μμ, Σάββατο 11πμ-7μμ) -και θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε τίτλους που αναζητείτε και να στηρίξετε οικονομικά τις εκδόσεις Red Marks, ή και να επισκεφτείτε μια τελευταία φορά τον φιλόξενο πολυχώρο και να περάσετε από το μπαρ για έναν καφέ ή ποτό.

Όταν 3μιση χρόνια πριν παίρναμε την απόφαση για την καθημερινή λειτουργία ενός πολυχώρου, ως κάτι ευρύτερο και πιο «ανοιχτό» από απλά «έδρα» και «στέγη» των Εκδόσεων και του Ινστιτούτου, εκτιμούσαμε τη σημασία που θα έχει για τον κόσμο της Αριστεράς ένας δικός του «χώρος», ένας «τόπος συνάντησης», ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί μετά την ήττα του 2015. Αυτές οι δύσκολες συνθήκες έκαναν πολλούς-ες (κι εμάς τους ίδιους) να αναρωτιούνται και να αναρωτιόμαστε κατά καιρούς αν «είμαστε τρελοί με αυτό που πάμε να κάνουμε». Κλείνουμε αυτόν τον κύκλο με μια μικρή ηθική και πολιτική ικανοποίηση ότι τελικά άξιζε τον κόπο. Οι εκατοντάδες άνθρωποι που αγκάλιασαν την Κομμούνα, με διάφορους τρόπους, έδωσαν ζωή στο κτίριο, συνδιαμόρφωσαν μαζί μας αυτόν τον «τόπο συνάντησης». Θέλουμε να πιστεύουμε ότι βάλαμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να κρατηθεί όρθιος ο κόσμος της ριζοσπαστικής Αριστεράς και να μπει μπροστά η διαδικασία ανασυγκρότησής του.  

Η Κομμούνα υπήρξε «χώρος» με την ευρύτερη έννοια, πέρα από την κυριολεκτική. Με αυτήν την ιδιότητα πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και σε ό,τι μας αφορά θα επιδιώξουμε ενεργά να συνεχίσει να υπάρχει. Ο «κόσμος της Κομμούνας», οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαστήκαμε, όσοι κι όσες φιλοξενήθηκαν στον πολυχώρο, είναι κόσμος με τον οποίο χτίσαμε νέους ή ενισχύσαμε παλιούς συντροφικούς δεσμούς και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να συναντιόμαστε, να συζητάμε, να δρούμε από κοινού.

Το Ινστιτούτο Κομμούνα θα συνεχίσει τον προγραμματισμό του στις νέες, διαφορετικές συνθήκες. Οι Εκδόσεις Red Marks θα συνεχίσουν την προσπάθεια μεταφράσεων και εκδόσεων βιβλίων που θεωρούμε πολύτιμα εφόδια, την προσπάθεια στήριξης του έργου νέων ριζοσπαστών επιστημόνων κ.ο.κ. Για όλα αυτά, θα συνεχίσετε να έχετε συχνά νέα μας. Το βλέμμα μας θα είναι πάντα στραμμένο στην επόμενη μέρα και τις νέες δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν για ένα νέο, αντίστοιχο εγχείρημα. Όποτε αυτές προκύψουν, να είστε σίγουροι ότι θα τις εξαντλήσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα που δείξαμε και 3μιση χρόνια πριν, όταν ξεκινούσαμε την προσπάθεια.

Δεν είναι τέλος διαδρομής, αλλά κλείσιμο ενός κύκλου. Ένας νέος ανοίγει και γνωρίζουμε ότι θα ακολουθήσουν ακόμα περισσότεροι. Λέμε «αντίο» μόνο με το όμορφο κτίριο της Ιουλιανού 67. Με όλους κι όλες εσάς θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στους αγώνες και στις διεργασίες της Αριστεράς.    

Ετικέτες