Τεύχος #8 Καλοκαίρι 2017//Τιμή € 6,00

Εν μέσω όξυνσης των διεθνών ανταγωνισμών που παίρνουν όλο και περισσότερο πολεμική μορφή, συνεχίζουμε την ανάλυση του φαινομένου, ειδικά στην περιοχή μας. Οι φύση και οι διεκδικήσεις του ελληνικού καπιταλισμού, η νέα «Μεγάλη Ιδέα» του, οι ΑΟΖ, η στήριξή του από τον δυτικό και ισραηλινό ιμπεριαλισμό, δημιουργούν επικίνδυνες για την ειρήνη επιπλοκές. Ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται το άρθρο του Π. Τσάγκαρη «Ο υπο-ιμπεριαλισμός και οι ΑΟΖ».

Απαραίτητη θεωρήσαμε την αναφορά στην εσωτερική πολιτική και οικονομική κατάσταση, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την κυβερνητική μυθολογία για τέλος της «επιτροπείας». Το άρθρο του Π. Κοσμά για την «αναπτυξιακή φάση της χρεοκοπίας» εμβαθύνει στη σχέση της «επιτροπείας» με τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης και των κυβερνητικών της κομμάτων.

Σε αυτό το τεύχος συνεχίζουμε τη συζήτηση για την σύγχρονη ακροδεξιά: το άρθρο του  ντι Ριόν για το χαρακτήρα του κόμματος Λεπέν, τα όρια και τις αιτίες της «αποδαιμονοποίησής» του.

Επίσης, συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από το 1917 με δύο ακόμη άρθρα. Πρώτο, για τις δοκιμασίες της πρόωρης ιουλιανής εξέγερσης και του στρατιωτικού πραξικοπήματος που έπρεπε να περάσουν η επανάσταση και οι μπολσεβίκοι πριν πάρουν την εξουσία. Δεύτερο, για την γυναικεία και σεξουαλική απελευθέρωση που έφερε ο Οκτώβρης, τις δυσκολίες που συνάντησε, την ανατροπή που έφερε η σταλινική αντεπανάσταση και σε αυτά τα ζητήματα.

Χτίζοντας το πέρασμα από το '17 στο σήμερα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Ντ. Μπρόντερ για τον Τολιάτι, ουσιαστικά για τον ιταλικό δρόμο ανασκευής του Οκτώβρη, που καθόρισε τη μοίρα του Ιταλικού ΚΚ ως τη διάλυσή του.

Με τα 70 χρόνια από το άνοιγμα της Μακρονήσου ως τόπου εξορίας ασχολείται το άρθρο του Δ. Κατσορίδα, ενώ ο Γ. Λεχουρίτης αναπτύσσει την μαρξιστική θεωρία για την αλλοτρίωση.

Το τεύχος τελειώνει με τις βιβλιοκριτικές τριών σημαντικών νέων εκδόσεων. Της θετικής έκπληξης από τη Σύγχρονη Εποχή με τη συλλογή κειμένων «Ο βασικός εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα», από τους Λούξεμπουργκ, Τσέτκιν, Λίμπκνεχτ, Μέρινγκ. Και τα βιβλία των εκδόσεων RedMarks για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος (του Ε. Τουσέν) και για τις Εργοστασιακές Επιτροπές και τον Εργατικό Έλεγχο στην Πετρούπολη το 1917 (του Ντ. Μαντέλ), τα οποία κυκλοφορούν για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε τα περιεχόμενα του τεύχους.

Καλή ανάγνωση!

Πέτρος Τσάγκαρης

Ο υπο-ιμπεριαλισμός 

και οι ΑΟΖ

Πάνος Κοσμάς

Η «αναπτυξιακή» φάση

της ελληνικής χρεοκοπίας

Μπερτόλ ντι Ριόν 

Τι κόμμα είναι το 

Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν;

-----

Αφιέρωμα: 1917

Βασίλης Μορέλλας

Οι απόκρημνες γέφυρες

προς τον Οκτώβρη

Κατερίνα Παρδάλη

Το 1917, οι γυναίκες και η σεξουαλική απελευθέρωση

-----------------

Ντέιβιντ Μπρόντερ 

Αποτιμώντας τον Τολιάτι

Δημήτρης Κατσορίδας

70 χρόνια από το 

άνοιγμα της Μακρονήσου

Γιώργος Λεχουρίτης

Η Θεωρία του Μαρξ 

για την «αλλοτρίωση»

-------------------------------

Βιβλιοκριτική

Παναγιώτης Λίλλης

Ο βασικός εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα

Το Δημόσιο Χρέος

Εργοστασιακές επιτροπές  και εργατικός έλεγχος στην Πετρούπολη το 1917

Ετικέτες