Οι φετινές πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις στην Κύπρο πραγματοποίηθηκαν κάτω απο τη σκιά της πλέον και επίσημα επικυρωμένης μνημονιακής περιόδου. Την προηγούμενη ημέρα (30/04), η βουλή συνεδρίασε για την ψήφιση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, την μεταφορά δηλαδή των ζημιών των τραπεζών στις πλάτες των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Την  ώρα που το ζοφερό μέλλον της κυπριακής κοινωνίας επισφραγιζόταν στις σελίδες των μνημονιακών νομοσχεδίων η χλιαρή συγκέντρωση του κόσμου έξω απο την βουλή (χωρίς να τη ‘’σηκώνουν’’ τα συνδικάτα) δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει την ‘’δολοφονική΄΄ επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου (ντόπιου και ξένου) κατά του κυπριακού λαού.

Υπο το βάρος αυτών των εξελίξεων, πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σ’ όλες τις πόλεις της Κύπρου. Συγκεκριμένα, στην Λευκωσία η ΠΕΟ κάλεσε σε συγκέντρωση έξω απο τα γραφεία της και πορεία  μέχρι την πλατεία ελευθερίας (κέντρο της πόλης), όπου είχε προγραμματισθεί συναυλία. Εκτός, απο την εκδήλωση της ΠΕΟ σε συγκέντρωση κάλεσε και το ‘’Occupy Buffer Zone’’ με δυο πορείες που ξεκίνησαν απο την πλατεία Ελευθερίας (νότια Λευκωσία) και απο το Lockmaci (βόρεια Λευκωσία) οι οποίες κατέληξαν στην νεκρή ζώνη, όπου ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι πραγματοποίησαν κοινές εκδηλώσεις. Επίσης, το απόγευμα της πρωτομαγιάς η DEV-IS  σε συνεργασία με τις υπόλοιπες τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις διοργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν και ελληνοκυπριακές οργανώσεις.

Στην Λεμεσό, η ΠΕΟ κάλεσε σε συγκέντρωση και πορεία απο τα γραφεία της με κατάληξη την πλατεία ηρώων (στο κέντρο της πόλης). Η Επιτροπή για μια Ριζοσπατισκή Αριστερή Συσπείρωση ( ΕΡΑΣ Λεμεσού) συμμετείχε στην εκδήλωση με δικό της μπλόκ, στο οποίο συμμετείχαν οι απεργοί της ΕΝΙΚΟΝ.  Οι εργαζόμενοι της εταιρίας ΕΝΙΚΟΝ (υπεργολάβου της εταιρίας Α/ΦΟΙ ΙΑΚΩΒΟΥ κατασκευαστές των δεξαμενών καυσίμων της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ στο Βασιλικό) βρίσκονται σε απεργία από τις 18/04/2013 γιατί για 3Ο  μήνα εργασίας δεν έχουν λάβει καμία πληρωμή για τα δεδουλευμένα τους. Στο έργο δουλεύουν 22 μετανάστες και 11 Κύπριοι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι.

Νωρίτερα, μέλη της ΕΡΑΣ κανόνισαν την μεταφορά με πούλμαν των απεργών της ΕΝΙΚΟΝ απο το Βασιλικό στην Λεμεσό με προσυγκέντρωση στο κτήριο της ΠΕΟ και συμμετοχή στην πορεία. Η δυναμικότητα των συνθημάτων (‘’ Κύπριοι και ξένοι εργάτες ενωμένοι’’, ‘’Solidarity for ever’’) και η αγωνιστική διάθεση των ντόπιων και μεταναστών απεργών έδωσε ξεχωριστό παλμό στην συγκέντρωση θυμίζοντας στις συντεχνίες ότι η κοινωνική ειρήνη έφτασε στο τέλος της και ότι η στήριξη/νίκη των εργατικών αγώνων είναι ο μόνος δρόμος για να ‘’σώσουμε’’ τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις ζωές μας απο την καταστροφή της κυβέρνησης και της τροϊκας.

Ετικέτες