Πρώτη μαρτυρία, 25η Νοεμβρίου, 2020

Πριν από λίγο μας επέτρεψαν να φύγουμε από το Α.Τ Συντάγματος. Επί 5 ώρες βρισκόμασταν εκεί 9 γυναίκες (μέλη της Συνέλευσης 8 Μάρτη) (υπάρχουν άλλες-οι 5 που οδηγήθηκαν στο Α.Τ Ακρόπολης). Οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις και σχηματίζεται δικογραφία με τακτική δικάσιμο για υποτιθέμενη παραβίαση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας. Ενώ κρατούσαμε όλα τα μέτρα προστασίας, η αστυνομία δεν σεβάστηκε κανένα μέτρο προστασίας και δεν κράτησε καμία απόσταση. Προσπάθησαν να μας εμποδίσουν από το να ανοίξουμε το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία πανό μας. Ένα πανό που έγραφε: « Δεν μας σωπαίνουν! Δεν μας προστατεύει η καραντίνα από την πανδημία της έμφυλης βίας».

Αφού κρατήσαμε για λίγα λεπτά το πανό μας, ανοιχτό στα σκαλάκια του Συντάγματος και αφού ξεκινήσαμε να αναχωρούμε, ακούσαμε από έναν αστυνομικό ασύρματο τη φράση «Εγκλωβίστε τις». Η αστυνομία μας περικύκλωσε και εκεί μας είπαν ότι θα μας προσαγάγουν., χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο και αφού είχαμε δείξει τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και μηνύματα που δικαιολογούσαν τη μετακίνησή μας. Προσπάθησαν να μας βάλουν όλες μαζί σε ένα αστυνομικό βαν. Αρνηθήκαμε να στριμωχτούμε όλες μαζί και ζητήσαμε 9 περιπολικά. προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας. Ζητήσαμε ένα για την κάθε μία. Τελικά μας μετέφεραν σε ομάδες των τριών. Στο τμήμα περιμέναμε πολλές ώρες. Κράτησαν μια από εμάς αφαιρώντας της αρχικά το δικαίωμα της νομικής εκπροσώπησης (δείτε περισσότερα εδώ https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=835917640528938&id=387584018695638 ).

Μας έκοψαν πρόστιμα και στα χαρτιά της σύλληψης μας έγραψαν λάθος ώρα σύλληψης . Αρνηθήκαμε να υπογράψουμε φυσικά. Έξω από το τμήμα υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός οπλισμένων αστυνομικών αλλά και πολλές και πολλοί αλληλέγγυοι. Θέλω να πω και να γράψω πολλά (και κάποια ευτράπελα) αλλά τώρα δεν έχω το κουράγιο. Κάποια πράγματα είναι γνωστά χάρη στις δημοσιογράφους και τις/τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος για να καλύψουν το γεγονός. Βλέπω τώρα τις φωτογραφίες τους. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για την εξαιρετική δουλειά και την κάλυψη. Βλέπω επίσης ότι λίγο μετά τη σύλληψή μας φωταγωγήθηκε το κτίριο της βουλής με σύνθημα κατά της βίας. Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να γελάσω. Μετά έρχεται ο θυμός.

Η σημερινή μέρα καταγράφεται ως μια άλλη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ, της Ελληνικής Αστυνομίας και φυσικά του υπουργού καταστολής και αυταρχισμού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σήμερα, την παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών οδηγήθηκαμε στο αστυνομικό τμήμα επειδή τολμήσαμε να πραγματοποιήσουμε μια φεμινιστική συγκέντρωση (λίγων ανθρώπων και με όλα τα μέτρα προστασίας από τον Covid19).

Κλείνοντας αυτό το σύντομο σχόλιο νιώθω την ανάγκη να πω και δημόσια πόσο περήφανη νιώθω για τις φίλες, τις αδερφές και συντρόφισσές μου, ιδιαίτερα για τις γυναίκες της Συνέλευσης 8 Μάρτη. Η καρδιά μου ξεχειλίζει από αγάπη και στ(οργή).

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε και θα τα οργανώσουμε από αύριο. Η καταστολή δεν πρέπει να περάσει! Ενωμένες και αποφασισμένες περπατάμε φεμινιστικά!

*Τη μαρτυρία δημοσιευσε η Κατερινα Σεργιδου στο προφίλ της στο facebook

**Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη