Με μαζικές συγκεντρώσεις στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, αλλά και σε γειτονιές, σωματεία, δημοτικές κινήσεις, κινηματικές συλλογικότητες, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά, μέσα στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες.

Παρά τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις και τον περιορισμό κυκλοφορίας, από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, οι κόκκινες σημαίες και τα αγωνιστικά συνθήματα, έσπασαν τη μονοτονία των άδειων δρόμων.

Στο Σύνταγμα και τη Σταδίου, με μέτρα προφύλαξης και τις κατάλληλες αποστάσεις, χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση και τα αφεντικά, ότι δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι/ες τη νέα οικονομική κρίση. Απαίτησαν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, απαγόρευση των απολύσεων όσο διαρκεί η πανδημία, ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων και πραγματική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας. Με μαζικά τεστ και δωρεάν παροχή των μέσων ατομικής προστασίας στον πληθυσμό.

Μαζική συμμετοχή και στη Θεσσαλονίκη, όπου σωματεία, πολιτικές και κινηματικές συλλογικότητες τίμησαν τους νεκρούς της τάξης μας με συγκεντρώσεις στην Πλατεία Ελ. Βενιζέλου και την Καμάρα και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του καπνεργάτη.

Στη Νίκαια, οι δημοτικές κινήσεις «Κόντρα στο Ρεύμα» και «Ανυπότακτος Κορυδαλλός», συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Περιβολάκι και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο για τη νικηφόρα μάχη της 7ης Μάρτη κατά των ναζί.

Στην πλατεία Πρωτομαγιάς, η δημοτική κίνηση «Ανυπότακτη Αθήνα», με πλακάτ και ντουντούκα διέδωσε την εργατική απάντηση μπροστά στην κρίση: Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας-Σταθερή και Μόνιμη Εργασία-Υπεράσπιση του Δικαιώματος στην Κατοικία. Ενώ παράλληλα οργάνωσε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, για την Ομάδα αλληλοβοήθειας και επικοινωνίας Γκύζη– Πολυγώνου.

Στου Ζωγράφου, η δημοτική κίνηση «Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη», τίμησε την Πρωτομαγιά στην πλατεία Γαρδένιας. Στη συγκέντρωση, πέρα από την ανάγκη υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων και των ζωών μας, την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων σε Υγεία, Δήμους και κοινωνικές υπηρεσίες, τα μέλη της κίνησης ανέδειξαν τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και την αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση του covid-19.

Μαζική εξόρμηση της καμπάνιας AntiviruSolidarity-Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη, πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Γλυφάδας, όπως και στην Αγ. Παρασκευή από το δημοτικό σχήμα «Φυσάει Κόντρα», στο πλαίσιο των σημερινών δράσεων.

Επίσης, αντιπροσωπεία της καμπάνιας Κανένας Μόνος/Καμία βρέθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και απέτισε φόρο τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέσθηκαν ανήμερα της Πρωτομαγιάς του 1944.

Μέλη της πρωτοβουλίας 4 οργανώσεων (Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, Συνάντηση) οργάνωσαν παρέμβαση στην ACS, εταιρία που κάνει χρυσές δουλειές εν μέσω πανδημίας αλλά απολύει εργαζόμενους. 

Οι Μαθητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα οργάνωσαν πολύμορφες δράσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά και ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο, κι ανάρτησαν τα δικά τους μηνύματα αντίστασης

Οι κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά ήταν η καλύτερη «πρεμιέρα» των μαχών που έχουμε μπροστά μας, σε αυτή τη 2η φάση της πανδημίας. Για να μπουν οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, για να μην φορτωθούμε και πάλι τα βάρη της κρίσης, υπάρχει μόνο μια ασφαλής επιλογή. Ο δρόμος της μαζικής-ενωτικής αντίστασης και η μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων του κόσμου μας. Στο νέο γύρο επίθεσης που έχουν ξεκινήσει οι «από πάνω» και τα πολιτικά τους επιτελεία, θα μας βρουν απέναντί τους! 

Ετικέτες