ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ! ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 17 ΜΑΗ

Η συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές, την ΕΕ και την τρόικα, είναι ένα πραξικόπημα σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και του φτωχού λαού. Με το 4ο μνημόνιο εκμηδενίζεται το ήδη πενιχρό εισόδημα εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και συνταξιούχων.

Η μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων σημαίνει αύξηση της φορολογίας ως και 650 ευρώ το χρόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Η μείωση των συντάξεων κατά 18% για τις κανονικές και 18% για τις επικουρικές, σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που παίρνει 800 ευρώ το μήνα θα χάσει, μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου, πάνω από 2 μισθούς το χρόνο.

Το πραξικόπημα αυτό έχει ταξικό πρόσημο και κερδισμένους. Το σχέδιο “γήπεδα παντού” σημαίνει ότι το πάρτι της αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων που “άντεξαν” στην κρίση θα επεκταθεί και θα μονιμοποιηθεί. Είτε για τα αρπακτικά που θα βάλλουν χέρι σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, είτε για τους “Μαρινόπουλους” που θα τους χαριστούν τα χρέη, είτε για τα αρπακτικά που θα επιδοτηθούν για να απασχολήσουν ανέργους.

Το πρόγραμμα για την ανάπτυξη, για το οποίο τόσο πολύ πανηγυρίζει η κυβέρνηση και τόσο πολύ θα ματώσει ο λαός αν εφαρμοστεί, χρειάζεται να ανατραπεί με μαζική αντίσταση. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε απλά την αποτυχία του προγράμματος και την επιβολή πολιτικών “εθνικής προτεραιότητας” υπό την ηγεσία τμήματος της αστικής τάξης, ή λόγω της διεθνούς αστάθειας του συστήματος. Οι κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς χρειάζεται να έχουν άμεση συνέχεια. Με την οργάνωση της γενικής απεργίας που θα γίνει την Τετάρτη 17 Μάη ή την μέρα που θα ψηφίζονται τα μέτρα, σε κάθε χώρο και γειτονιά, χτίζοντας τη μαζική συμμετοχή σε αυτή με περιοδείες, συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις δρόμων, πικετοφορίες κ.α. πολύμορφες δράσεις.

Η καλή προετοιμασία της αντιρατσιστικής κινητοποίησης της 18 Μάρτη έδειξε ότι μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ξανά μαζικές διαδηλώσεις, μαζική αντίσταση στα μέτρα.

Οι αντίπαλοί μας είναι επικίνδυνοι αλλά δεν είναι αχτύπητοι. Οι επικίνδυνοι τραμπουκισμοί του Κοτζιά και του Καμμένου που φροντίζουν να εκμεταλλευτούν την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος της Τουρκίας για να επανεντάξουν την χώρα στους νατοϊκούς σχεδιασμούς, μόνο σε πολέμους με θύματα τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να οδηγήσουν. Απέναντι σε αυτό, το αίτημα χρόνων της Αριστεράς για σταμάτημα των εξοπλισμών γίνεται ξανά επίκαιρο. Τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που ετοιμάζεται να σπαταλήσει η κυβέρνηση για την αγορά όπλων απαιτούμε να διατεθούν στα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία.

Το παράδειγμα από τις Γαλλικές εκλογές με την κατάρρευση των κομμάτων που εκπροσωπούσαν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και την αναζήτηση εναλλακτικών δείχνει μια προοπτική και για εδώ. Το σάπιο πολιτικό προσωπικό του νεοφιλελευθερισμού, όχι μόνο οι κυβερνώντες αλλά και οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τα εσωτερικά τους προβλήματα, δεν μπορούν να σώσουν το σύστημα αν μας βρουν απέναντί τους ενωμένους και αποφασισμένους.

Αποφασισμένους να ακυρώσουμε το μονόδρομο της φτώχειας, του ρατσισμού, της υποταγής. Αποφασισμένους να επιβάλλουμε μνημόνιο στο κεφάλαιο, αποφασισμένους να συγκρουστούμε με την ΕΕ και το ΔΝΤ για να επιβάλλουμε την κάλυψη των αναγκών του λαού. Αποφασισμένους να χτίσουμε μαζική αντικαπιταλιστική εναλλακτική με προοπτική το σοσιαλισμό.

Ετικέτες