Με το τρίτο κύμα της πανδημίας ακόμα εδώ (γεμάτες ΜΕΘ, πάνω από 50 θάνατοι και χιλιάδες κρούσματα καθημερινά), εν μέσω πανηγυρισμών και μιντιακής υπερπροβολής, η κυβέρνηση προχώρησε το Σαββατοκύριακο στο άνοιγμα του Τουρισμού και στην επανέναρξη μιας σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων.

Για το επόμενο διάστημα τα ταξίδια προς τα νησιά θα γίνονται υπό προϋποθέσεις (πιστοποιητικό εμβολιασμού, self και rapid test 24 ωρών, αρνητικό PCR test 72 ωρών) και τους ανεπαρκείς-όπως απέδειξε η περσινή εμπειρία- δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου. Οι απαιτήσεις της τουριστικής βιομηχανίας, των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών, για άλλη μια φορά, μπήκαν πάνω από την υγεία των εργαζομένων του κλάδου, των επισκεπτών και του ντόπιου πληθυσμού. Ήδη ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε αύξηση της πληρότητας στα πλοία στο 85% με καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Από 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία και το διαβόητο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει test. 

Το αναποτελεσματικό-6μηνο lockdown, «μας τελείωσε» και επίσημα, μαζί με τα αστεία sms μετακίνησης. Στην πραγματικότητα (και ειδικά μετά τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη και τις μαζικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν), οι όποιες απαγορεύσεις είχαν μετατραπεί σε «άταφο νεκρό». Όταν εκατομμύρια εργαζόμενοι πηγαινοέρχονταν στη δουλειά τους και συνωστίζονταν σε χώρους εργασίας και ΜΜΜ, η επιβολή «καραντίνας» στην άθληση, την ψυχαγωγία και την κοινωνική διαμαρτυρία, αποκάλυπτε και στον πιο καλοπροαίρετο/η την περιστολή ελευθεριών με πρόσχημα τον υγειονομικό κίνδυνο. Διατηρείται βέβαια η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, προφανώς «για συμβολικούς και παιδαγωγικούς λόγους», όπως θα έλεγε και ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης. Το ίδιο και το απαγορευτικό για τους φοιτητές στις σχολές. 

Mε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να προειδοποιεί για τα καινούργια και απειλητικά στελέχη του ιού, η κυβέρνηση μας καλεί να βάλουμε «το κεφάλι στην άμμο» και να υποκρινόμαστε ότι ο κίνδυνος του covid πέρασε, πλειοδοτώντας στον καλό καιρό της περιόδου και τα απαραίτητα εμβόλια, που από μόνα τους όμως δεν αρκούν να αναχαιτίσουν τον ιό. Η πρόβλεψη για συλλογική ανοσία μέσα στο καλοκαίρι, μοιάζει όλο και περισσότερο με καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων, όταν πλήρως εμβολιασμένο, μέχρι σήμερα, είναι μόνο το 15% του πληθυσμού και μάλιστα χωρίς κριτήρια εμβολιαστικής ισότητας. Μετά τα μικρά και μεσαία νησιά, σειρά στον καθολικό εμβολιασμό παίρνουν οι κάτοικοι και των μεγαλύτερων νησιών, ενώ η σχετική πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει για όλες τις ηλιακές ομάδες. Κυρίως δεν υπάρχει καμιά ανάλογη προτεραιότητα για τους φυλακισμένους, τους πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης και τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ή σε μαζικούς χώρους δουλειάς. 

Αλλά είπαμε. Τίποτα δεν πρέπει να διαταράξει την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής μηχανής και ειδικά την κερδοφορία «της βαριάς βιομηχανίας της χώρας», όπως αρέσκονται να αποκαλούν τον τουρισμό τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Ούτε καν η διαρκής υπενθύμιση της εγκληματικής επιλογής μη ενίσχυσης του ΕΣΥ,  με τα νοσοκομεία ακόμα στα όρια τους, χωρίς υλικά, με ανεπαρκές και εξουθενωμένο προσωπικό. Ούτε καν η ανάγκη μαζικών τεστ και αποτελεσματικής ιχνηλάτησης, που έχουν αντικατασταθεί με την «αυτοδιάγνωση» στην εστίαση, στα σχολεία, στις μεταφορές κ.α.

Έτσι και αλλιώς, αν υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων από το άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, θα φροντίσουν να μας σερβίρουν ξανά το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» και την στοχοποίηση των νέων που διασκεδάζουν. Έστω και χωρίς μουσική. 

Ετικέτες