Στις 22 Απρίλη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΑΕΕ. Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και ενωτικής Αριστεράς σημείωσαν μεγάλη άνοδο, τριπλασιάζοντας σχεδόν το ποσοστό τους και τις ψήφους που πήραν και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.

Η Συνδικαλιστική Αλλαγή είχε στο παρελθόν αναφορά στην ΠΑΣΚΕ, ενώ η Ανατροπή και η Υπέρβαση προέρχονται από πιο συντηρητικά κόμματα και ακροατήρια, παρόλο που προσπαθούν να εμφανιστούν ως «ανεξάρτητοι». Τώρα βέβαια (βοηθούσης και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) οι διαφορές μεταξύ τους έχουν μειωθεί, ενώ και οι μεταγραφές μεταξύ των τριών παραπάνω συνδυασμών ήταν, πριν από τις εκλογές, σε καθημερινή σχεδόν βάση. Συνολικά καταγράφουν φθορά, χάνοντας 287 ψήφους η Συνδικαλιστική Αλλαγή, που χάνει ύστερα από αρκετά χρόνια την αυτοδυναμία, και 169 ψήφους μαζί οι δύο συντηρητικές παρατάξεις.

Μεγάλη πτώση είχε και η Αγωνιστική Συνεργασία (ΠΑΜΕ), που έχασε και τις δύο έδρες που είχε στο ΔΣ με πτώση 168 ψήφων. Είναι σαφές ότι μεγάλο τμήμα εργαζομένων, απογοητευμένο από τη δράση των παρατάξεων που συμμετείχαν στο ΔΣ, δεν προσήλθε να ψηφίσει, ενώ υπάρχει και μείωση του προσωπικού του Οργανισμού τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν αλλάζει τη σημαντική επιτυχία της Αριστερής Κίνησης (ΜΕΤΑ).

Η άνοδος της Αριστερής Κίνησης δεν συνδέθηκε με ευκαιριακές συμμαχίες με δυνάμεις από τις παλιές παρατάξεις του δικομματισμού, ούτε και με υποσχέσεις ή υπόνοιες για κυβερνητικό συνδικαλισμό. Βασίστηκε σε μια συνέπεια και προσήλωση στους αγώνες, ως όπλο για να απαντήσουμε απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμαστε. Τα ποσοστά μας αυξήθηκαν κυρίως στην Αθήνα, όπου παρεμβαίνουμε πιο πολλά χρόνια και με μεγαλύτερη μαζικότητα και η καταγραφή μας στους αγώνες είναι πιο φανερή.

Με τη λογική των αγώνων θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, για να κερδίσουμε πίσω αυτά που χάσαμε την περίοδο της κρίσης, αλλά και για να χτίσουμε συλλογικά μια πιο δίκαιη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα, με αυτά των προηγούμενων εκλογών σε παρένθεση.

 

ΕΔΡΕΣ

ΨΗΦΟΙ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΜΕΤΑ)

3 (0)

243 (107)

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

7 (8)

697 (984)

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

3 (2)

239 (256)

ΥΠΕΡΒΑΣΗ

2 (3)

148 (300)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΑΜΕ)

0 (2)

56 (224)

Ετικέτες