Οι διόσκουροι του μνημονιακού πολιτικού συστήματος έδειξαν τα προεκλογικά δόντια της μυλόπετρας κατ’ εντολή του ΣΕΒ και της Τράπεζας της Ελλάδος και τις προοπτικές ενός μεγάλου συνασπισμού μετά τις κάλπες.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Σταρ και τη δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέακαι η παρουσίαση στο Ζάππειο του προγράμματος που «Δεν θα αφήσει τίποτα Όρθιο» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, είχαν έντονο, προεκλογικό άρωμα.

Ως γνωστόν και έως ότου η μικρά και ανέντιμος Ελλάς εισέλθει στο ευρώ, δύο πράγματα στην Ψωροκώσταινα δεν προαναγγέλλονταν επ’ ουδενί λόγω – η πρόωρη προσφυγή στην εθνική, βουλευτική κάλπη και η υποτίμηση της δραχμής. Άλλο, βέβαια, αν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν συνήθως εκ των προτέρων το τι μέλλει γενέσθαι και θησαύριζαν στις πλάτες των πολιτικών και οικονομικών κορόιδων.

Και η συνέντευξη και η παρουσίαση απέδειξαν ξανά το ηλίου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ/δυο χωριά, χωριάτεςφαεινότερον : οι διόσκουροι του μνημονιακού πολιτικού συστήματος ελάχιστα διαφέρουν πλέον μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα, και ενώ η Ελλάς με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει να κάνει μαζικά τεστ για τη διαπίστωση της πραγματικής διασποράς του κορωνοϊού, προκειμένου αφενός να μην καταρρεύσει το επικοινωνιακό πυροτέχνημα της «επιτυχίας» του Μωυσή και αφετέρου να μην τρομάξουν οι όποιοι τουρίστες του φετινού καλοκαιριού και τραβήξουν για διακοπές σε άλλες χώρες και πολιτείες, η συνέντευξη Μητσοτάκη και η παρουσίαση Τσίπρα υπήρξαν ακριβέστατα τεστ για να διαπιστωθεί η πραγματική, πολιτική διασπορά του ιού του νεοφιλελευθερισμού ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τους ακολούθους τους.

Ο Κούλης, βέβαια, είναι βαριάς μορφής και συμπτωμάτων ασθενής της νόσου ΤΙΝΑ-79 (έτος πρώτων σημαντικών ασθενών στο δίδυμο Ρίγκαν-Θάτσερ). Ο Αλέξης, αντίθετα, το παίζει ήπιων συμπτωμάτων και αρνείται να υποβληθεί σε θερμομέτρηση, μοριακή εξέταση και επ’ άπειρον και κατ’ οίκον περιορισμό και μόνιμη απομόνωση – μπας και γλιτώσει και κανένας τηλεθεατής, ακροατής και ψηφοφόρος από τις αρλούμπες που εκτοξεύει ως σχετικά, νεοφώτιστος διαχειριστής της νεοφιλελεύθερης, κοινωνικής καταστροφής. Και οι δύο, φυσικά, δεν σκέφτονται καν το ενδεχόμενο να φορέσουν μάσκα, να πλύνουν τα βρώμικα χεράκια τους  ή να απολυμανθούν στον πλησιέστερο κλίβανο έστω ενός πραγματικού κεϋνσιανού κράτους-νοσοκομείου, μπας και σωθεί ο καπιταλισμός από τους καπιταλιστές του.

Αλλά, τι να περιμένει κανείς, πχ από τον Κούλη, ο οποίος ολοφάνερα θεωρεί ότι ο Κέυνς είχε προωθήσει την επίταξη και τη λεηλασία του δημόσιου συστήματος υγείας από τα ιδιωτικά συμφέροντα ή ότι το ασφαλιστικό σύστημα ενός Μπέβεριτζ θα ήταν παραδομένο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και την κεφαλαιοποιητική «περιχαράκωση» του ο σώζων εαυτόν σωθήτω; Μιλάμε για πλήρη και γενική σύγχυση, τρικυμία στο ούτως ή άλλως μυαλοφυγόδικο κρανίο του Μωυσή που διαβάζει  Φρίντμαν φορώντας όχι μάσκα, αλλά αποκριάτικη στολή… Σκέρτσου.

Και, ‘ ντάξει, ο Κούλης αυτά θα λέει και αυτά θέλει να κάνει εκμεταλλευόμενος ολοκληρωτικά και ισοπεδωτικά, την κρίση του κορωνοϊού που και ο ίδιος, συνέργησε για την εξάπλωση της, από την υγεία, στην οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. Ο Αλέξης; Πώς του ΄ρθε, να «Πάει Ζάππειο», σαν άλλος πάλαι ποτέ αντιμνημονιακός Αντώνης Σαμαράς και να τα ‘πει αλά ΣΕΒ και Τράπεζα της Ελλάδος; Μύρισε θυμάρι, βασιλικό και κάλπες στην Ψωροκώσταινα και ο Αλέξης έσκασε μύτη, μικροπολιτικάντικα σκεπτόμενος ότι με την όχι και τόσο απλή δυσαναλογική που έχει ψηφίσει, θα μπορούσε να είναι ο μέγας ρυθμιστικός παράγων της πρώτης επόμενης εκλογικής μέρας; Με τέτοιο πρόγραμμα που «Δεν αφήνει τίποτα Όρθιο», την ψήφο και το χειροκρότημα του Φέσσα του ΣΕΒ, οι συριζαίοι μπορεί και να τα κερδίσουν – του Σκέρτσου και του Στουρνάρα, δεν παίρνω όρκο.

Οι δε αποστάσεις ασφαλείας που τηρήθηκαν ανάμεσα στους ακολούθους, τα στελέχη και τους παράγοντες του ΤΣΙΠΡΙΖΑ, μέσα στο Ζάππειο, (ωραία, τηλεοπτική εικόνα «νομιμοφροσύνης») ελάχιστη πραγματική σχέση έχουν με τον κορωνοϊό – έχουν βγει τα μαχαίρια στην Κουμουνδούρου και τη Βουλή και καλό είναι οι τσιπριζαίοι να τηρούν απαρέγκλιτα αποστάσεις 2-3 μέτρων μεταξύ τους, μπας και γλιτώσουν από τα συντροφικά μαχαιρώματα, τις αλληλοκαταγγελίες και τις αλληλοϋπονομεύσεις. Την επόμενη φορά, ας φορούν και αλεξίσφαιρα γιλέκα (το έπιασες, το υπονοούμενο, μεγάλε;) – πράσινα οι πασοκογενείς, ροζ, τα γκεσέμια του ΣΥΝ, για να ξέρει ο καθείς, ποιος είναι ποιος. Κακό χωριό, τα λίγα σπίτια του ΠΑΣΟΚ, (ειδικά αν αυτά έγιναν «ρετιρέ» του ΣΥΡΙΖΑ), όπως λένε και στα ορεινά της Άρτας, κατά Θεοδώριανα μεριά…

Τέλος πάντων. Στο ιδιοκτησιακά και ειδησεογραφικά φιλικό έδαφος του Σταρ (ο Σκάι δεν ήταν εύκαιρος ή ο Κούλης αποφάσισε να διαφυλάξει δεσμούς και με τους κρηταγενείς μετόχους του καναλιού;), ο Κυριάκος Κωνσταντίνου Μητσοτάκης ανέλυσε το πρόγραμμα του πως οι Πανέλληνες εργαζόμενοι και υπάλληλοι θα «μείνουν επισφαλείς» - και όσοι δεν ήταν έως σήμερα, θα γίνουν. Στο συμβολικά και ιδεολογικά ναρκοθετημένο έδαφος του Ζαππείου, ο Αλέξης Τσίπρας υπερθεμάτισε, ζεσταίνοντας τις μηχανές του οδοστρωτήρα που «Δεν θα αφήσει τίποτα Όρθιο».

Πέρα από το ανθρώπινο κρέας που μύρισε, για να θυμηθώ και τον ποιητή, αναδύθηκαν οι πρώτες οσμές του αλά γκρέκα, Κουλαλέξη και μετά τις εκλογές, μεγάλου συνασπισμού, όπως συμβαίνει στη Γερμανία της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες. Μόνο το όνομα του πρωθυπουργού λείπει από το κάδρο (και αν δεν ήταν τόσο γνωστός, για να το γράψω ήπια, ευθυνόφοβος, ο Παπαδημούλης, θα ήταν ίσως και πρώτος υποψήφιος. Εκτός και αν υπάρχει στα σκαριά, δικαστική λύση κοινής αποδοχής, τύπου «Ρασπούτιν»).

Ετικέτες