Λίγες ημέρες μετά τη μαζική και δυναμική απεργιακή συγκέντρωση των ντελιβεράδων, εξωτερικών και κούριερ, που διεκδίκησαν και διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα (ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, ατομικό εξοπλισμό προστασίας του αναβάτη, εταιρικά μηχανάκια και συντήρησής τους με έξοδα της επιχείρησης, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα κ.λπ.), ο 28χρονος διανομέας Γ.Κ., εργαζόμενος στη γνωστή επισιτιστική αλυσίδα της Θεσσαλίας DE-TOX, έχασε τη ζωή του για το μεροκάματο των 3 ευρώ την ώρα. Απροστάτευτος σε μια καθημερινή άνιση μάχη με την άσφαλτο, με αντίτιμο ένα φτωχοκάματο τρόμου και εξαθλίωσης.

Και αυτό το εργατικό δυστύχημα, όπως του 22χρονου Μέμο των Mikel Κολωνού, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για έναν από τους πιο επικίνδυνους, βαρύτερους και πιο εκμεταλλευόμενους κλάδους νέων εργαζομένων. Στη συντριπτική πλειονότητα τους, οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν ανασφάλιστοι, πολλές φορές 10ωρα, κάνοντας μάλιστα δύο δουλειές, με μεγάλη πίεση από τον εργοδότη, χωρίς ρεπό και με ωρομίσθιο που κυμαίνεται στα 2-3 ευρώ την ώρα. Είναι εργαζόμενοι κυρίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι αντιμετωπίζονται μισθολογικά και εργασιακά ως «αναλώσιμοι», αφού για πολλούς η συγκεκριμένη εργασία είναι προσωρινή (εξωθούνται σε παραίτηση λόγω κακών εργασιακών συνθηκών).

Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας είναι στην πρώτη γραμμή της επισφάλειας για τη δουλειά τους, για το μισθό τους και κυρίως για την υγεία και την ασφάλειά τους. Αποτελεί την πιο σύγχρονη έκφραση σύγχρονης δουλείας.

Οι εργοδότες εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους χωρίς να πληρώνουν τις προσαυξήσεις, δώρα και επιδόματα, υπερωρίες όπως πρέπει και πολλές φορές δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το μηχανάκι και τα έξοδα κίνησης. Από την άλλη πλευρά, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μένει απαθής στην καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και με τη στάση της βοηθά στην «παράλυση» των ελέγχων, στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προωθεί με ταχείς ρυθμούς τη βαρβαρότητα των μνημονίων και των αντεργατικών μέτρων.

Το ΜΕΤΑ εκφράζει τη λύπη του στην οικογένεια και στους οικείους του άτυχου εργαζομένου και δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό όλων αυτών των συναδέλφων που διεκδικούν ανθρώπινους ρυθμούς εργασίας, μισθούς και ζωή με αξιοπρέπεια.

Καλεί, δε, τους συναδέλφους από τον κλάδο του επισιτισμού να οργανωθούν στα σωματεία τους και -σε συντονισμό με τους άλλους από τις μνημονιακές πολιτικές κλάδους και κοινωνικά στρώματα- να δημιουργήσουν ένα πλατύ ριζοσπαστικό εργατικό – παλλαϊκό – κοινωνικό μέτωπο για την εργατική και λαϊκή αντεπίθεση απέναντι στην ασυδοσία κυβέρνησης, δανειστών και εργοδοτών.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ
ΜΑΖΙΚΟΣ, ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ετικέτες