Τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη 2020, πρωτοβάθμια Σωματεία στα Ξενοδοχεία, Τουρισμό – Επισιτισμό προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σε όλη τη χώρα, για να υπερασπιστούν την υγεία τους, τη δουλειά τους, τους μισθούς τους και τα δικαιώματά τους, που βάλλονται περισσότερο από ποτέ από κυβέρνηση και εργοδοσία που τους «στέλνουν το λογαριασμό» της πανδημίας.

Εργασιακή ανασφάλεια, ελαστικοποίηση ωραρίων, περικοπές μισθών, βίαιες συμπεριφορές από εργοδότες, εργαζόμενοι με πενιχρό ή ανύπαρκτο εισόδημα, χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη, την ώρα που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση, λειτουργούν ως εντολοδόχοι των μεγάλων ομίλων του κλάδου ενισχύοντας την κερδοφορία τους. Οι εργαζόμενοι της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας μας, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και οι διανομείς εξουθενώνονται από τη συνεχή εντατικοποίηση, τις επαγγελματικές ασθένειες και  τους κινδύνους εργατικών δυστυχημάτων με κόστος την ανθρώπινη ζωή. Όλα αυτά τα βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση από το περιβόητο «άνοιγμα του τουρισμού», που έπεσε βαριά στις πλάτες των εργαζομένων του κλάδου και στην υγεία του λαού.

Κυβέρνηση, υπουργείο και εργοδοσία καλούν τους εργαζομένους του κλάδου να κάνουν «υπομονή», να βάλουν δηλαδή πλάτη, να «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις» και να δεχθούν τη  -με μεγαλύτερη ένταση- συνέχεια του εργασιακού μεσαίωνα τον οποίο βιώνουν χρόνια τώρα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι είναι ξεκάθαροι: «αυτήν την κρίση δεν θα την πληρώσουμε και πάλι εμείς. Εκτός από την ατομική ευθύνη, υπάρχει και η κυβερνητική και η εργοδοτική ευθύνη».

Το ΜΕΤΑ στηρίζει και δηλώνει αλληλέγγυο στους εργαζομένους του κλάδου, που μάχονται για την υγεία τους, την εργασία τους, τους μισθούς τους και δικαιώματά τους. Καταγγέλλει τη κυβέρνηση που βάζει στη «ζυγαριά» την εργασία, την υγεία, τη ζωή και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους, ανάλογα με το πόσα βγάζει η εργοδοσία, που θησαύριζε όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και συνεχίζει να θησαυρίζει εις βάρος των εργαζομένων. Καλεί τα Σωματεία, την εργατική τάξη και τον λαό να σταθούν δίπλα στους εργαζομένους στα Ξενοδοχεία, Τουρισμό – Επισιτισμό και να ενισχύσουν τον αγώνα τους και τις απεργιακές τους συγκεντρώσεις, τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη (Αθήνα, πλατεία Κλαυθμώνος, 11:00π.μ.), δίνοντας το «παρών» και να παλέψουν μαζί τους για:

• υγειονομική προστασία των εργαζομένων, με δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τις οικογένειές τους –διενέργεια μαζικών τεστ

• δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ

• καμία μείωση ωραρίου - καμιά μείωση μισθών - καμιά απόλυση

• υπογραφή Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, για όλους τους εργαζόμενους - ίσα δικαιώματα και στους εργολαβικούς εργαζόμενους

• άμεση πληρωμή του Δώρου Πάσχα και των αποζημιώσεων - από αναστολή - Οκτωβρίου / πληρωμή των αναστολών συμβάσεων εργασίας κανονικά - μέχρι την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα

• άμεση πληρωμή των αδειών των εργαζομένων

• επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους

• ακύρωση όλων των αντεργατικών νόμων

• ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, της παιδείας και των άλλων υπηρεσιών πρώτης γραμμής, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ετικέτες