ΑΚΙΓΔΥ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ: Κερδήθηκαν δυνάμεις υπέρ των εργαζομένων

Μετά από συνεχείς κι αδικαιολόγητες αναβολές των εκλογών για ΔΣ της ΠΕΓΔΥ κι αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΠΟΓΕΔΥ, στις 15/12/2021, στην Αθήνα, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές αυτές. Οι παρατάξεις της αριστεράς, αν και μειοψηφία στο ΔΣ ΠΕΓΔΥ και ΠΟΓΕΔΥ, καταφέραμε να γίνουν οι εκλογές στο τέλος του 2021, με επιμονή και άκαμπτη συνείδηση ότι δεν μπορούμε να τις αφήσουμε για την αρχή του 2022, οπότε ο Νόμος Χατζηδάκη θα απειλεί να τινάξει τα σωματεία μας στον αέρα.

Η συμμετοχή ήταν μειωμένη σημαντικά σε σχέση με το 2018 (για την ΠΕΓΔΥ ψήφισαν 708, έναντι 847 που ψήφισαν το 2018, εν›ω για την ΠΟΓΕΔΥ ψήφισαν 638, με 817 να έχουν ψηφίσει το 2018).

Τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τα μέλη των ΠΕΓΔΥ-ΠΟΓΕΔΥ (τρομερή υποστελέχωση, ιδιωτικοποιήσεις, πολυκερματισμός των υπηρεσιών, χρόνιο φαινόμενο της  λειτουργία των τμημάτων και διευθύνσεων με ανάθεση καθηκόντων προϊσταμένων, χωρίς κρίσεις ούτε για τα προσχήματα, απαξίωση και φτωχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, ατομική ευθύνη και θανάσιμοι κίνδυνοι από την πανδημία κ.ά.), εδώ και χρόνια δεν προσεγγίζονται με συλλογικό τρόπο από τη δεξιά παράταξη που κυριαρχεί στον χώρο και δεν αποτελούν αντικείμενο αγωνιστικών διεκδικήσεων που να συσπειρώνουν συναδέλφισσες και συναδέλφους, συνελεύσεις δεν γίνονται, ενώ το κλίμα συντεχνιασμού επισκιάζει κι αποκλείει χρήσιμες συμμαχίες και οι καταγγελίες για ατομικά προβλήματα, επιλέγονται ως μοναδική αντιμετώπιση.

Παράλληλα, ο «ανταγωνισμός ομοσπονδιών» δεν βοηθάει στην ανατροπή αυτής της κατάστασης, αφήνοντας στη δεξιά το μονοπώλιο και την απόλυτο πλειοψηφία στον κλάδο των γεωπόνων και των γεωτεχνικών.

Μέτωπα πάλης

Η παράταξη με την οποία συμμετείχαμε στις εκλογές και φέτος, η ΑΚΙΓΔΥ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, έχει προσπαθήσει πολύ και πολύ σταθερά, να συνενώσει και να εκφράσει τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων στον κλάδο, χωρίς να θεωρεί «εχθρούς» και ανταγωνιστές άλλους εργαζομένους ή και τα σωματεία κι ομοσπονδίες τους. Η παράταξή μας έχει αναδείξει κι έχει παλέψει συστηματικά τις ιδιωτικοποιήσεις αντικειμένων, που προωθήθηκαν ή και δεν ανασχέθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ...). Η παράταξή μας έχει εντάξει στις αγωνιστικές της διεκδικήσεις τα αντιρατσιστικά και τα φεμινιστικά ζητήματα, την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, τη φροντίδα για υγιή και ασφαλή τρόφιμα για όλο το λαό, χωρίς να τα θεωρεί «πολιτικό/συνδικαλιστικό κόστος».

Τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, τη διάσωση των ασφαλιστικών μας Ταμείων, τις αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων, δεν τα έχουμε θεωρήσει προβλήματα «άλλων», αλλά κοινά, που χρειάζεται να τα διεκδικούμε όλες-οι μαζί. Με ιδιαίτερη προσήλωση αντιμετωπίσαμε την «αξιολόγηση» του Μητσοτάκη, της Γεροβασίλη και του Θεοδωρικάκου και τον ίδιο ζήλο θα δείξουμε και σε αυτήν του Βορίδη, χωρίς να «τσιμπάμε» στα δολώματα των «προνομίων» που μας υποσχέθηκαν και μας υπόσχονται προκειμένου να μας διασπάσουν και να μας πάρουν τη δύναμη των συλλογικών αγώνων, που χωρίς αυτούς δεν πρόκειται να λύσουμε κανένα από τα προβλήματά μας. Κρίσιμο θεωρήσαμε και θεωρούμε το Νόμο Χατζηδάκη, τον οποίο έχουμε δεσμευτεί να ακυρώσουμε και να καταργήσουμε στην πράξη, αλλά και στα χαρτιά. Είμαστε τμήμα του κινήματος που παλεύει ενάντια στον ατομισμό των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, ενάντια στη χειραγώγηση των σωματείων με την εγγραφή στα κυβερνητικά ελεγχόμενα μητρώα, ενάντια στις διατάξεις που περιορίζουν έως εξαφανίζουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης ουσιαστικών κι αποτελεσματικών απεργιών. Ξέρουν οι συναδέλφισσες κι οι συνάδελφοι ότι δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθούν τα συλλογικά μας εργαλεία, που οι αγώνες της μεταπολίτευσης επέβαλλαν.

Αποτελέσματα

Για όλη αυτήν τη στάση μας θεωρούμε ότι, σε ένα δύσκολο τοπίο, οι εργαζόμενες κι εργαζόμενοι γεωπόνοι επέλεξαν το ψηφοδέλτιό μας, διατηρώντας τα ποσοστά μας στην ΠΕΓΔΥ (πήραμε 80 ψήφους, ποσοστό 11,48% και 1 έδρα στο ΔΣ) κι αυξάνοντάς τα στην κάλπη για αντιπροσώπους στην ΠΟΓΕΔΥ (είχαμε 80 ψήφους, ποσοστό 12,68% και 3 αντιπροσώπους, φέτος, από ποσοστό 10,87% που είχαμε το 2018).

Άξια αναφοράς είναι η ανάδειξη γυναικών υποψηφίων του ψηφοδελτίου μας στις πρώτες θέσεις όσων ψηφίστηκαν!

Στις φετινές εκλογές δεν συμμετείχε με ψηφοδέλτιο η ΠΑΣΚ κι οι ψήφοι της μοιράστηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΙΚΙΓ) και στη δεξιά (ΑΔΕΓΕΔΥ), ενώ απέκτησε μια επιπλέον έδρα η ΑΔΕΓΕΔΥ, στο ΔΣ της ΠΕΓΔΥ και την απόλυτη πλειοψηφία (δηλ. 6 η δεξιά, 2 το ΠΑΜΕ, 2 ο ΣΥΡΙΖΑ και 1 ΑΚΙΓΔΥ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ).

Η μειωμένη συμμετοχή στην κάλπη της ΠΟΓΕΔΥ οδήγησε σε λιγότερους αντιπροσώπους συνολικά, από την ΠΕΓΔΥ, στο συνέδριο της ΠΟΓΕΔΥ (21 αντιπρόσωποι φέτος, από 28 το 2018). Η διενέργεια εκλογών στα υπόλοιπα σωματεία των γεωτεχνικών, με τον ίδιο τρόπο, της δια ζώσης συμμετοχής των μελών, θα αποτελέσει στοίχημα για δημοκρατικό συνέδριο της ΠΟΓΕΔΥ, με ισοτιμία των αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων και τεστ για την εφαρμογή του διαλυτικού για τα σωματεία/συνδικάτα, Νόμου Χατζηδάκη. Ελπίζουμε και θα περιφρουρήσουμε (χωρίς την παρεμβολή των κρατικών & κυβερνητικών παραγόντων), μαζί με συμμαχίες που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες με την παράταξή μας, την εγγύηση δημοκρατικής λειτουργίας των πολύτιμων συνδικαλιστικών μας οργάνων.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου μας, με πολύτιμες-ους και μαχητικές-ους συναδέλφισσες και συναδέλφους από διάφορες υπηρεσίες και γεωγραφικές περιοχές και η επικοινωνία με τον κόσμο των γεωπόνων θα συνεχίσουν να μας τροφοδοτούν με αγωνιστικά και διεκδικητικά περιεχόμενα, στον ίδιο και μεγαλύτερο βαθμό με αυτόν των εκλογών. Στόχος μας, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα να ανατρέψουμε τις εγκληματικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ρημάζουν τις ζωές μας, το ρόλο μας στην εργασία και την κοινωνία, το περιβάλλον, τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, τις πολιτικές που απειλούν την ίδια μας τη ζωή, για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές και πολεμικούς εξοπλισμούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κόντρα ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες όλων όσων παράγουμε τον πλούτο της κοινωνίας μας. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες