Με κέρδη έκλεισε ο πολυήμερος αγώνας στην Καλλιθέα
Αναβρασμός και αγανάκτηση επικρατεί στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την οικονομική δυσπραγία που προκαλούν οι νόμοι που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία 15ετία στους Δήμους της χώρας. Οικονομική δυσπραγία που σε συνδυασμό με την πολιτική βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας δημάρχων και δημοτικών αρχών να υπηρετήσουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές των κυβερνήσεων εφαρμόζοντας τους νόμους αυτούς, έχουν αφήσει χωρίς τα απολύτως αυτονόητα δικαιώματα χιλιάδες εργαζόμενους.
Δεκάδες δημοτικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει στην παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και του γάλακτος που δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε πολλές υπηρεσίες των δήμων. Δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν καθημερινά στο δρόμο ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες για να μπορούν οι πόλεις και κάθε γειτονιά να διατηρείται καθαρή. Οι εργαζόμενοι που πολλές φορές έχουν πέσει θύματα ατυχημάτων και που είναι υποχρεωμένοι και πολύ περισσότερο μέσα στην πανδημία να βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί δήμοι δεν πραγματοποιούν τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις που είναι υποχρεωτικό από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να γίνονται μία φορά το χρόνο.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε πολλούς δήμους ήταν αυτοί που σήκωσαν το κεφάλι και κινητοποιήθηκαν. Από την Αγία Παρασκευή, το Βύρωνα και την Καλλιθέα, ως το δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη για τα ΜΑΠ. Αγώνες όμως γίνονται και για άλλους λόγους. Στη Ζάκυνθο έγινε πολυήμερη αποχή από την εργασία των εργαζομένων στο δήμο με αίτημα να αποσυρθούν από την κυκλοφορία τα επικίνδυνα απορριμματοφόρα που τους επιβάλει ο δήμος να χρησιμοποιούν και προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου τους. Στην Αγία Παρασκευή μετά τις κινητοποιήσεις για τα ΜΑΠ έχει ξεκινήσει αγώνας για να παραμείνουν στη δουλειά οι συμβασιούχοι παιδικών σταθμών.
Κάθε αγώνας αφήνει παρακαταθήκη για τον επόμενο και το παράδειγμα του αγώνα για τα ΜΑΠ στο δήμο Καλλιθέας που έκλεισε με νίκη για τους εργαζόμενους είχε πάρει τη σκυτάλη από αντίστοιχο αγώνα για τις συμβασιούχες εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς των δήμων. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων αυτών μπορεί να δυναμώσει την πίεση στην ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που τον τελευταίο μήνα παρακολουθεί άπραγη τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και δεν έχει βάλει σε προτεραιότητα την ανάγκη συντονισμού αυτών των αγώνων και την κήρυξη απεργίας στον κλάδο για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους.
Η νίκη στην Καλλιθέα
Οι κινητοποιήσεις για τα ΜΑΠ στην Καλλιθέα ξεκίνησαν από το βράδυ της 21ης Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι σε καθαριότητα, πράσινο, οδοκαθαρισμό και τις άλλες υπηρεσίες απαίτησαν τη χρηματική καταβολή των ΜΑΠ του 2020 που δεν δόθηκαν ως όφειλε ο δήμος σε είδος και την καταβολή ως σήμερα των ΜΑΠ του 2021. Ο δήμαρχος τους είχε υποσχεθεί ότι θα καταβληθούν μέχρι το Σεπτέμβρη αλλά 20 μέρες μετά τίποτα δεν είχε πιστωθεί στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε αποχή από την εργασία τους και επανεξέταζαν τις εξελίξεις με σχεδόν καθημερινές Συνελεύσεις, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
Επίσης έκαναν μια σειρά κινήσεις που πίεσαν το δήμαρχο και οδήγησαν τελικά στη νίκη. Δεν κλείστηκαν στο δημαρχείο και τα αμαξοστάσια. Την τρίτη μέρα της αποχής βγήκαν στους δρόμους και ενημέρωσαν τους κατοίκους της Καλλιθέας για την κοροϊδία σε βάρος τους από τη δημοτική αρχή. Πολύ σημαντική πίεση ήταν και η συμμετοχή στην αποχή των καθαριστριών των σχολείων. Εκεί που γίνεται πολύ αυτονόητο στον καθένα γιατί πρέπει ειδικά μέσα στην πανδημία να χορηγούνται τα ΜΑΠ. Ακόμη και όταν ο δήμαρχος έκλεισε ραντεβού με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων οι εργαζόμενοι πήγαν έξω από το δημαρχείο με πορεία δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους και έβαλαν πανό με τα αιτήματά τους. Αντίστοιχα μαζική παρουσία είχαν και στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 29 Οκτώβρη που συζήτησε το ζήτημα.
Όπως δήλωσε στην Εργατική Αριστερά η Ελένη Χριστοπούλου συμβασιούχος Covid-19, που εργάζεται όμως εδώ και πολλά χρόνια με συμβάσεις στο δήμο: «Η επιμονή στην πολυήμερη κινητοποίηση, η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, οι συνεχείς δράσεις και η πολύπλευρη στήριξη του αγώνα μας από δημοτικές παρατάξεις και τον κόσμο ήταν αυτές που λύγισαν τα μπρος-πίσω του δημάρχου το τελευταίο δεκαήμερο. Η συνέλευσή μας την Κυριακή 31 Οκτώβρη αποφάσισε τη λήξη της αποχής μας από την εργασία μας καθώς δόθηκε η εντολή από τη δημοτική αρχή να πάρουμε ως το τέλος του 2021 τα χρήματα για τα ΜΑΠ που μας χρώσταγαν από τον Οκτώβρη του 2020 ως και του μεγαλύτερου ποσού από τα φετινά. Όσα δεν μπορέσουν να καλύψουν από το 2021 θα μας τα βάλουν τους πρώτους μήνες του 2022. Δέχθηκαν όσα προβλέπει ο νόμος για την προληπτική ιατρική. Επίσης αναγνώριση ότι υπάρχει χρέος για ΜΑΠ από προηγούμενα έτη κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη δικαστική διεκδίκησή τους. Αναγκάστηκε να βγάλει ένα κονδύλι ώστε να αγοραστούν ΜΑΠ που δεν υπήρχαν και να μπορέσουμε να δουλέψουμε ενώ θα μας καταβάλει και τα χρωστούμενα για τη μη απόδοση γάλακτος ως το τέλος του έτους».
Αγία Παρασκευή
Νέες μάχες για τους εργαζόμενους στο Δήμο της Αγίας Παρασκευής. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας η Στέλλα Τζανίνη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αγία Παρασκευή: «Ο δήμαρχος για μια ακόμη φορά δεν θέλησε να στηρίξει τους εργαζόμενους του δήμου του. Αρνήθηκε να συνομολογήσει στην αγωγή που έχουν καταθέσει συνάδελφοι – συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου. Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν 10 χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις στο Δήμο. Την Τετάρτη 3 Νοέμβρη θα παρέμβουμε στο δημοτικό συμβούλιο απαιτώντας να αλλάξει στάση ο δήμαρχος. Πιστεύουμε ότι με τη μαζική συμμετοχή μας στην κινητοποίηση και τη στήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων μπορούμε να τα καταφέρουμε».
*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά