Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προς το υπ. Εσωτερικών και το υπ. Δικαιοσύνης για τα διεμφυλικά άτομα

Με αφορ­μή την Πα­γκό­σμια Ημέρα  Μνή­μης Διεμ­φυ­λι­κών, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΕΚΜ  κα­τέ­θε­σε ερώ­τη­ση προς το Υπουρ­γείο  Εσω­τε­ρι­κών και το Υπουρ­γείο Δι­καιο­σύ­νης, Δια­φά­νειας και Αν­θρω­πί­νων Δια­κιω­μά­των  σχε­τι­κά με την αλ­λα­γή εγ­γρά­φων για  τα διεμ­φυ­λι­κά (τρανς) άτομα.

Τα διεμ­φυ­λι­κά (τρανς) άτομα είναι μία από τις πιο πε­ρι­θω­ριο­ποι­η­μέ­νες κοι­νω­νι­κές ομά­δες. Βιώ­νουν τον κοι­νω­νι­κό απο­κλει­σμό -με­τα­ξύ άλ­λων- και λόγω της ανα­ντι­στοι­χί­ας της ει­κό­νας τους με τα έγ­γρα­φα ταυ­τό­τη­τάς τους και, ως εκ τού­του, βρί­σκο­νται μό­νι­μα αντι­μέ­τω­πα με τις δια­κρί­σεις για λό­γους ταυ­τό­τη­τας φύλου σε όλο το φάσμα της κοι­νω­νι­κής ζωής.

Ως γνω­στόν, η Ελ­λά­δα ως χώρα μέλος της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης αλλά και του Συμ­βου­λί­ου της Ευ­ρώ­πης, υστε­ρεί σε επί­πε­δο νο­μο­θε­σί­ας σε ζη­τή­μα­τα προ­στα­σί­ας και σε­βα­σμού στοι­χειω­δών δι­καιω­μά­των για τα διεμ­φυ­λι­κά άτομα, ενώ εσφαλ­μέ­να ταυ­τί­ζει τις δια­κρί­σεις για λό­γους ταυ­τό­τη­τας φύλου με τις δια­κρί­σεις για λό­γους σε­ξουα­λι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού, με απο­τέ­λε­σμα μία κα­τά­στα­ση νο­μι­κής απροσ­διο­ρι­στί­ας και αβε­βαιό­τη­τας ως προς τη σαφή προ­στα­σία των διεμ­φυ­λι­κών ατό­μων από τις δια­κρί­σεις.

Για το λόγο αυτό, ερω­τώ­νται οι αρ­μό­διοι υπουρ­γοί να θα κα­τα­τε­θεί νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση, σύμ­φω­να με τις διε­θνείς και ενω­σια­κές υπο­χρε­ώ­σεις του ελ­λη­νι­κού κρά­τους, που θα επι­τρέ­πει στα διεμ­φυ­λι­κά άτομα να προ­βαί­νουν στη διόρ­θω­ση του ονό­μα­τός τους, ώστε τα νέα έγ­γρα­φα να αντα­πο­κρί­νο­νται στο φύλο όπως τα ίδια τα άτομα επι­θυ­μούν να προσ­διο­ρί­ζε­ται και ανε­ξαρ­τή­τως των ια­τρι­κών δια­δι­κα­σιών επα­να­προσ­διο­ρι­σμού φύλου, προ­κει­μέ­νου να έχουν απο­τε­λε­σμα­τι­κή πρό­σβα­ση στην ερ­γα­σία, την ασφά­λι­ση και τις υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας. Ερω­τώ­νται επί­σης με ποιες νο­μο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις σκο­πεύ­ουν να συμ­μορ­φω­θούν στις υπερ­νο­μο­θε­τι­κές επι­τα­γές για την προ­στα­σία των δι­καιω­μά­των των διεμ­φυ­λι­κών ατό­μων και στην απο­τε­λε­σμα­τι­κή τι­μω­ρία των εις βάρος τους δια­κρί­σε­ων και εκ­δη­λώ­σε­ων βίας.

Την ερώ­τη­ση υπο­γρά­φουν οι: Α. Στα­μπου­λή, Β. Κα­τρι­βά­νου, Η. Διώτη, Ρ. Δού­ρου, Ν. Βού­τσης, Ο. Γε­ρο­βα­σί­λη, Ι. Γαϊ­τά­νη, Σ. Σα­κο­ρά­φα, Κ. Ζα­χα­ριάς, Π. Δρι­τσέ­λη, Β. Δια­μα­ντό­που­λος, Χ. Κα­ρα­γιαν­νί­δης, Α. Θε­ο­πε­φτά­του, Χ. Κα­φα­ντά­ρη, Μ. Δια­κά­κη, Ζ. Κων­στα­ντο­πού­λου, Ε. Αγα­θο­πού­λυ, Μ. Κα­νελ­λο­πού­λου, Κ. Μπάρ­κας

Μπο­ρεί­τε να δείτε ολό­κλη­ρη την  ερώ­τη­ση εδω:

http://​www.​hel​leni​cpar​liam​ent.​gr/​UserFiles/​c0d5184d-​7550-​4265-​8e0b-​078​e1bc​7375​a/​7824803.​pdf

Το Σω­μα­τείο Υπο­στή­ρι­ξης Διεμ­φυ­λι­κών  διορ­γα­νώ­νει Δι­η­με­ρί­δα αφιε­ρω­μέ­νη στην Πα­γκό­σμια Ημέρα Μνή­μης Διεμ­φυ­λι­κών, που πραγ­μα­το­ποιεί­ται για τρίτη  συ­νε­χό­με­νη χρο­νιά στην Ελ­λά­δα, σή­με­ρα Τρίτη 20 και Τε­τάρ­τη 21 Νο­έμ­βρη στο Πνευ­μα­τι­κό Κέ­ντρο του Δήμου Αθη­ναί­ων, στο αμ­φι­θέ­τα­ρο Αντ. Τρί­τσης (Ακα­δη­μί­ας 50). πε­ρισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με τη Δι­η­με­ρί­δα μπο­ρεί­τε να δείτε εδώ:

http://​www.​transgender-​association.​gr/

Ετικέτες