Το κείμενο του Φράνκο Τουριλιάτο, γράφτηκε για την περίσταση της φετινής ιδιομορφής Πρωτομαγιάς, αλλά παραμένει επίκαιρο, καθώς έχει το βλέμμα στραμμένο στις προκλήσεις και τα καθήκοντα της ερχόμενης περιόδου στην Ιταλία, αλλά και διεθνώς.

Είναι μια Πρω­το­μα­γιά δρα­μα­τι­κή αυτή που συ­να­ντούν φέτος οι ερ­γα­ζό­με­νοι/ες στην Ιτα­λία και σ’ όλες τις χώρες του κό­σμου, που εξαι­τί­ας της τρο­με­ρής παν­δη­μί­ας αδυ­να­τούν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν τα συ­νή­θη ερ­γα­λεία τους, της δια­δή­λω­σης και του αγώνα, να κα­τέ­βουν στο δρόμο, να κι­νη­το­ποι­η­θούν στο πλευ­ρό των συ­ντρό­φων/φισ­σών τους στην ερ­γα­σία, να συμ­με­τά­σχουν στις πρω­το­βου­λί­ες των συν­δι­κα­λι­στι­κών και πο­λι­τι­κών τους ορ­γα­νώ­σε­ων.

Αυτή η πρω­το­φα­νής και τρα­γι­κή υγειο­νο­μι­κή κρίση, που είναι όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο κοι­νω­νι­κή και οι­κο­νο­μι­κή, χτυπά σε βάθος πάνω απ’ όλα τις ερ­γα­τι­κές τά­ξεις, όλες τις πιο ευά­λω­τες κοι­νω­νι­κές ομά­δες, τις γυ­ναί­κες, τους με­τα­νά­στες.

Η Πρω­το­μα­γιά, που γεν­νή­θη­κε ως διε­θνής ημέρα αγώνα των ερ­γα­ζο­μέ­νων, είναι σύμ­βο­λο αλλά και ερ­γα­λείο του αγώνα των ερ­γα­τι­κών τά­ξε­ων ενά­ντια σε ένα κα­πι­τα­λι­στι­κό σύ­στη­μα που ανέ­κα­θεν ήταν φο­ρέ­ας εκ­με­τάλ­λευ­σης, κα­τα­πί­ε­σης, αδι­κί­ας, βίας, πο­λέ­μων και κα­τα­στρο­φής της φύσης. Αντι­προ­σω­πεύ­ει, σε οι­κο­νο­μι­κό και πο­λι­τι­κό επί­πε­δο, το μέτρο της τα­ξι­κής ορ­γά­νω­σης των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Θέτει σε πρώτο πλάνο το μο­να­δι­κό κοι­νω­νι­κό υπο­κεί­με­νο που -εξαι­τί­ας της θέσης του στις πα­ρα­γω­γι­κές σχέ­σεις- μπο­ρεί δυ­νη­τι­κά (αν απο­κτή­σει την ενό­τη­τα, τη δύ­να­μη και την ανα­γκαία συ­νεί­δη­ση) να οι­κο­δο­μή­σει την εναλ­λα­κτι­κή στο κα­πι­τα­λι­στι­κό σύ­στη­μα.

Σή­με­ρα, όσο ποτέ άλ­λο­τε, είναι ανα­γκαίο το διε­θνές κί­νη­μα της ερ­γα­τι­κής τάξης να επι­στρέ­ψει ως πρω­τα­γω­νι­στής στην μάχη για μια εναλ­λα­κτι­κή λύση κοι­νω­νι­κής δι­καιο­σύ­νης, πλα­τιάς δη­μο­κρα­τί­ας, προ­στα­σί­ας του πε­ρι­βάλ­λο­ντος, μιας δια­φο­ρε­τι­κής ανά­πτυ­ξης, της προ­ο­πτι­κής του οι­κο­σο­σια­λι­σμού.

Έκανε με­γά­λο λάθος όποιος είχε ελ­πί­σει ότι, κάτω από τον αντί­κτυ­πο της παν­δη­μί­ας με εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες νε­κρούς (ενώ οι πό­λε­μοι συ­νε­χί­ζουν να θε­ρί­ζουν άλλα θύ­μα­τα), τα αφε­ντι­κά του κό­σμου, οι αστι­κές τά­ξεις με τους πο­λι­τι­κούς κυ­βερ­νή­τες τους και τους οι­κο­νο­μι­κούς τους γκου­ρού θα ξα­να­σκέ­φτο­νταν τις πο­λι­τι­κές της λι­τό­τη­τας, τα φι­λε­λεύ­θε­ρα οι­κο­νο­μι­κά δόγ­μα­τα, την συ­νε­χή ανα­ζή­τη­ση κέρ­δους που κα­τα­στρέ­φει γυ­ναί­κες, άντρες και φύση και θα έφτα­ναν σε κά­ποιον ου­μα­νι­στι­κό ανα­στο­χα­σμό προς ανα­ζή­τη­ση της κοι­νής σω­τη­ρί­ας ή έστω θα επα­νέ­φε­ραν τις ρε­φορ­μι­στι­κές και σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές πο­λι­τι­κές τις οποί­ες με­τα­πο­λε­μι­κά είχε επι­βά­λει το κί­νη­μα των ερ­γα­ζο­μέ­νων.

Η πα­ρού­σα κρίση δεί­χνει, αντί­θε­τα, ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο την κτη­νώ­δη όψη αυτού του συ­στή­μα­τος, με τους κα­πι­τα­λι­στές να βα­θαί­νουν την τα­ξι­κή επί­θε­ση για να δια­σώ­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντά τους σε βάρος της συ­ντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας του πλη­θυ­σμού. Το κά­νουν με κτη­νω­δία και εκ­πλη­κτι­κό κυ­νι­σμό. Ας σκε­φτεί κα­νείς τους εκ­βια­σμούς της Confidustria (ΣτΜ: η κοινή ονο­μα­σία για τον ιτα­λι­κό ΣΕΒ) που εμπό­δι­σε το κλεί­σι­μο ολό­κλη­ρων πε­ριο­χών της Λομ­βαρ­δί­ας για να συ­γκρα­τη­θεί η με­τά­δο­ση (στμ: εν­νο­εί του Covid19), πα­ρά­γο­ντας έτσι χι­λιά­δες επι­πρό­σθε­των νε­κρών. Ας ανα­λο­γι­στεί κα­νείς το επι­θε­τι­κό μι­ντια­κό σφυ­ρο­κό­πη­μα αυτών των εβδο­μά­δων για να ανοί­ξουν οι επι­χει­ρή­σεις, τη στιγ­μή που οι κίν­δυ­νοι που προ­κύ­πτουν από μια τέ­τοια από­φα­ση, που στο τέλος υπο­στη­ρί­χτη­κε από την κυ­βέρ­νη­ση, είναι τε­ρά­στιοι.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι/ες στην υγεία, στις ανα­ντι­κα­τά­στα­τες υπη­ρε­σί­ες, στη δια­τρο­φή, που πο­λέ­μη­σαν την επι­δη­μία χωρίς ερ­γα­λεία και κα­τάλ­λη­λες προ­στα­σί­ες, με ένα σύ­στη­μα υγεί­ας κα­τε­στραμ­μέ­νο, επει­δή σφα­γιά­στη­κε από τις πο­λι­τι­κές πε­ρι­κο­πών που για χρό­νια και χρό­νια προ­ώ­θη­σαν οι δε­ξιές και ψευ­το­α­ρι­στε­ρές πα­ρα­τά­ξεις, έτσι όπως και ερ­γα­ζό­με­νοι άλλων εται­ριών που ανα­κλή­θη­καν πλέον όλοι και όλες στην ερ­γα­σία είναι για τα αφε­ντι­κά το κρέας για τα κα­νό­νια του δικού τους πο­λέ­μου ενα­ντί­ον των αντα­γω­νι­στών τους για να υπε­ρα­σπί­σουν κέρδη και οι­κο­νο­μι­κά ει­σο­δή­μα­τα.

«Θα πρέ­πει να ζούμε στο σπίτι και στην επι­χεί­ρη­ση», είπε κά­ποιος από αυ­τούς. Δη­λα­δή ένα στρα­τό­πε­δο χωρίς κοι­νω­νι­κή και δη­μο­κρα­τι­κή ζωή παρά μόνον εκ­με­τάλ­λευ­ση, ενώ αυτοί οι κύ­ριοι θα συ­νε­χί­σουν να ζουν στις πο­λυ­τε­λείς βίλες τους, έχο­ντας στη διά­θε­σή τους για τις δια­κο­πές ιδιω­τι­κά και πε­ρί­φρα­κτα resort.

Δεν πήγε πίσω και η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, αυτός ο συρ­φε­τός κα­πι­τα­λι­στι­κών κρα­τών σε αντα­γω­νι­σμό με­τα­ξύ τους, ανί­κα­νος να εξει­δι­κεύ­σει ένα συλ­λο­γι­κό σχέ­διο για να αντι­με­τω­πί­σει την υγειο­νο­μι­κή και την κοι­νω­νι­κο-οι­κο­νο­μι­κή κρίση. Τα μέτρα που πήρε στο πόδι, είναι όλα εντός της φι­λε­λεύ­θε­ρης λο­γι­κής και έχουν σε τε­λι­κή ανά­λυ­ση στόχο  την υπε­ρά­σπι­ση των κερ­δών των επι­χει­ρή­σε­ων και τα οι­κο­νο­μι­κά ει­σο­δή­μα­τα που προ­έρ­χο­νται από τη χρέ­ω­ση των κρα­τών.

Για κάθε 10 ευρώ ρευ­στό­τη­τας που μπο­ρεί να δώ­σουν για τα πιο κα­τε­στραμ­μέ­να και φτω­χο­ποι­η­μέ­να στρώ­μα­τα του πλη­θυ­σμού, δί­νουν 100 ευρώ στις επι­χει­ρή­σεις. Στην Ιτα­λία η Confidustria, υπό την ηγε­σία του νέου και επι­θε­τι­κού προ­έ­δρου Bonomi, παίρ­νει απλό­χε­ρα όσα δισ. η κυ­βέρ­νη­ση δίνει στις επι­χει­ρή­σεις και την ίδια στιγ­μή συ­νε­χί­ζει να κλα­ψου­ρί­ζει μί­ζε­ρα για να πάρει ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρα.

Ξαφ­νι­κά το κρά­τος βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο, αυτό το κρά­τος που στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ποτέ δεν έπαψε να απο­τε­λεί το όρ­γα­νο της δια­τή­ρη­σης του κα­πι­τα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος, αλλά που σή­με­ρα η αστι­κή τάξη το ενερ­γο­ποιεί πλή­ρως και ολό­πλευ­ρα για να δια­χει­ρι­στεί μια κα­τά­στα­ση ακραί­ας κρί­σης και κιν­δύ­νου.

Επι­πλέ­ον είναι πολύ κα­θα­ρό ότι οι ερ­γο­δο­τι­κές δυ­νά­μεις θέ­λουν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν την υγειο­νο­μι­κή έκτα­κτη ανά­γκη για να γκρε­μί­σουν και τις τε­λευ­ταί­ες «ακαμ­ψί­ες» στους χώ­ρους δου­λειάς –όσον αφορά τα ωρά­ρια, το φόρτο ερ­γα­σί­ας, επι­βάλ­λο­ντας πλήρη ευ­ε­λι­ξία για να αυ­ξή­σουν την εκ­με­τάλ­λευ­ση.

Θέ­λουν την πλήρη απορ­ρύθ­μι­ση της αγο­ράς ερ­γα­σί­ας, συν­δέ­ο­ντας ευ­θέ­ως την χρήση της ερ­γα­τι­κής δύ­να­μης με τις εκά­στο­τε ανά­γκες της κάθε επι­χεί­ρη­σης: πλή­ρης υπο­τα­γή στην πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τα και την εξα­γω­γή υπε­ρα­ξί­ας. Σ’ αυτό το πε­ριε­χό­με­νο απει­λού­νται με κα­τα­στρα­τή­γη­ση ακόμα και οι ήδη βαριά απο­δυ­να­μω­μέ­νες κλα­δι­κές συμ­βά­σεις.

Την ίδια στιγ­μή στο­χεύ­ουν να με­τα­τρέ­ψουν τα έκτα­τα μέτρα πε­ριο­ρι­σμού των δι­καιω­μά­των και της με­τα­κί­νη­σης των πο­λι­τών, που ει­σή­χθη­καν συλ­λή­βδην στην από­πει­ρα να μπλο­κα­ρι­στεί η επι­δη­μία, σε ένα μό­νι­μο σύ­στη­μα δη­μό­σιας τάξης για να εμπο­δί­σουν τις κοι­νω­νι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις και να προ­ω­θή­σουν εκεί­νο το σχέ­διο αυ­ταρ­χι­κής οπι­σθο­δρό­μη­σης που υπάρ­χει εδώ και χρό­νια.

Τα διά­φο­ρα πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα που τους εκ­προ­σω­πούν λει­τουρ­γούν ως πο­λι­τι­κό με­γά­φω­νο και χο­ρω­δία υπέρ των οι­κο­νο­μι­κών δυ­νά­με­ων του κα­πι­τα­λι­σμού. Ισχύ­ει για το Δη­μο­κρα­τι­κό Κόμμα, το οποίο ποτέ δεν απο­μα­κρύν­θη­κε από τις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες επι­λο­γές που συν­δέ­ο­νται με το κυ­ρί­αρ­χο ευ­ρω­παϊ­κό κα­θε­στώς. Ισχύ­ει για τον τω­ρι­νό σύμ­μα­χό του, το Κί­νη­μα των 5 Αστέ­ρων, που απο­τε­λεί ένα συ­νον­θύ­λευ­μα «ότι να’ ναι» (qualunquismο, βλ. ση­μεί­ω­ση 1) και πο­λι­τι­κής ανι­κα­νό­τη­τας. Και τέλος ισχύ­ει για τις απα­ρά­δε­κτες και φρι­κτές δυ­νά­μεις της σκλη­ρής Δε­ξιάς και της φα­σί­ζου­σας Δε­ξιάς, οι οποί­ες δυ­στυ­χώς εξα­κο­λου­θούν να συ­γκε­ντρώ­νουν την απο­δο­χή πολύ με­γά­λων κομ­μα­τιών της κοι­νω­νί­ας και προ­βά­λουν σαν μια εναλ­λα­κτι­κή στην τω­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση.

Το υπο­κεί­με­νο της εναλ­λα­κτι­κής λύσης

Αυτές τις εβδο­μά­δες, ήταν δυ­να­τόν να δια­βά­σει κα­νείς κά­ποια άρθρα καλά στοι­χειο­θε­τη­μέ­να τα οποία φθά­νουν σε ένα συ­μπέ­ρα­σμα: Δεν μπο­ρού­με να συ­νε­χί­σου­με με αυτό το σύ­στη­μα. Χρειά­ζε­ται ο ρόλος ενός νέου τύπου κρά­τους και δη­μό­σιας πα­ρέμ­βα­σης, μια βαθιά αλ­λα­γή της οι­κο­νο­μί­ας προς την υπη­ρε­σία των ανα­γκών της κοι­νω­νί­ας, της οι­κο­νο­μι­κής δι­καιο­σύ­νης και της υπε­ρά­σπι­σης του φυ­σι­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος.

Η κρίση εξάλ­λου έκανε εμ­φα­νές ότι χωρίς τους ερ­γα­ζό­με­νους και τις ερ­γα­ζό­με­νες της υγεί­ας, των υπη­ρε­σιών, της πα­ρα­γω­γής υλι­κών αγα­θών, χωρίς αυ­τούς τους ερ­γά­τες και τις ερ­γά­τριες, της χει­ρω­να­κτι­κής και της πνευ­μα­τι­κής ερ­γα­σί­ας, που μπαί­νουν κα­θη­με­ρι­νά στις φά­μπρι­κες και στους χώ­ρους ερ­γα­σί­ας, απλού­στα­τα, η κοι­νω­νία δεν λει­τουρ­γεί και δεν πα­ρά­γε­ται κοι­νω­νι­κός πλού­τος.

Μόνο που η εναλ­λα­κτι­κή ενός άλλου συ­στή­μα­τος που θέτει στο επί­κε­ντρο την αλ­λη­λεγ­γύη, την ικα­νο­ποί­η­ση των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών και την ισορ­ρο­πία ανά­με­σα στον άν­θρω­πο και τη φύση, δεν θα πέσει από τον ου­ρα­νό, δεν θα έρθει από μια «επι­φοί­τη­ση» της αστι­κής τάξης αλλά μόνο από τις ερ­γα­τι­κές τά­ξεις.

Εί­μα­στε ενώ­πιον μιας ανη­συ­χη­τι­κής ψα­λί­δας: ανά­με­σα στα άμεσα και ιστο­ρι­κά κα­θή­κο­ντα που θα έπρε­πε να εκ­πλη­ρώ­σουν οι ερ­γα­τι­κές τά­ξεις και τον υπαρ­κτό σή­με­ρα βαθμό ορ­γά­νω­σης και συ­νεί­δη­σης, ο οποί­ος εξ αι­τί­ας των ηττών που υπέ­στη­σαν, βρί­σκε­ται σε πολύ χα­μη­λό ση­μείο. Επι­πλέ­ον, όσον αφορά τη βρα­χυ­πρό­θε­σμη κα­τά­στα­ση, ενώ όλα τα διοι­κη­τι­κά και κα­τα­πιε­στι­κά ερ­γα­λεία που δια­θέ­τει η αστι­κή τάξη μέσω  του κρά­τους πα­ρα­μέ­νουν σε ετοι­μό­τη­τα, η ερ­γα­τι­κή τάξη εμπο­δί­ζε­ται από την επι­δη­μία να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το δικό της βα­σι­κό ερ­γα­λείο, τη μα­ζι­κή κι­νη­το­ποί­η­ση.

Το κα­θή­κον που έχου­με μπρο­στά μας είναι να ανα­κτή­σου­με άμεσα την δυ­να­τό­τη­τα να κα­τέ­βου­με στις πλα­τεί­ες, να απο­κα­τα­στή­σου­με τη δυ­να­τό­τη­τα του αγώνα και συ­νε­πώς να ερ­γα­στού­με για το κλεί­σι­μο της ψα­λί­δας που προ­α­να­φέ­ρα­με, δη­λα­δή για μια ανα­συ­γκρό­τη­ση του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος. Είναι ένα κα­θή­κον δύ­σκο­λο αλλά ανα­πό­φευ­κτο,  και πα­ρα­μέ­νει πραγ­μα­το­ποι­ή­σι­μο, καθώς στη δια­δρο­μή της ιστο­ρί­ας του το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα έμαθε να ανοι­κο­δο­μεί­ται πολ­λές φορές σχε­δόν από τα θε­μέ­λια.

Οι ευ­θύ­νες των συν­δι­κα­λι­στι­κών ηγε­σιών

Η CGIL, η CISL και η UIL (2) έχουν τε­ρά­στιες ευ­θύ­νες. Δεν ανέ­πτυ­ξαν μια γε­νι­κή κι­νη­το­ποί­η­ση ενά­ντια στις πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας που εφαρ­μό­στη­καν στην Ιτα­λία και στην Ευ­ρώ­πη. Εγ­γυ­ή­θη­καν την στα­θε­ρό­τη­τα της δρά­σης των δια­δο­χι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων της Δε­ξιάς και της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς, είτε με ευ­θεία συ­νε­νο­χή είτε ανα­στέλ­λο­ντας τους αγώ­νες. Ευ­νό­η­σαν την κα­τά­πτω­ση του ηθι­κού και την πα­ραί­τη­ση, αντί να οι­κο­δο­μή­σουν την αντί­στα­ση, την εμπι­στο­σύ­νη και την ενω­τι­κή δύ­να­μη όλων των τμη­μά­των του προ­λε­τα­ριά­του, τόσο του ιτα­λι­κού όσο και του με­τα­να­στευ­τι­κού.

Έφθα­σαν έτσι να αντι­με­τω­πί­σουν την ση­με­ρι­νή κρίση με επι­λο­γές και συ­μπε­ρι­φο­ρές ακόμα πιο υπο­ταγ­μέ­νες στις ερ­γο­δο­τι­κές επι­λο­γές, τρέ­χο­ντας πίσω από την Confidustria, ψά­χνο­ντας μέσα στα ψεύ­τι­κα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα ένα προ­κά­λυμ­μα «ασφα­λεί­ας» η οποία ποτέ δεν υπήρ­ξε και φορ­τώ­νο­ντας τους αντι­προ­σώ­πους στις φά­μπρι­κες με την ευ­θύ­νη να ανέ­χο­νται τους εκ­βια­σμούς των διοι­κή­σε­ων των επι­χει­ρή­σε­ων.

Η ζω­ντα­νή ανα­με­τά­δο­ση της Πρω­το­μα­γιάς με μου­σι­κές και τρα­γου­δι­στές και θε­ά­μα­τα δεν είναι σί­γου­ρα αυτή που θα κα­λύ­ψει το τε­ρά­στιο κενό συν­δι­κα­λι­στι­κής πρω­το­βου­λί­ας που βάζει εμπό­δια στο ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα. Πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο τώρα που η νέα ηγε­σία της Confidustria έστει­λε αρ­κε­τά κα­θα­ρά μη­νύ­μα­τα για τις επι­θε­τι­κές προ­θέ­σεις της ένα­ντι των συν­δι­κα­λι­στι­κών κι­νη­μά­των και για την θέ­λη­σή της να σφί­ξει τη θηλιά στη δράση των γρα­φειο­κρα­τι­κών ορ­γά­νων. Ο Λα­ντί­νι (3) και οι συ­νερ­γά­τες του θα πρέ­πει να πά­ρουν σο­βα­ρά υπόψη τους αυτήν την τε­λευ­ταία αλ­λα­γή…

Να ξα­ναρ­χί­σου­με από ένα άμεσο πρό­γραμ­μα πάλης

Οι πο­λι­τι­κοί και συν­δι­κα­λι­στι­κοί αγω­νι­στές κα­λού­νται να δια­πλέ­ξουν τις κα­θη­με­ρι­νές ει­λι­κρι­νείς συν­δι­κα­λι­στι­κές μάχες αντί­στα­σης για την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας, των μι­σθών και ενός αξιο­πρε­πούς ει­σο­δή­μα­τος, για την υπε­ρά­σπι­ση της απα­σχό­λη­σης, με εκεί­νες ενός πο­λι­τι­κού σχε­δί­ου συ­νο­λι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος στις διά­φο­ρες μορ­φές του –την πο­λι­τι­κή, την συν­δι­κα­λι­στι­κή, εκεί­νη της αυ­τό-ορ­γά­νω­σης από τα κάτω.

Οι στό­χοι από τους οποί­ους πρέ­πει να ξε­κι­νή­σου­με με αφε­τη­ρία τη φε­τι­νή Πρω­το­μα­γιά είναι:

-Η υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας, η άρ­νη­ση να ερ­γα­στού­με σε επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες, η αποχή από την ερ­γα­σία και η απερ­γία επει­δή δεν πρέ­πει να γί­νε­ται η ερ­γα­σια­κή δρα­στη­ριό­τη­τα σε συν­θή­κες που βλά­πτουν σο­βα­ρά την υγεία των ερ­γα­ζο­μέ­νων.

-Αυτό ση­μαί­νει επί­σης, ότι η ερ­γά­σι­μη μέρα πρέ­πει να μειω­θεί, οι ρυθ­μοί δου­λειάς πρέ­πει να είναι λι­γό­τε­ρο έντο­νοι, η μεί­ω­ση του ωρα­ρί­ου πρέ­πει να επι­βλη­θεί με δια­τή­ρη­ση του ίδιου μι­σθού, και θα πρέ­πει κα­νείς να φτά­νει στη σύ­ντα­ξη με 60 έτη ηλι­κί­ας ή με 35 έτη ασφά­λι­σης.

-Η απα­γό­ρευ­ση των απο­λύ­σε­ων πρέ­πει να πα­ρα­τα­θεί sine die (ΣτΜ: Λα­τι­νι­κά, «επ’ αό­ρι­στον»).

-Δεν είναι δυ­να­τόν να ζήσει κα­νείς μόνο με τα χρή­μα­τα του τα­μεί­ου ανερ­γί­ας, τα αφε­ντι­κά πρέ­πει να πλη­ρώ­σουν τον πλήρη μισθό και αυτό πρέ­πει να επι­τρέ­ψει μια αξιο­πρε­πή ζωή. Είναι χρή­σι­μο σή­με­ρα ένα ει­σό­δη­μα κα­ρα­ντί­νας για όλους εκεί­νους που το έχουν ανά­γκη, αλλά είναι ανά­γκη να εξα­σφα­λι­στεί γε­νι­κό­τε­ρα ένας κοι­νω­νι­κός μι­σθός, για όλους εκεί­νους που βρί­σκο­νται χωρίς ει­σό­δη­μα, οι­κο­δο­μώ­ντας τις συν­θή­κες ώστε να δη­μιουρ­γη­θούν όλες οι ανα­γκαί­ες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας.

-Χρειά­ζε­ται ένα νέο, με­γά­λο, εθνι­κό σχέ­διο υγεί­ας. Πρέ­πει να επεν­δυ­θούν δε­κά­δες δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια για την ανα­ζω­ο­γό­νη­ση και ανα­διορ­γά­νω­ση της δη­μό­σιας υγεί­ας, ξα­να­εν­σω­μα­τώ­νο­ντας πλή­ρως τους το­μείς που είχαν ιδιω­τι­κο­ποι­η­θεί. Πε­ρισ­σό­τε­ροι για­τροί, πε­ρισ­σό­τε­ρα ερ­γα­λεία υγεί­ας, πε­ρισ­σό­τε­ρες δομές πρό­λη­ψης, ολο­κλη­ρω­μέ­νη το­πι­κή και κατ’ οίκον ια­τρι­κή πε­ρί­θαλ­ψη. Η φαρ­μα­κευ­τι­κή βιο­μη­χα­νία πρέ­πει να εθνι­κο­ποι­η­θεί.

-Για να βρού­με όλους τους ανα­γκαί­ους πό­ρους, πρέ­πει να δρά­σου­με επι­στρα­τεύ­ο­ντας διά­φο­ρα ερ­γα­λεία, απορ­ρί­πτο­ντας τα εμπό­δια που προ­βά­λει η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη ΕΕ.

-Όπως έχου­με ξα­να­γρά­ψει, χρειά­ζο­νται έκτα­κτες μέ­θο­δοι με­τα­φο­ράς χρη­μά­των για τα κράτη μέλη, που να είναι εγ­γυ­η­μέ­νες από τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της Κε­ντρι­κής Τρά­πε­ζας, ή δια­μέ­σου της νο­μι­σμα­τι­κο­ποί­η­σης του δη­μό­σιου χρέ­ους (ΣτΜ: εν­νο­εί την έκ­δο­ση χρή­μα­τος) ή επί­σης δια­μέ­σου δη­μο­πρά­τη­σης δη­μο­σί­ων ομο­λό­γων 100ε­τών ή ακόμα και «διαρ­κών» χωρίς ημε­ρο­μη­νία λήξης.

-Μια βαθιά προ­ο­δευ­τι­κή φο­ρο­λο­γι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση της IRPEF (σσ: φο­ρο­λο­γία φυ­σι­κών προ­σώ­πων), αλλά επί­σης απο­κα­τά­στα­ση των πα­λιών επι­πέ­δων φο­ρο­λό­γη­σης των επι­χει­ρή­σε­ων και η ει­σα­γω­γή φόρου κλη­ρο­νο­μιάς που να κάνει να πλη­ρώ­σουν αυτοί που δεν πλή­ρω­σαν ποτέ.

-Δρα­στι­κή μεί­ω­ση των στρα­τιω­τι­κών δα­πα­νών.

-Εθνι­κο­ποί­η­ση του τρα­πε­ζι­κού συ­στή­μα­τος για να ξε­κι­νή­σει η κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση της πί­στω­σης και των επεν­δύ­σε­ων.

-Γε­νι­κό­τε­ρα, πρέ­πει να διεκ­δι­κη­θεί μια νέα ισχυ­ρή πα­ρέμ­βα­ση του δη­μό­σιου τομέα στην οι­κο­νο­μία, που είναι θε­με­λιώ­δες ερ­γα­λείο για να αντι­με­τω­πι­στεί η γε­νι­κή κρίση και για να ανα­πτυ­χθούν εκα­τομ­μύ­ρια θέ­σεις ερ­γα­σί­ας που θα είναι στα­θε­ρές και κοι­νω­νι­κά χρή­σι­μες στην κοι­νό­τη­τα.

Η Διε­θνής, το μέλ­λον της αν­θρω­πό­τη­τας

Αν σή­με­ρα δεν μπο­ρού­με ακόμα να εί­μα­στε στους δρό­μους, ενω­μέ­νοι/ες και κι­νη­το­ποι­η­μέ­νοι/ες, πρέ­πει πα­ρό­λα αυτά να επι­βε­βαιώ­σου­με την αγω­νι­στι­κή μας δέ­σμευ­ση στους χώ­ρους ερ­γα­σί­ας και στην κοι­νω­νία για να αντέ­ξου­με στην τα­ξι­κή σύ­γκρου­ση. Πρέ­πει πραγ­μα­τι­κά να ερ­γα­στού­με ώστε -σε κάθε πε­ρί­πτω­ση και σε στιγ­μές που έρ­χο­νται σύ­ντο­μα- να επι­στρέ­ψου­με στο πε­ζο­δρό­μιο, να κά­νου­με δια­δη­λώ­σεις, να ορ­γα­νώ­σου­με την συλ­λο­γι­κή μας δύ­να­μη, γνω­ρί­ζο­ντας τις τε­ρά­στιες δυ­σκο­λί­ες αλλά ταυ­τό­χρο­να απο­φα­σι­σμέ­νοι να αντι­με­τω­πί­σου­με τις προ­κλή­σεις της τάξης μας.

Κατά βάση αυτό που πρέ­πει να κά­νου­με είναι αυτό που δο­κί­μα­σαν και δο­κι­μά­ζουν να κά­νουν σε πολ­λές άλλες χώρες πολ­λοί άλλοι σύ­ντρο­φοι και συ­ντρό­φισ­σες, αρ­κε­τές φορές σε κα­τα­στά­σεις ακόμα πιο δύ­σκο­λες και τρο­με­ρές.

Γι’ αυτό σή­με­ρα επα­να­βε­βαιώ­νου­με την αλ­λη­λεγ­γύη μας, την αδελ­φό­τη­τά μας με τους αγώ­νες όλων των εκ­με­ταλ­λευό­με­νων και κα­τα­πιε­σμέ­νων του κό­σμου, επει­δή η Διε­θνής είναι το μέλ­λον της αν­θρω­πό­τη­τας!

ΣΗ­ΜΕΙΩ­ΣΕΙΣ:

1.​Qualunquismo: Ένα «-ισμός» που προ­έρ­χε­ται από την λέξη qualunque. Κατά λέξη ση­μαί­νει την αντω­νυ­μία «οιοσ­δή­πο­τε», από το όνομα της εφη­με­ρί­δας «L’ uomo qualunque» που είχε ιδρυ­θεί το 1944 από τον G. Giannini στα πλαί­σια ενός «αντι­πο­λι­τι­κού» λαϊ­κι­στι­κού και δε­ξιό­στρο­φου κι­νή­μα­τος.

2.​CGIL: Η ερ­γα­τι­κή συ­νο­μο­σπον­δία που έλκει την κα­τα­γω­γή της από εκεί­νη που ήταν συν­δε­δε­μέ­νη με το PCI (ΙΚΚ). CISL: Ερ­γα­τι­κή συ­νο­μο­σπον­δία που έλκει την κα­τα­γω­γή της από διά­σπα­ση την δε­κα­ε­τία του ’50 από την CGIL, κυ­ρί­ως κα­θο­λι­κών συν­δι­κα­λι­στών. UIL: Ερ­γα­τι­κή ένωση, αρ­χι­κά από σο­σιαλ­δη­μο­κρά­τες κ.ά.

3.​Maurizio Landini: Από το 2010 γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας της FIOM (με­ταλ­λερ­γά­τες) και από το 2019 γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας της CGIL.

Ετικέτες