Παρά τις αλλεπάλληλες απειλές κυβερνητικών στελεχών για επίταξη και απολύσεις, παρά τις συνεχόμενες αποφάσεις των δικαστηρίων που βγάζουν την απεργία τους παράνομη, παρά τους τόνους λάσπης από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και σήμερα 23/1.

«Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος-δημιουργός χαλκευμένων βίντεο, Σίμος Κεδίκογλου. Πιστός στη στρατηγική της κατασυκοφάντησης των εργατικών αγώνων και της διαίρεσης των «από κάτω», συμπληρώνει το πάζλ του αυταρχισμού, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη την απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Το σχέδιο είναι γνωστό: ποινικοποίηση κάθε δυναμικής μορφής διεκδίκησης των εργαζομένων, τόνους λάσπης από τα κανάλια για «παχυλά» αμειβόμενους υπαλλήλους και απεργούς που πληρώνονται, χυδαιολογία απέναντι στους συνδικαλιστές.     

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τα υπόλοιπα ΜΜΜ, υπερασπίζονται κατακτήσεις ετών. Μετά τις απανωτές μειώσεις μισθών που έχουν υποστεί, επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών τους συμβάσεων και παράλληλα η ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών. Την ίδια στιγμή αυτοί, που κατά τους συστημικούς δημοσιολόγους «ταλαιπωρούν το κοινό», έχουν ως πάγιο αίτημα να μην αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου. Ο πολυήμερος αγώνας τους είναι αυτή τη στιγμή η αιχμή της αντιπαράθεσης με την συγκυβέρνηση που θέλει να μας εξαθλιώσει όλους. Η θετική έκβασή του μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην κινηματική «νηνεμία» του τελευταίου διαστήματος.

Είναι επείγουσα ανάγκη για τα συνδικάτα και την Αριστερά, για τον κόσμο των αντιστάσεων, να σπάσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» με ενημερώσεις, ανακοινώσεις και μαζικές συγκεντρώσεις. Να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι ΓΣ των σωματείων του χώρου και να τις κάνουν και δική τους υπόθεση.  Να βγάλουν δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία και φορείς, φοιτητικούς συλλόγους, με πρωτοβουλία των αριστερών αγωνιστών. Να ενισχύσουν το απεργιακό τους ταμείο για να αντέξουν. Κυρίως να πυροδοτήσουν νέα μέτωπα σε άλλους κλάδους (υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί κλπ.) με στόχο το συντονισμό και την ενιαία δράση, την αποφασιστική απάντηση απέναντι στο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Πρώτος σταθμός σε αυτή την κατεύθυνση η απεργία στις 31/1 στην υγεία και τις συγκοινωνίες.

Η στήριξη του αγώνα στις συγκοινωνίες είναι δεδομένη για την Αριστερά, αλλά χρειάζονται και έμπρακτες πράξεις αλληλεγγύης. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καλύψει πολιτικά τη μάχη αυτή, να συμβάλει με τις δυνάμεις του στην επιτυχία της απεργίας και να υιοθετήσει τις αποφάσεις των σωματείων του χώρου, ως δικά του αιτήματα. Κάθε επίθεση στην εργατική αντίσταση, πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε ως επίθεση στον κόσμο μας, ως επίθεση στο δυναμικό που παλεύει εδώ και 2,5 χρόνια για την ανατροπή των μνημονίων της λιτότητας, ως επίθεση στην Αριστερά που εκφράζει σε κεντρικό επίπεδο την δίκαιη κοινωνική διαμαρτυρία. Η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, θέλουν να επιβάλουν «σιωπή νεκροταφείου» και ταυτόχρονα να χτυπήσουν την Αριστερά. Ας τους ταράξουμε στο θόρυβο.

Ετικέτες