Οι δηλώσεις Μητσοτάκη στο συνέδριο με θέμα «το ΕΣΥ στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή» που διοργάνωσε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» για το «νέο» ΕΣΥ δεν αποτελούν παρά μια δέσμη νεοφιλελεύθερων μέτρων από τα παλιά (πολύ παλιά) χρόνια των κυβερνήσεων της δεξιάς πριν την ίδρυση του ΕΣΥ, μαζί με νέα μνημονιακά μέτρα.

Την ώρα που η μάχη με τον κορονοϊό μαίνεται ακόμα, την ώρα που τα περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία, την ώρα που χιλιάδες ασθενείς είναι σε εκκρεμότητα και προσπαθούν να βρουν τρόπο να κλείσουν ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, αποτελεί πρόκληση προς το λαό και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ που με αυτοθυσία έδωσαν και δίνουν τη μάχη με τον κορονοϊό, ενώ οι επιχειρηματίες της υγείας έμειναν άθικτοι και κερδοσκοπούν ασύστολα, να έρχεται ο πρωθυπουργός της χώρας και αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ σε υποδομές και προσωπικό, να προτείνει νέες περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο Μητσοτάκης χωρίς ντροπή εξήγγειλε την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του κόστους των δαπανών για την υγεία όταν αυτές βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, 5% από 7% που είναι ο μέσος όρος.

Ακόμα χειρότερα εξήγγειλε καθαρά την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει πολλά νοσοκομεία στην περιφέρεια λέγοντας ότι φάνηκαν δυσλειτουργίες κατά την περίοδο της covid σε νοσοκομεία που βρίσκονται 20 με 30 χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους! Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια των μνημονιακών πολιτικών που κορυφώθηκαν επί Γεωργιάδη στο υπουργείο υγείας, με το κλείσιμο νοσοκομείων στην Αττική και τώρα προετοιμάζουν κλεισίματα νοσοκομείων στην περιφέρεια.

Η μείωση του κόστους σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα καλυφθούν έστω και λίγο οι τεράστιες ελλείψεις (πάνω από 30.000 άτομα) προσωπικού, ότι όχι μόνο δεν θα μονιμοποιηθούν σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ίδιας της κυβέρνησης οι 16.500 συνάδελφοί μας που εργάζονται με συμβάσεις και που απολύονται τον Οκτώβριο, ότι ούτε η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά που ήταν πάλι εξαγγελία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Αντίθετα προετοιμάζουν τη διάσπαση των εργαζομένων ζητώντας λίστες για κάποια έκτακτη επιχορήγηση μόνον όσων εργαζομένων ήταν στα τμήματα που ασχολήθηκαν με την covid. Και το πιο αισχρό είναι ότι δεν αποδέχονται να χαρακτηρίσουν σαν εργατικό ατύχημα και να αποζημιώσουν τις οικογένειες των 30 νεκρών συναδέλφων υγειονομικών απο νόσο covid.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μας μεταφέρουν στις εποχές του «Ρυθμιστικού», όπου στο  σημερινό νοσοκομείο «Γεννηματάς» δεχόντουσαν όλα τα περιστατικά της Αττικής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μετά τα μετέφεραν σε άλλα νοσοκομεία.

Για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος δεν διστάζουν να εξαγγείλουν μέτρα που θα προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς και τους συνοδούς τους αλλά και συνάμα επικίνδυνα καθώς για τη μεταφορά των ασθενών δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ασθενοφόρα.

‌Λεφτά όμως υπάρχουν για τους μεγαλοκαρχαρίες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και διαγνωστικών κέντρων καθώς η κυβέρνηση με τις ΣΔΙΤ θέλει να τους εξασφαλίσει τη μονιμοποίηση της κερδοσκοπίας που έκαναν στην περίοδο της covid, όπου  ακόμα και αν είχε ιδιωτική ασφάλιση ένας ασθενής με covid δεν μπορούσε να μπει στον ιδιωτικό τομέα, ενώ την ίδια ώρα έβγαζαν υπερκέρδη από τα τεστ, τη νοσηλεία σε κλίνες ΜΕΘ (νοσήλειο 1.800 ευρώ ημερησίως) και την νοσηλεία σε απλές κλίνες των μη κόβιντ περιστατικών.

‌Ήδη οι φίλοι της κυβέρνησης Έλληνες και ξένοι καπιταλιστές ετοιμάζονται να μπουν σαν «επενδυτές» στο Ασκληπιείο και σε άλλα νοσοκομεία για να πάρουν τον έλεγχο  τους και να κερδοσκοπούν από τις υπηρεσίες τους.

‌Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η μετατροπή του ΕΣΥ σε φτωχοκομείο για τα επείγοντα περιστατικά και για την ελάχιστη περίθαλψη.

‌Τον 21ο αιώνα, αντί να βαδίζουμε για ένα ολοκληρωμένο, καθολικό, σύγχρονο και ισότιμο σύστημα υγείας, ξαναγυρίζουμε στο παρελθόν,   όπου πρέπει οι ασθενείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις υπηρεσίες υγείας.

‌Απέναντι σε αυτές τις φρικτές εξαγγελίες, ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στην υπόσχεση ενός αναιμικού ΕΣΥ με ελάχιστες προσλήψεις και υποσχέσεις για αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών γιατί και αυτός δεσμεύεται από τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περικοπές των κοινωνικών δαπανών και την υποβάθμιση των δημόσιων συστημάτων υγείας σε «δίχτυ ασφαλείας» για την αντιμετώπιση επιδημιών, μαζικών καταστροφών κλπ παρέχοντας ελάχιστες δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

‌Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση οδοστρωτήρα των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν! Ο κόσμος την περίοδο της πανδημίας κατάλαβε πολύ καλά τι σημασία είχε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι του, αλλά και τον παρασιτικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα. Τα σωματεία στην υγεία μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και όλο το εργατικό κίνημα χρειάζεται να πάρουν όλα τα μέτρα για έναν αγώνα διαρκείας για να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

Ετικέτες