Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συζητά με τους «δανειστές» για το νέο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων (κατατίθεται το Δεκέμβριο, για να εφαρμοστεί από 1/1/2016) και όπου κι αν καταλήξουν οι «διαπραγματεύσεις», δεν γίνεται να ξεφύγουν από τα ήδη υπογραφέντα στο Μνημόνιο ΙΙΙ.

Υποτίθεται ότι θα ξεπαγώσουν οι μισθοί και θα ξαναρχίσουν να αποδίδονται τα χρήματα που αντιστοιχούν στη μισθολογική ωρίμανση. Αλλά αυτό θα αναιρεθεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των Δ.Υ μέσω των συγκεκριμένων διατάξεων:

  1. Αποσυνδέεται το μισθολόγιο από τη βαθμολογική εξέλιξη και θα σχετίζεται μόνο με τα κλιμάκια. Αν με το νέο μισθολόγιο ο μισθός είναι κατώτερος του σημερινού, οι αποδοχές θα παγώσουν ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, περιμένοντας να… περάσουν τα χρόνια μέχρι ο υπάρχων μισθός να ισοφαριστεί με το νέο. Οι Δ.Υ θα λαμβάνουν τη διαφορά που θα προκύψει, ως «προσωπική διαφορά»
  2. Τα κλιμάκια για τους εργαζόμενους Υποχρεωτικής & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα αλλάζουν ανά 3ετία, ενώ για τους Τεχνολογικής & Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ανά 2ετία. Κι εδώ αποκαλύπτεται η πρόθεση για το ασφαλιστικό. Στους Υ.Ε & Δ.Ε, τα κλιμάκια είναι 13, ενώ στους Τ.Ε & Π.Ε είναι 19 κι αν τα πολλαπλασιάσει κανείς με το κάθε πόσα χρόνια αλλάζει το κλιμάκιο, τον καταληκτικό μισθό θα τον παίρνουν οι Δ.Υ το 39ο έτος δουλειάς!
  3. Θα γίνει επανακατάταξη των εργαζομένων σε νέα κλιμάκια και βαθμούς.
  4. Θα ανοίξει η οικονομική ψαλίδα μεταξύ απλών υπαλλήλων και προϊσταμένων, διευθυντών κλπ βάζοντας τον ανταγωνισμό, που είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια στη δημόσιο, να λειτουργήσει, για να εξασφαλίζεται ένα πιο αξιοπρεπές εισόδημα στους φτωχοποιημένους υπαλλήλους. Επιπλέον, θα προτρέπει σε «συμμόρφωση προς τας υποδείξεις» της πολιτικής ηγεσίας, για να μην υπάρχουν αντιρρήσεις στην εξέλιξη των εργαζομένων και στο μεγάλο επίδομα ευθύνης που θα αποφέρει.

Μην έχουμε καμιά αυταπάτη ότι οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα  «ξεπαγώσουν»  τους μισθούς και θα βοηθήσουν εργαζόμενους και όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του δημοσίου, λόγω βελτίωσης των συνθηκών.

Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής 18/10/2015 εμφανίζει με συγκεκριμένα νούμερα την… εξαφάνιση της ελπίδας που θα έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζουμε: «Υπολογίζεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς όπου ο μισθός ήταν συνδεδεμένος με τον βαθμό εάν ‘ξεπάγωνε’ η διαδικασία των βαθμολογικών και μισθολογικών ωριμάνσεων το κόστος για τον προϋπολογισμό θα έφτανε τα 450 εκατ. Αντίστοιχα, με τις νέες κλίμακες ωριμάνσεων και την αποσύνδεση βαθμολογίου - μισθολογίου το κόστος απόδοσης των αυξήσεων δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία υπάρχει η πρόταση να καταβληθούν σε βάθος τετραετίας».

Η ελπίδα θα έρθει με το δύσκολο μεν, αποτελεσματικό δε, δρόμο των επίμονων και συστηματικών εργατικών και κοινωνικών αγώνων.

Παρατίθεται ο πίνακας από σχετικό άρθρο του Χρήστου Κόνιαρη, Νέο μισθολόγιο Δημοσίου: Κυβερνητικά σχέδια για πάγωμα από 5 μέχρι και 20 χρόνια των μισθών.

Ετικέτες