Η προσπάθεια συγκρότησης νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστό, συζητιέται εδώ και πολλούς μήνες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχουμε μείνει στη συζήτηση.

Πέρα από μια παρουσία με πανό στις διαδηλώσεις, κάποιες ανακοινώσεις και κάποια κεντρικά χάπενινγκ (γραφείο Μέργου 14/2) οι νέοι-ες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε καταφέρει ούτε να επικοινωνήσουμε, πολύ περισσότερο ούτε να κερδίσουμε νέο κόσμο στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι δεν υπάρχει σε όλους μας η λογική της συγκεκριμένης και πραγματικής δουλειάς στους χώρους της νεολαίας. Έχει υποτιμηθεί η δουλειά στα σχολεία, εκεί που αλωνίζει η Χρυσή Αυγή, έχει υποτιμηθεί η δουλειά στους «δύσκολους» εργατικούς χώρους , εκεί που η νεολαία δουλεύει μαύρα και part time, έχει υποτιμηθεί η καθημερινή παρουσία στις γειτονιές.

Σχολές
Ακόμα και στις σχολές, όπου παραδοσιακά είχαμε περισσότερες δυνάμεις και καλύτερη παρέμβαση, τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά για την Αριστερή Ενότητα. Έχουμε επομένως  περιοριστεί σε ένα συμβολικό τρόπο απεύθυνσης στη νεολαία με χάπενινγκ και «πιασάρικα» βιντεάκια.

Ο δεύτερος λόγος που δεν χτίζουμε σχέση με τη νεολαία είναι η επιμονή της νεολαίας ΣΥΝ στην οργανωτική και όχι στην πολιτική συγκρότηση της νεολαίας, καθώς και ο μη δημοκρατικός τρόπος με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις. Την ίδια στιγμή που στο πεδίο της πολιτικής έχουμε κάνει ελάχιστα, η νεολαία ΣΥΝ βιάζεται να ξεχωρίσει την νεολαία από το κόμμα, συγκροτώντας ξεχωριστές συνελεύσεις νέων. Όμως ακόμα και έτσι να ήταν, δεν θα πείραζε τόσο. Αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, αφού τοπικές συνελεύσεις στις γειτονιές δεν γίνονται ούτε και με όρους ξεχωριστής απεύθυνσης.

Η τελευταία πράξη της απραξίας ήταν η δημιουργία συνελεύσεων νέων-φάντασμα ενόψει συνεδρίου. Οι νέοι μέχρι τώρα εκλέγονταν με δύο τρόπους στις διάφορες συνδιασκέψεις. Είτε μέσω των οργανώσεων σπουδάζουσας, είτε μέσα από τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες μέρες ακόμα και λίγες ώρες πριν κλείσει η προθεσμία, δηλώθηκαν 55 περίπου συνελεύσεις νέων, εκ των οποίων η πλειοψηφία δεν συγκλήθηκε με τον επίσημα συμφωνημένο τρόπο. Κάποιες μάλιστα αριθμούν λιγότερο από 10 άτομα. Είναι προφανές ότι ο στόχος αυτής της κίνησης είναι το στήσιμο ενός εκλογικού μηχανισμού που θα εκλέξει σύνεδρους για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σύντροφοι της νεολαίας του ΣΥΝ δεν δίστασαν να αποκόψουν το πιο ζωντανό κομμάτι των οργανώσεων, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι νέοι-ες ξεγράφτηκαν από τους καταλόγους της τοπικής τους οργάνωσης. Θυμίζουμε ότι η αρχική συμφωνία ήταν ότι οι νέοι και οι νέες παραμένουν και μέλη του κόμματος. Σε άλλες περιοχές αγνοήθηκαν οι υπόλοιπες δυνάμεις, αφού η νεολαία του ΣΥΝ μαζεύτηκε μόνη της και αποφάσισε μόνη της ότι αποτελεί σώμα που μπορεί να εκλέξει. Αλλού οι νέοι δηλώθηκαν, χωρίς να έχουν καν μαζευτεί έστω και μία φορά.

Πολιτικό ζήτημα
Το ζήτημα βέβαια δεν είναι αν τελικά μαζεύτηκαν κάπου 10 άτομα, αφού τυπικά δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό. Το ζήτημα είναι πολιτικό και ουσιαστικό. Η νεολαία δεν μπορεί να αποκόβεται από τη ζωή των τοπικών οργανώσεων, δεν μπορεί να συγκροτείται μόνο εν όψει συνεδρίου και επίσης νεολαία από μία μόνο συνιστώσα δεν μπορεί να υπάρξει. Σημειώνουμε ότι η πλειοψηφία των δυνάμεων που αποτελούν τους νέους-ες ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετη σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Ζητάμε την αποσύνδεση της διαδικασίας συγκρότησης νέων από το συνέδριο. Οι νέοι και οι νέες πρέπει να συμμετέχουν στον προσυνεδριακό διάλογο μέσα από τις τοπικές οργανώσεις, εκεί που είναι ο κόσμος. Τι νόημα έχει να συζητάει μόνη της η νεολαία σε συνελεύσεις των 10 ατόμων; Και αφού ήταν τόσο σημαντικό να υπάρξουν αυτές οι τοπικές, γιατί δεν συγκροτήθηκαν έστω ένα μήνα πριν;

Το επόμενο διάστημα πρέπει να συγκεντρωθούμε στο να οργανώσουμε ένα πετυχημένο και από το κάτω φεστιβάλ νέων για το φθινόπωρο που μας έρχεται. Να στήσουμε προφεστιβαλικές εκδηλώσεις παντού, για το φασισμό, για την ανεργία των νέων, για την παιδεία, για τη μερική απασχόληση. Δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για τη συγκρότηση νεολαίας, ούτε η νεολαία μπορεί να στηθεί με εκβιασμούς και αποκλεισμούς. Ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ή δεν θα προχωρήσουμε.