Για ένα πράγμα δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και ειδικά τον τωρινό Υπουργό Χατζηδάκη. Ό,τι υπόσχεται στην εργοδοσία, το υλοποιεί. Και φυσικά έχει μελετήσει πολύ καλά την έκθεση Πισσαρίδη και την εφαρμόζει κατά γράμμα.

Υποσχέθηκε μείωση του μη μισθοδοτικού κόστους και όντως μείωσε 2 φορές τις εργοδοτικές εισφορές, εις βάρος φυσικά των ασφαλισμένων και φορολογούμενων που καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό της κοινωνικής ασφάλισης, ώσπου να ιδιωτικοποιηθεί και αυτή. Υποσχέθηκε μείωση του ...μισθολογικού κόστους και όντως απενεργοποιώντας την δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων, οδήγησε την απόλυτη κυριαρχία των ατομικών διαπραγματεύσεων με ότι αυτό σημαίνει για τον μισθό.

Υποσχέθηκε ότι θα μετατρέψει τον ΟΑΕΔ σε δομή που θα λειτουργεί σε σύνδεση με την αγορά και τον κατάργησε! Με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί την Βουλή:

Ο ΟΑΕΔ υποβαθμίζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και ουσιαστικά εξομοιώνεται με τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, λειτουργώντας ως ανταγωνιστής τους.  Επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει μοιραστεί πακτωλός χρημάτων για την επικοινωνιακή καμπάνια του λογότυπου ΟΑΕΔ. Τώρα προβλέπονται άλλα 1,3 εκατ. Ευρώ για να ενημερωθούμε για την...ΔΥΠΑ.

Ο άνεργος μετατρέπεται σε “αναζητών εργασία”, η ανεργία ποινικοποιείται αφού σαν άλλος απόστολος Πέτρος αν κάποιος αρνηθεί 3 φορές την δουλειά που θα του προσφέρει η ΔΥΠΑ, τότε διαγράφεται από τα μητρώα ανέργων για 2 χρόνια και αν αρνηθεί την κατάρτιση που θα του υποδείξει η ΔΥΠΑ σε κάποιο ιδιωτικό ΚΕΚ ή αν αποτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, διαγράφεται από το Μητρώο για 2 χρόνια. Δηλαδή, διαλέγεις ή δουλειά ότι να ναι και όσο να ναι, ή κατάρτιση με το ζόρι για να επιδοτηθούν οι ΚΕΚατζήδες “σκοιλ ελικίκου”.

Καταργούνται οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων στο Διοικητικό Συμβούλιο και φυσικά ούτε λόγος για εκπροσώπηση της Τοπικής αυτοδιοίκησης ή των ίδιων των ανέργων. Θεσπίζονται 3 παχυλά αμειβόμενες θέσεις Υποδιοικητών. Ολόκληρο το ΔΣ ορίζεται από τον Υπουργό και φυσικά θα επιτευχθεί η απαραίτητη σύμπνοια στην λήψη των αποφάσεων. Αυτή που δεν υπήρχε όταν πριν 2 χρόνια, η διαφωνία των κοινωνικών εταιρών ματαίωσε την εφαρμογή του ποινολογίου των ανέργων.

Θεσπίζεται κατ’ εξαίρεση διαδικασία προμηθειών και ανάθεσης έργων της ΔΥΠΑ σε ιδιώτες. Είναι προφανές ότι το καλό πλιάτσικο χρειάζεται και νομότυπες διαδικασίες για να είναι ασφαλές. Μην βγει κανένας αδιάφθορος αύριο-μεθαύριο και μας πει πώς “τα φάγαμε” παράνομα. 

Μοιράζεται 1 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους πόρους του ΕΣΠΑ στα Ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης για να επιτευχθεί το περίφημο matching skills των ανέργων. Συντηρείται έτσι και ενισχύεται το “επάγγελμα” του καταρτιζόμενου, και η αγαπημένη βαριά βιομηχανία των Υπουργών Εργασίας κάθε κυβέρνησης. Αυτή των ΚΕΚατζήδων. Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι θα μοιραστούν κομμάτι της πίτας, καταρτίζοντας και αυτοί τους ανέργους, με τα κονδύλια του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτιησης (ΛΑΕΚ) που θα τα διαχειρίζονται πλέον απευθείας οι ίδιοι. Νέο πεδίο μάσας λαμπρόν για τους Παναγόπουλους και σία που θα ταΐσουν καλά το σύστημα που έχουν εγκαθιδρύσει εδώ και δεκαετίες.

Εισάγεται το σύστημα υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων με την καθιέρωση bonus. Με αυτόν τον τρόπο, μετά τον ΕΦΚΑ, ο ΟΑΕΔ αποτελεί τον δοκιμαστικό σωλήνα για το νέο μοντέλο δημοσίου υπαλλήλου, που θα δουλεύει και θα αμείβεται ...όπως στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτόν το τρόπο, θα επιτευχθεί και η πολυπόθητη, από τους ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού, εξίσωση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εξίσωση φυσικά προς τον ...πάτο!

Το νομοσχέδιο με τον ευφάνταστο τίτλο “Δουλειές Ξανά” είναι άλλη μια προσπάθεια να μην μιλήσει η Κυβέρνηση για  την ταμπακέρα, δηλαδή την περικοπή πόρων, τους οποίους απαιτεί μια ουσιαστική δημόσια πολιτική ενίσχυσης της αξιοπρεπούς εργασίας, αλλά να εισάγει με αφορμή την τραγική κατάσταση στην αγορά εργασίας (1,1 εκατ. εγγεγραμμένοι άνεργοι), την απόσυρση του Κράτους από την ευθύνη (που είναι κατοχυρωμένη και συνταγματικά) να προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία. 

Αυτή την πορεία πρέπει η εργατική τάξη να ανακόψει. Ενωμένοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, να παλέψουμε για την ματαίωση των σχεδιασμών της Κυβέρνησης. Για την υπεράσπιση της δημόσιας πολιτικής για την εργασία, για έναν ΟΑΕΔ που θα στηρίζει τον άνεργο, θα προωθεί την αξιοπρεπή και καλά αμειβόμενη εργασία και θα υπηρετεί τον στόχο της πλήρους απασχόλησης. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες