Για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η ανθρωπότητα χρειάζεται τόσο επιτακτικά ένα ισχυρό, διεθνές κίνημα εναντίον του αντισημιτισμού. Ορισμένοι όμως αποφάσισαν να μετατρέψουν αυτή την προσπάθεια σε όπλο για τις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες. Μήπως είναι αυτοί οι πιο επικίνδυνοι αντισημίτες;

Πρώτα ήρθαν για τον αρ­χη­γό των Βρε­τα­νών Ερ­γα­τι­κών, Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν. Αλλά δεν ήμα­σταν Ερ­γα­τι­κοί και δεν μί­λη­σε κα­νείς. Υστε­ρα ήρθαν για την Ιλχάν Ομάρ, μία από τις ελά­χι­στες φωνές του αμε­ρι­κα­νι­κού Κο­γκρέ­σου που αμ­φι­σβη­τεί τη δια­κομ­μα­τι­κή συ­ναί­νε­ση στην εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή.

Αλλά δεν ήμα­σταν μου­σουλ­μά­νοι και έτσι σιω­πή­σα­με. Οταν όμως ήρθαν και για τα «κί­τρι­να γι­λέ­κα», αρ­κε­τοί άρ­χι­σαν να υπο­ψιά­ζο­νται ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο λόγος για τις κα­ταγ­γε­λί­ες περί αντι­ση­μι­τι­σμού που αντι­με­τω­πί­ζει πλέον σχε­δόν κάθε πο­λι­τι­κός και κάθε κί­νη­μα της Αρι­στε­ράς που τολμά να αμ­φι­σβη­τή­σει κυ­ρί­αρ­χες και πα­γιω­μέ­νες από­ψεις για το κυ­ρί­αρ­χο οι­κο­νο­μι­κό σύ­στη­μα.

Το φαι­νό­με­νο φα­ντά­ζει παλιό και πο­λυ­συ­ζη­τη­μέ­νο, αλλά έχει ορι­σμέ­να ιδιαί­τε­ρα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά που τώρα κά­νουν την εμ­φά­νι­σή τους. Εδώ και δε­κα­ε­τί­ες η κυ­βέρ­νη­ση και οι υπο­στη­ρι­κτές του κρά­τους του Ισ­ρα­ήλ το­πο­θε­τού­σαν την τα­μπέ­λα του αντι­ση­μι­τι­σμού σε οποιον­δή­πο­τε ασκού­σε έστω και την ελά­χι­στη κρι­τι­κή στην πο­λι­τι­κή του Τελ Αβίβ απέ­να­ντι στους Πα­λαι­στι­νί­ους.

Ανά­με­σα στα θύ­μα­τά τους βρέ­θη­καν ακόμη και Εβραί­οι δια­νο­ού­με­νοι, όπως ο Νόαμ Τσόμ­σκι και ο Νόρ­μαν Φίν­κελ­σταϊν, ο οποί­ος προ­έρ­χε­ται από οι­κο­γέ­νεια θυ­μά­των του Ολο­καυ­τώ­μα­τος. Τους τε­λευ­ταί­ους μήνες όμως πα­ρα­τη­ρεί­ται μια ποιο­τι­κή δια­φο­ρά. Οι επι­θέ­σεις δεν ξε­κι­νούν ανα­γκα­στι­κά από το Ισ­ρα­ήλ, ενώ τα θύ­μα­τα μπο­ρεί να μην έχουν καν στην ατζέ­ντα τους το Με­σα­να­το­λι­κό.

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό­τε­ρο πα­ρά­δειγ­μα τα «κί­τρι­να γι­λέ­κα», τα οποία δέ­χτη­καν λυσ­σα­λέα επί­θε­ση από τον Μα­κρόν και τα ΜΜΕ που τον στη­ρί­ζουν, πάντα με την κα­τη­γο­ρία του αντι­ση­μι­τι­σμού. Με αυτή την αφορ­μή μά­λι­στα, ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος υπο­σχέ­θη­κε να τρο­πο­ποι­ή­σει τη νο­μο­θε­σία ώστε να αντι­με­τω­πί­ζε­ται σαν έγκλη­μα όχι μόνο ο αντι­ση­μι­τι­σμός αλλά και ο αντι­σιω­νι­σμός, δη­λα­δή το ακραίο δεξιό και εθνι­κι­στι­κό κί­νη­μα που έχει συν­δε­θεί με σειρά τρο­μο­κρα­τι­κών επι­θέ­σε­ων στη Μέση Ανα­το­λή

. «Πρέ­πει να αντι­στα­θού­με με κάθε μέσο στην εξί­σω­ση του αντι­ση­μι­τι­σμού με τον αντι­σιω­νι­σμό», εξη­γού­σε από τις σε­λί­δες του Guardian o πα­νε­πι­στη­μια­κός Κενάν Μαλίκ, προει­δο­ποιώ­ντας ότι αν δεν τα κα­τα­φέ­ρου­με «θα κα­τα­λή­ξου­με να νο­μι­μο­ποι­ή­σου­με τον αντι­σιω­νι­σμό και ταυ­τό­χρο­να να ποι­νι­κο­ποι­ή­σου­με κάθε αγώνα για τα δι­καιώ­μα­τα των Πα­λαι­στι­νί­ων».

Η από­φα­ση του Μα­κρόν προ­χω­ρά ένα βήμα πα­ρα­πέ­ρα καθώς έρ­χε­ται να προ­στε­θεί σε σειρά νο­μο­θε­τι­κών ρυθ­μί­σε­ων οι οποί­ες πα­ρα­βιά­ζουν θε­με­λιώ­δη αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα. Η μάχη κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας έδωσε στη Γαλ­λία την κα­τά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης, η οποία τε­λι­κά εντά­χθη­κε στο γαλ­λι­κό Δί­καιο και σύμ­φω­να με τη Διε­θνή Αμνη­στία, χρη­σι­μο­ποιεί­ται και για την απα­γό­ρευ­ση αντι­κυ­βερ­νη­τι­κών δια­δη­λώ­σε­ων.

Τώρα η μάχη ενά­ντια στον αντι­σιω­νι­σμό με­τα­τρέ­πε­ται σε μη­χα­νι­σμό φί­μω­σης ενός κι­νή­μα­τος που δεν κάμ­φθη­κε ούτε από τις προ­σπά­θειες εκτό­νω­σης ούτε από τη βα­ναυ­σό­τη­τα της γαλ­λι­κής αστυ­νο­μί­ας.

Η πα­ρα­βί­α­ση θε­με­λιω­δών δι­καιω­μά­των όμως είναι μόνη μία πλευ­ρά του προ­βλή­μα­τος. Γιατί η συ­νε­χής επί­κλη­ση των κα­τη­γο­ριών περί αντι­ση­μι­τι­σμού απει­λεί σε τε­λι­κή ανά­λυ­ση τους ίδιους τους Εβραί­ους.

Ο στιγ­μα­τι­σμός κάθε αντι­κομ­φορ­μι­στι­κής (και ίσως αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής) φωνής με την κα­τη­γο­ρία του αντι­ση­μι­τι­σμού, σε μια εποχή που με­γά­λα τμή­μα­τα της κοι­νω­νί­ας ανα­ζη­τούν ενα­γω­νί­ως τέ­τοιου εί­δους φωνές, εξα­σθε­νεί τη μάχη απέ­να­ντι στον αντι­σιω­νι­σμό. Μια λέξη που θα έπρε­πε να προ­κα­λεί φρίκη, καθώς εκ­προ­σω­πεί την πιο επι­κίν­δυ­νη και αρ­ρω­στη­μέ­νη μορφή ρα­τσι­σμού που έχει γνω­ρί­σει η αν­θρω­πό­τη­τα, κα­τα­λή­γει να προ­κα­λεί από αδια­φο­ρία έως κα­χυ­πο­ψία.

Οπως εξη­γού­σε πριν από χρό­νια ο Βρε­τα­νός βε­τε­ρά­νος αντα­πο­κρι­τής Ρό­μπερτ Φισκ, «αν συ­νε­χι­στεί η εκ­στρα­τεία δυ­σφή­μη­σης έντι­μων αν­θρώ­πων, ο όρος "αντι­ση­μι­τι­σμός" θα απο­κτή­σει θε­τι­κή χροιά για ορι­σμέ­νους. Και αυτός είναι ένας τε­ρά­στιος κίν­δυ­νος γιατί εκεί έξω υπάρ­χουν πραγ­μα­τι­κά κακοί άν­θρω­ποι που θέ­λουν να κά­ψουν συ­να­γω­γές. Και αυτοί οι άν­θρω­ποι θα ενι­σχυ­θούν».

Θα μπο­ρού­σαν, λοι­πόν, οι πο­λι­τι­κοί που κα­ταγ­γέλ­λουν, ψευ­δώς, τους αντι­πά­λους τους για αντι­ση­μι­τι­σμό να απο­τε­λούν τη με­γα­λύ­τε­ρη απει­λή για τις εβραϊ­κές κοι­νό­τη­τες σε όλο τον κόσμο; Υπό αυτό το πρί­σμα πώς πρέ­πει αν αντι­με­τω­πί­σου­με τον Μα­κρόν, ο οποί­ος πρό­σφα­τα επι­χεί­ρη­σε να απο­κα­τα­στή­σει την ει­κό­να του κα­το­χι­κού προ­έ­δρου Φιλίπ Πετέν – του ηγέτη των Γάλ­λων δω­σι­λό­γων που εξό­ντω­ναν τους Εβραί­ους για λο­γα­ρια­σμό της να­ζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας;

Και ύστε­ρα πώς θα σχο­λί­α­ζε κά­ποιος την πα­λαιό­τε­ρη δή­λω­ση του Ισ­ραη­λι­νού πρω­θυ­πουρ­γού Μπε­νια­μίν Νε­τα­νιά­χου ότι αρ­χι­κά «ο Χί­τλερ δεν ήθελε να αφα­νί­σει τους Εβραί­ους», αλλά τε­λι­κά πεί­στη­κε να τους εξο­ντώ­σει ύστε­ρα από την πα­ρέμ­βα­ση ενός Πα­λαι­στί­νιου μου­φτή;

Οπως εξη­γού­σε τότε στους New York Times ο Μοσέ Ζί­μερ­μαν, κα­θη­γη­τής Ιστο­ρί­ας στο Hebrew University του Ισ­ρα­ήλ, «ο Νε­τα­νιά­χου εντάσ­σει πλέον τον εαυτό του στη μακρά λίστα των αν­θρώ­πων που χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται αρ­νη­τές του Ολο­καυ­τώ­μα­τος».

Info: Δια­βά­στε

Antisemites use the language of anti-Zionism. The two are distinct

Τροφή για σκέψη από ένα άρθρο του Κενάν Μαλίκ για τις επι­πτώ­σεις της ταύ­τι­σης του αντι­ση­μι­τι­σμού με τον αντι­σιω­νι­σμό αλλά και για τον ρόλο των identity politics (πο­λι­τι­κή ταυ­τό­τη­τας) στην άνοδο του πραγ­μα­τι­κού αντι­ση­μι­τι­σμού.

info-war.gr 

*Σκί­τσο: Η χιου­μο­ρι­στι­κή απά­ντη­ση του Λα­τούφ όταν τον κα­τη­γό­ρη­σαν ως έναν από τους τρεις ση­μα­ντι­κό­τε­ρους αντι­ση­μί­τες στον κόσμο.

Ετικέτες