Η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε την έφεσή της ενάντια στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, και ο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση να εμποδιστεί η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ. Τώρα η υπόθεση θα σταλεί πίσω στο Ειρηνοδικείο με την οδηγία να επιτραπεί στην υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα έκδοσης.
Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου. Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει μία κατηγορία για συνωμοσία και 17 κατηγορίες για κατασκοπία, που απαγγέλθηκαν επί διακυβέρνησης Τραμπ και παραμένουν σε ισχύ επί διακυβέρνησης Μπάιντεν. Αυτές οι 17 κατηγορίες για κατασκοπία αφορούν τη δημοσίευση μυστικών κυβερνητικών εγγράφων, ένα κρίσιμο δικαίωμα για σοβαρούς δημοσιογράφους που επιδιώκουν τη λογοδοσία των κυβερνήσεων. Όπως το έθεσε μια ανακοίνωση του Wikileaks ως απάντηση στην απόφαση, ο Ασάνζ «κατηγορείται για τη δημοσίευση αληθινών πληροφοριών που αποκάλυπταν εγκλήματα τα οποία διέπραξε η αμερικανική κυβέρνηση στο κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως και λεπτομέρειες για τα βασανιστήρια και τις μυστικές μεταγωγές της CIA».
Ο Ασάνζ έχει αντιμετωπίσει μια δεκαετή εκστρατεία διώξεων επειδή είπε την αλήθεια για αυτά τα εγκλήματα πολέμου. Όπως είπε ο Νιλς Μούιζνιεκς, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη: «Το κατηγορητήριο της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την ελευθεροτυπία και στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Αν υποστηριχτεί, θα υπονομεύσει τον κομβικό ρόλο των δημοσιογράφων και των εκδοτών στο να ασκούν εξονυχιστικό έλεγχο στις κυβερνήσεις και να αποκαλύπτουν τα κακώς κείμενα, και θα οδηγήσει όλους τους δημοσιογράφους παντού να “κοιτάνε συνεχώς πίσω τους”». Ο Μούιζνιεκς χαρακτήρισε την απόφαση «παρωδία δικαιοσύνης».
Στην προηγούμενη απόφαση του Γενάρη, που μπλόκαρε την έκδοση του Ασάνζ, η Δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ είχε αποφασίσει ότι οι σκληρές συνθήκες του αμερικανικού συστήματος κράτησης θα έθεταν τον Ασάνζ σε αδικαιολόγητο κίνδυνο αυτοκτονίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την έφεση ενάντια σε αυτή την απόφαση, στηριζόμενο σε διάφορες «εγγυήσεις» που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στον Ασάνζ. Σε αυτές περιλαμβάνονταν η διαβεβαίωση ότι δεν θα υπαχθεί στα Ειδικά Διοικητικά Μέτρα που περιορίζουν την επαφή με τον έξω κόσμο και ότι θα του επιτραπεί να εκτίσει την ποινή του στην Αυστραλία, αν ζητήσει κάτι τέτοιο η αυστραλιανή κυβέρνηση.
Αυτές οι διαβεβαιώσεις φυσικά συνοδεύονται από «επιφυλάξεις». Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα να υποβάλει τον Ασάνζ σε περιοριστικές συνθήκες, αν εκτιμήσει ότι μπορεί να γίνει υπεύθυνος για «παραβίαση» της «εθνικής ασφάλειας». Όπως λέει ο Μούιζνιεκς, «Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να αλλάξουν γνώμη οποιαδήποτε στιγμή, σημαίνει ότι αυτές οι εγγυήσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο γράφτηκαν».
Νωρίτερα φέτος, ένα ερευνητικό ρεπορτάζ του Yahoo!News αποκάλυψε ότι κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν συζητήσει την πιθανότητα απαγωγής ή δολοφονίας του Ασάνζ στη διάρκεια της 7ετίας που είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, έχουν υποβάλει τον Ασάνζ σε μια εκστρατεία διώξεων για την οποία ο Νιλς Μέλτζερ, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, έχει πει ότι ισούται με ψυχολογικό βασανισμό. Η ιδέα ότι αυτό το ίδιο κράτος είναι σήμερα σε θέση να εγγυηθεί ότι νοιάζεται για την υγεία και την ασφάλεια του Ασάνζ είναι παρανοϊκή. Όπως είπε η Στέλλα Μόρις, σύντροφος του Ασάνζ, «Πώς μπορεί να είναι δίκαιο, πώς μπορεί να είναι σωστό, πώς μπορεί να είναι δυνατόν να εκδοθεί ο Τζούλιαν σε αυτήν ακριβώς τη χώρα που σχεδίαζε να τον δολοφονήσει;».
Η Μόρις ανήκει στη νομική ομάδα του Ασάνζ και δηλώνει ότι θα ασκήσουν έφεση ενάντια στην απόφαση. Μια τέτοια έφεση θα πρέπει να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του ΗΒ. Εν τω μεταξύ, ο Ασάνζ παραμένει φυλακισμένος επ’ αόριστον σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους πολιτικούς κρατούμενους του πλανήτη που είναι Αυστραλός πολίτης, θα περίμενε ίσως κανείς από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση στην Αυστραλία μια θύελλα αντιδράσεων για τον Ασάνζ. Αλλά συνεχίζεται η ντροπιαστική αδιαφορία για τη μοίρα του. Η αφοσίωση στην αμερικανική αυτοκρατορία και η προθυμία να συγκαλυφθούν τα πολλά της εγκλήματα, αποτελούν μεγαλύτερη προτεραιότητα για τον Αυστραλιανό καπιταλισμό.