Μετανάστευση, στρατοκρατική ασφάλεια, συντριβή της εργασίας και οικονομική «σοκ και δέος» επανεκπαίδευση των κοινωνιών στο πιο εκρηκτικό χαρτοφυλάκιο της νέας Κομισιόν.

Φαντάζομαι ότι όλοι μας, ειδικά όσοι συνεχίζουμε να κατατάσσουμε και να δραστηριοποιούμαστε εαυτούς στη ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική Αριστερά, έχουμε βαρεθεί μεταξύ άλλων πολλών, που συμβαίνουν γύρω μας, τους διάφορους πεφτοσυννεφάκηδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ΜΜΕ, ειδικά εκείνων των πολιτικών και ενημερωτικών τμημάτων που είναι προσκείμενα στην πάλαι ποτέ πανίσχυρη σοσιαλδημοκρατία.

Η ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) έριξε και πάλι και ξανά κόσμο και λαό του λεγόμενου και θεωρούμενου «προοδευτικού χώρου» από τα νέφη του καταγάλανου, με τεράστια και πολλαπλασιαζόμενα μαύρα στίγματα, ευρωενωσιακού ουρανού. Πέτρα του σκανδάλου, φυσικά, (φυσικά;) ήταν η διπλή ανάθεση στον Έλληνα (και Ελληνοκύπριο, να μην ξεχνιόμαστε…) Μαργαρίτη Σχοινά όχι μόνο μιας συμβολικά σημαντικής αντιπροεδρίας, αλλά κυρίως τεσσάρων κομβικών χαρτοφυλακίων τα οποία, φαινομενικά, δεν έχουν και δεν θα «έπρεπε» να έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους.

Οι περισσότεροι «προοδευτικοί» επικρίνουν τη σύνδεση κάτω από την επίβλεψη και την επιτροπική εξουσία του Σχοινά της μετανάστευσης και της ασφάλειας (εσωτερικής τε και εξωτερικής, δηλαδή στρατού και σωμάτων ασφαλείας). Ελάχιστοι συνειδητοποιούν ότι το εκρηκτικό χαρτοφυλάκιο δεν σταματά εκεί – περιλαμβάνει την απασχόληση (πάλαι ποτέ, εργασία) και την εκπαίδευση (δηλαδή, την εναρμόνιση κατά τα νεοφιλελεύθερα ειωθότα, των ευρωπαϊκών, εκπαιδευτικών συστημάτων και τη σύνδεσή τους, με τη διαβόητη αγορά και το εντεπρενεράτο των επιχειρήσεων).

Με άλλα λόγια, η αντιπροεδρία Σχοινά αποτελεί την επιτομή της νεοφιλελεύθερης αντεπανάστασης και του ευρωενωσιακού καπιταλισμού στην εποχή της πολεμικής κρίσης – τέσσερα χαρτοφυλάκια – Frontex για τον εξωτερικό (μετανάστες) και τον εσωτερικό (εργατική τάξη) εχθρό της αστικής τάξης. Εξού, και ο τίτλος που συνοδεύει αυτό το κράμα αρμοδιοτήτων παραπέμπει στον Τζωρτζ Όργουελ του «1984» και τον γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι στις ψυχροπολεμικές και αντικομουνιστικές ΗΠΑ της δεκαετίας του 1950 : Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (!), σαν να λέμε, προστασία της αστικής τάξης σε ευρωενωσιακή κλίμακα μπροστά στη συγκρουσιακή καταιγίδα που προμηνύεται από την εξάπλωση της φτώχειας, της εξαθλίωσης, του πολέμου και της κλιματικής κρίσης.

Χαρτοφυλάκια και αντιπροεδρία που με απλά λόγια, σηκώνουν τείχη και επανδρώνουνκαι στέλνουνστρατούς και αστυνομίες, μέσα και έξω από την ΕΕ.

Φαντάζομαι, επίσης, ότι στα ελλαδικά ΜΜΕ θα έχουν κυριαρχήσει οι αναλύσεις και η αρθρογραφία του πρωκτού, ότι τάχα μου και δήθεν, η «αναβάθμιση» Σχοινά αποτελεί ταυτόχρονα και «αναβάθμιση» της Ελλάδας και… μεγάλη επιτυχία της νέας, κυβερνήσεως υπό τον Κυριάκο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη…

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Ή αν έτσι περιμένουν ορισμένοι να γλείψουν κάποιο κοκαλάκι από τα ευρωπαϊκά κυρίως αντιμεταναστευτικά και στρατοπεδικά κονδύλια που θα εποπτεύει και θα διανέμει ως αντιπρόεδρος ο Σχοινάς, όπως νωρίτερα έπραττε ο Αβραμόπουλος ως απλός επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Είναι μια ξεφτιλισμένη και δουλοπρεπής στάσις και αυτή και δεν νιώθεται.

Στην πραγματικότητα, η αντιπροεδρία του Σχοινά αποδεικνύει ότι ορισμένοι Έλληνες αστοί πολιτικοί και γραφειοκράτες φρόντισαν να «μπουν στα κόλπα» και να μυηθούν στα παρασκήνια, τους διαδρόμους και τα λόμπι των Βρυξελλών και του Στρασβούργου και να αποσπάσουν το φιλικό χτύπημα στην πλάτη του Βερολίνου και του Παρισιού για να μπορούν σήμερα να καταλαμβάνουν τέτοιες θέσεις ισχύος μέσα στην ευρωενωσιακή πολιτική σκηνή και γραφειοκρατία. Από την εποχή που ήταν ευρωβουλευτές της ΝΔ έως τη θητεία τους ως βασικοί εκπρόσωποι Τύπου των προηγούμενων συνθέσεων της Κομισιόν, απέδειξαν καταρχάς στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας ότι είναι πιστοί υπηρέτες και προστάτες των ευρωπαϊκών ιδεωδών και του… ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Της καταδίωξης και της φυσικής και ηθικής εξουθένωσης των μεταναστών και των προσφύγων, της πολιτικής και επιχειρησιακής ενίσχυσης και ετοιμότητας του στρατού, της αστυνομίας και της Frontex, της συντριβής της εργατικής τάξης και της εξαΰλωσης του κοινωνικού κράτους, της παράδοσης της παιδείας και της εκπαίδευσης στον επιχειρηματικό κόσμο και την καπιταλιστική κερδοσκοπία. Αυτός είναι ο… ταξικός, ευρωπαϊκός τρόπος ζωής για τους πολλούς, αν δεν το έχουν καταλάβει ακόμη και οι τελευταίοι πεφτοσυννεφάκηδες ειδικά της πάλαι ποτέ πανίσχυρης σοσιαλδημοκρατίας και του… προοδευτικού χώρου.

Κακά τα ψέματα και ολοφάνερα, ο Σχοινάς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Μόνο τα υπολειπόμενα κονδύλια για την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που θα διαχειριστεί ο νέος αντιπρόεδρος και… προστάτης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, έως το 2020, ξεπερνούν το 1 δις ευρώ – ενώ στο σύνολό τους έως το 2024, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δις ευρώ, όταν την προγραμματική περίοδο 2014-2019, ήταν 3,149 δις ευρώ. Και ας θυμηθούμε επίσης, ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα όργανα για τον προϋπολογισμό της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 – πόσα, πότε, προς τα πού και σε ποιους θα καταλήξουν τα Europeanwayoflifebigmoney. Με άλλα λόγια, η αντιπροεδρία Σχοινά θα βρεθεί να διαχειρίζεται λεφτά με ουρά. Και για την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, σήμερα εκείνη της ΝΔ και του Μητσοτάκη, που καλείται να μετατρέψει ορισμένες περιοχές της χώρας σε υπαίθρια στρατόπεδα συγκέντρωσης, σαν μια «Γάζα» στα νησιά ή και την Βόρεια Ελλάδα. Με το αζημίωτο, βέβαια, και ακολουθώντας την άθλια πολιτική που προετοίμασαν, και σε αυτόν τον τομέα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τον Τσίπρα και τον Καμμένο.

Από την άλλη όψη του νομίσματος, όμως, πάντα υπάρχει ένας διαφορετικός, ευρωπαϊκός και πολιτικός τρόπος ζωής στον οποίον συμπίπτουν από άλλες αφετηρίες η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ‘Έλληνας αντιπρόεδρος της. Η Γερμανίδα εκλεκτή της Μέρκελ που σε όλα τα χρόνια της υπουργικής θητείας της, είτε στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας είτε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου, κατηγορήθηκε βάσιμα για ευνοιοκρατία και νεποτισμό για την οικογένεια και το σόι της, που διορίζονταν σε κομβικές υπηρεσιακές θέσεις σε όλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες, βρίσκει τον Διόσκουρο της στον άνθρωπο που έχει τοποθετήσει τη σύζυγο του, επικεφαλής του γραφείου Τύπου στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού, Λαϊκού Κόμματος, της ευρωπαϊκής Δεξιάς με άλλα λόγια.

Αυτός είναι ο… άλλος Europeanwayoflife που πρεσβεύει η νέα Κομισιόν – για τους λίγους και τους… εκλεκτούς. Τους, της αριστείας και της σε πολεμική παράκρουση αστικής τάξης.

Έγραψα παράκρουση και νομίζω ότι αξίζει μια καταληκτική μνεία στον μεγάλο… χαμένο από την αντιπροεδρία του Σχοινά. Ο Αντώνης Σαμαράς θα ήθελε και αν δεχτούμε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που διακινήθηκαν στο ελλαδικό ίντερνετ, πίεζε να αναλάβει όχι απλά επίτροπος, αλλά αντιπρόεδρος της Κομισιόν, με ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο, παραπλήσιο με αυτό που ανέλαβε ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Γιούνκερ. Προφανώς, σημαίνοντα ρόλο στην τελική επικράτηση του Σχοινά δεν έπαιξε μόνο η προϋπηρεσία του στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, αλλά και η στάση του για τις «Πρέσπες», που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη , που τήρησε ο εκ Πύλου ακροδεξιός πρώην πρωθυπουργός του δεύτερου μνημονίου. Ας είναι – σε κατάσταση παράκρουσης, ο Αντώνης ο Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να το φυσάει και να μην κρυώνει, επιστρέφοντας χολωμένος και εκνευρισμένος, στην πολιτική έρημο, από την οποία τον έβγαλε ο Κωστάκης ο Καραμανλής το 2009, πριν από δέκα ακριβώς χρόνια…

Εκτός, και αν ανοίξουν άλλου είδους και τύπου ασκοί του Αιόλου, στην περιοχή του Μοσχάτου, όσο ο Μητσοτάκης θα είναι εγκατεστημένος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ιστορία και η εξέλιξη των πραγμάτων θα δείξουν.

Ετικέτες