Στο Ιόνιο, έρχεται όχι ο 6ος στόλος, αλλά το τρυπάνι της ExxonMobil

Καλώς τα δεχτήκαμε! Τρόπος του λέγειν, βέβαια. Στις οικονομικές σελίδες της «Καθημερινής της Κυριακής» οι αναγνώστες του φύλλου πληροφορήθηκαν την άφιξη ειδικού κλιμακίου της αμερικανικής ExxonMobil στην Ελλάδα, την προσεχή Παρασκευή, 19 του μήνα, προκειμένου ο αμερικανικός κολοσσός των πετρελαίων να δώσει τα χέρια και να πέσουν οι υπογραφές, με τα ΕΛΠΕ και τη γαλλική Τοτάλ, ώστε να αναλάβει δράση στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στις έρευνες, αρχικά, δυτικά της Κέρκυρας.

Καλώς τα δεχτήκαμε! Τρόπος του λέγειν, βέβαια. Αν και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον δεν πρόκειται να αφιχθεί στην Ελλάδα, το προσωπικό του ενδιαφέρον για το επχειρηματικό μέλλον της εταιρείας, που άφησε πίσω του, προκειμένου να γίνει ισχυρός άνδρας στην κυβέρνηση Τραμπ, παραμένει αμείωτο. Γενικά, το ενεργειακό ενδιαφέρον των Αμερικανών για την περιοχή μας είναι εξαιρετικά οξυμμένο και αυξημένο.

Οι Αμερικανοί ζητούν και έχουν πετύχει ως φαίνεται προνομιακή μεταχείριση σε όλο το φάσμα των πιθανών ή μη κοιτασμάτων πετρελαίου, σε όλο το «πετρελαϊκό τόξο», από το Ιόνιο Πέλαγος (οικόπεδο 2 ερευνών, δυτικά της Κέρκυρας) και τις χερσαίες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου έως την Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες ερευνών και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» τονίζει ότι η εταιρεία με επικεφαλής τον Τίλερσον, το 2014, είχε εξαγοράσει τα δεδομένα και τα στοιχεία των σεισμικών ερευνών, τις οποίες είχε διεξάγει στο Λιβυκό Πέλαγος, η νορβηγική PGS. Το τι ακριβώς βρήκαν οι Νορβηγοί, που ως γνωστόν είναι «μανούλες» στις υποθαλάσσιες έρευνες ανεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Οι Αμερικανοί όμως, από κοινού με την ελληνική ΕΛΠΕ ΑΕ, λένε αρμοδίως ότι ενδεχομένως - ενδεχομένως - η περιοχή έχει κοιτάσματα αντίστοιχα του αιγυπτιακού οικοπέδου Ζορ- εξάλλου οι περιοχές είναι «συνοριακές» μεταξύ ελληνικής και αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Και στο Ζορ, οι εμπειρογνώμονες και οι πετρελαιάδες έχουν ανοίξει σαμπάνιες. Γενικά η περιοχή νότια της Κρήτης θεωρείται «ενεργειακό θησαυροφυλάκιο» του μέλλοντος, καθώς έχει διαπιστωθεί τεράστια συγκέντρωση υδριτών, κρυσταλλικών δηλαδή μορφών αερίου, όπου συγκεντρώνονται μόρια μεθανίου. Ένα κυβικό μέτρο υδρίτη (σε κρυσταλλική, «παγωμένη» μορφή) μπορεί να δώσει έως 67 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, μόλις οι κρύσταλλοι βγουν στην επιφάνεια. Εξού και με «μάνα» τα ΕΛΠΕ, έχει μοιραστεί η ενεργειακή τράπουλα από το Ιόνιο έως το Λιβυκό, πρώτα στη γαλλική Τοτάλ, μετά στην ισπανική Ρεπσόλ, κατόπιν στην ιταλική Έντισον ενώ τώρα εμφανίζεται στο τραπέζι ο «τυραννόσαυρος» των πετρελαίων, Ρεξ, συγγνώμη, ExxonMobil.

Κάτω και από αυτό το πρίσμα, μπορούμε να δούμε με διαφορετικό μάτι, τα εξαιρετικά, θερμά λόγια που επεφύλαξε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τον πρωθυπουργό, προσωπικά, ο αμερικανός πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στην προ δύο εβδομάδων συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και την ταχεία «αναβάθμιση» της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, που ετοιμάζεται να υπαγορεύσει η Ουάσιγκτον στην κυβέρνηση. 

Ετικέτες