Σκληρά μέτρα που οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις των συνταξιοδοτικών δαπανών και κατά συνέπεια σε δραματικές περικοπές των συντάξεων, περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, που έχει μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την τελευταία πρόταση των δανειστών, όπως αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

- Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από φέτος.

- Αύξηση της ποινής για πρόωρη σύνταξη από το 6% στο 16%.

- Συνταξιοδότηση για όλους στα 67, με εξαίρεση τα 62 έτη για 40 χρόνια συνεχόμενης εργασίας.

- Αύξηση των εισφορών υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6%

- Επιβολή εισφοράς υγείας στις επικουρικές ύψους 6%.

- Το ΕΚΑΣ καταργείται το Δεκέμβρη του 2019.

- Αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβρη 2015.

- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν ασφαλιστικά ταμεία τον Οκτώβρη 2015.

- Νέο ασφαλιστικό τον Οκτώβρη 2015.

Αναλυτικά, για το 2015 οι περικοπές δαπανών από το ασφαλιστικό και οι συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με αυτό θα είναι κατ΄ ελάχιστον 450 εκατ. ευρώ και θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 900 εκατ. ευρώ, ωστόσο το «ψαλίδι» για το 2016 θα είναι στο 1% του ΑΕΠ, δηλ. περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (3863/2010) με την καταβολή της βασικής (360 ευρώ) και αναλογικής σύνταξης, ενώ στην περίπτωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο είτε να την εφαρμόσει, είτε να την αντικαταστήσει έπειτα από νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα συμφωνηθεί τον Οκτώβριο.

Από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, όσοι συνταξιοδοτούνται θα λαμβάνουν πλήρη (αναλογική και βασική σύνταξη) εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος. Οι υπόλοιποι θα λαμβάνουν μόνο τη βασική που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους.

Στο ασφαλιστικό θα εισαχθούν «προληπτικά αντικίνητρα» που θα αποθαρρύνουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ενδεικτικά θα υπάρξει ετήσιο πρόστιμο – απομείωση σύνταξης- 10% για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το νόμιμο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης (σήμερα είναι 6%).

Στόχος της αντιμεταρρύθμισης είναι μέχρι το 2022 να υπάρξει σταδιακή προσαρμογή του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται πως όλα τα επικουρικά ταμεία θα ενσωματωθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Ακόμη, έμμεση μείωση θα προέλθει και από την αύξηση των εισφορών υγείας για τους συνταξιούχους από το 4% στο 6% -κατά μέσο όρο-  και επέκταση αυτής της αύξησης και στις επικουρικές συντάξεις.

Το ΕΚΑΣ καταργείται σταδιακά, έως τον Δεκέμβριο του 2019, με την έναρξη των περικοπών στο 20% των πιο «προνομιούχων» δικαιούχων από το 2016.

Το «νέο ασφαλιστικό» θα είναι έτσι δομημένο ώστε με την παρούσα αγορά εργασίας να μη δίνει πλήρεις συντάξεις. Οι εργαζόμενοι είναι αδύνατο να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για τις μειωμένες συντάξεις που προβλέπονται, αφού είναι αδύνατο για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να διασφαλίσει 40 έτη πλήρους ασφάλισης, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον ύφεσης και υψηλής ανεργίας και με δεδομένο ότι πριν από την κρίση του 2009 ο μέσος όρος ασφάλισης στην Ελλάδα φτάνει μόλις τα 20 έτη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους-ακόμα και κανένα άλλο μέτρο να μην περιείχε η πρόταση της κυβέρνησης προς το νεοφιλελεύθερο ιερατείο της ΕΕ-όσα επιφυλάσσονται για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αρκούν για να εισπράξει η πρόταση αυτή ένα βροντερό ΟΧΙ! 

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ετικέτες