Άμεση απόσυρση του ΠΔ 85

Η κυβέρνηση, με το προεδρικό διάταγμα 85/2022, εξισώνει τους απόφοιτους δραματικών σχολών, ωδείων και σχολών χορού με απόφοιτους/ες λυκείου. Ακυρώνει τρία έως 14 ολόκληρα έτη φοίτησης με ένα εξουθενωτικό πρόγραμμα σπουδών και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο έναν κλάδο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και σταθερές απολαβές. Τη «λύση» για το χρόνιο ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων, το οποίο από το 2003 και μετά είχε μείνει στον αέρα, έδωσε η κυβέρνηση μετατρέποντας τους χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς και κινηματογραφιστές σε ανειδίκευτους εργάτες. Είναι ήδη γνωστό από την περίοδο της πανδημίας ,τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, οι οποίοι/ες πολλές φορές είναι ανασφάλιστοι/ες,  με χαμηλούς μισθούς και έκθετοι/ες στους εργοδότες τους. Μέσα λοιπόν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, το προεδρικό διάταγμα έρχεται να κάνει την κατάσταση για τους καλλιτέχνες ακόμα χειρότερη, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη χαμηλές απολαβές τους.

Η μείωση αυτή θα έχει άμεση επίπτωση στους απόφοιτους/ες πανεπιστημιακών σχολών που θα πρέπει είτε να συμβιβάζονται με μισθούς «ανειδίκευτου», είτε να αντιμετωπίσουν την ανεργία καθώς θα προτιμώνται οι απόφοιτοι/ες των κρατικών ή ιδιωτικών σχολών που έχουν κάνει μεν σπουδές αλλά δεν θα μπορούν νόμιμα πλέον να διεκδικήσουν περισσότερα από έναν μη καταρτισμένο απόφοιτο λυκείου.

Οι φοιτητές /τριες θα αναγκαστούν να φοιτήσουν  στις ιδιωτικές καλλιτεχνικές σχολές, οι οποίες, σε αντίθεση με τις κρατικές, θα έχουν -πιθανώς και αναλόγως την οικονομική δυνατότητα του κάθε φοιτητή- τη δυνατότητα να παρέχουν πτυχία ανώτατων ιδρυμάτων σε συνεργασία με σχολές του εξωτερικού. Είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής ιδιωτικοποίησης της παιδείας όταν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής απέκλεισε χιλιάδες νέους από τα πανεπιστήμια και τους οδήγησε στα ιδιωτικά κολλέγια, έχοντας ήδη φροντίσει να εξισώσει τα πτυχία τους με αυτά των πανεπιστημίων.

Η υποβάθμιση των πτυχίων δεν μένει μόνο στον καλλιτεχνικό κλάδο αλλά υπάρχει μια προσπάθεια να αφαιρούνται ή να περιορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια ώστε να προστρέχουν διαρκώς σε κάθε είδους σεμινάρια σε ιδιωτικά ΙΕΚ ή σε κρατικά πανεπιστήμια επί πληρωμή για να αποκτήσουν προσόντα για δουλειές πάντα κακοπληρωμένες και επισφαλείς.  

Η απάντηση στα σχέδια της ΝΔ να περικόπτει τα επαγγελματικά δικαιώματα, να μειώνει την χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια,  να ενισχύει τα ιδιωτικά κολλέγια και να φέρνει την αστυνομία για όσους δεν συμμορφώνονται και διεκδικούν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα πρέπει να είναι συνολική μέσα από κοινούς αγώνες  φοιτητών/τριών και εργαζόμενων.

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΔ 85
  • ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
  • ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ετικέτες