Την Παρασκευή 8 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το Υπουργείο Υγείας ενάντια στο κλείσιμο του 3ΟΥ Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ στην οδό Καποδιστρίου, στο τέρμα της Σόλωνος.

Την προηγούμενη  μέρα και με αιφνιδιαστικό (;) τρόπο, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε την παύση της λειτουργίας του ιδρύματος, διαψεύδοντας μόνος  του τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις που ο ίδιος είχε δώσει περί του αντιθέτου. Οδηγούν  λοιπόν στο κλείσιμο ακόμα ένα ιστορικό ίδρυμα, που είχε προσφέρει πάρα πολλά τόσο στους κατοίκους των Εξαρχείων όσο και σε ειδικές ομάδες ασθενών με αιματολογικές παθήσεις.

Οι μεθοδεύσεις που εφαρμόστηκαν για το κλείσιμο ήταν ίδιες με κάθε αντίστοιχη περίπτωση και αποκαλυπτικές για την αξιοπιστία του Υπουργού «Υγείας» και της τρικομματικής συγκυβέρνησης. Ειδικευμένοι γιατροί έφευγαν με τρίμηνες αποσπάσεις προς άλλα νοσοκομεία, ακροτηριάζοντας έτσι βήμα βήμα τη λειτουργικότητα του θεραπευτηρίου ώστε να καταστεί προβληματικό και να προετοιμαστεί το λουκέτο.

Οι συνέπειες  είναι πολλαπλές και πολύ σοβαρές τόσο για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους όσο και για τη γειτονιά. Το 3ο θεραπευτήριο στήριζε πανελλαδικά το αιματολογικό και είχε υψηλή εξειδίκευση σε σπάνια αιματολογικά νοσήματα, κάτι που τόνισε σε ομιλία της ασθενής που νοσηλευόταν εκεί επί δεκαετίας λόγω της σπάνιας νόσου Γκοσέρ. Όπως είπε χαρακτηριστικά,«αυτό το νοσοκομείο ήταν το αποκούμπι μας. Τώρα δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε»... 

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ  εκτιμά ότι από το λουκέτο του θεραπευτηρίου θα κλείσουν 40 κλίνες, εκ των οποίων οι 5 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και 16 κλίνες νεφρολογικού, ενώ το θεραπευτήριο είχε επίσης στην κατοχή του εξοπλισμό πολύ μεγάλης αξίας που είναι αμφίβολο πως θα αξιοποιηθεί. Όσον αφορά τους εργαζόμενους για 40 εξ αυτών έχει βγει ονομαστική κατάσταση για τη μετάθεση και για τους υπόλοιπους 130 είναι επίσης ασαφές το που θα πάνε, με προφανή την ταλαιπωρία των ίδιων αλλά και ορατό τον κίνδυνο της απόλυσης καθώς προχωρούν οι καταργήσεις δομών και οργανικών θέσεων. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν επίσης πως –παρά τις διαψεύσεις - μετά το θεραπευτήριο θα ακολουθήσει η Πολυκλινική για να μειωθεί και άλλο το κόστος των δαπανών για την Υγεία.  Οι εκτιμήσεις δεν είναι αστήρικτες καθώς πέραν των μνημονιακών στόχων υπάρχει το δεδομένο ότι το θεραπευτήριο και η Πολυκλινική ανήκουν στην ίδια οργανωτική δομή και λειτουργούσαν υποστηρικτικά προς τον Ευαγγελισμό που δεν θα μπορέσει ούτως ή άλλως  να καλύψει την τωρινή απώλεια.Με βάση αυτά οι πανηγυρισμοί του Υπουργείου ότι εξασφαλίζονται ετησίως 249.600€ από το ενοίκιο είναι προκλητικοί!
Τέλος, μια πολύ σημαντική παράμετρος που ανέφερθηκε είναι ότι γίνεται ακόμα ένα βήμα στο να νεκρώσουν τα Εξάρχεια που έχουν υποστεί ήδη πλήγματα από τις συγχωνεύσεις σχολείων, τα κλεισίματα των μαγαζιών κλπ.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν  και χαιρέτησαν τα σωματεία Πολυκλινικής και Ευαγγελισμού, ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Λαϊκό Ανδρέας Μακρής, οι ομοσπονδίες συνταξιούχων ΟΑΕΚ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΙΚΑ Πειραιά, ο σύλλογος κατοίκων και επαγγελματιών και ο σύλλογος γυναικών Εξαρχείων και άλλοι. Παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάς, με τον τελευταίο να απευθύνει χαιρετισμό, ενώ επιδόθηκε και επιστολή συμπαράστασης εκ μέρους της Μαρίας Μπόλαρη που δεν μπορούσε να παρευρεθεί καθότι κλινήρης. Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο βουλευτής του κόμματος Σπύρος Χαλβατζής. Κοινός τόπος των ομιλιών ήταν ότι χρειάζεται στήριξη στις κινητοποιήσεις και να υπάρξει πανυγειονομικός και παλλαϊκός αγώνας που θα ανατρέψει τις  μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση.
Επόμενος σταθμός για όλους τους εργαζόμενους η γενική απεργία στις 20 Φλεβάρη.

Ετικέτες