Κοινή ανακοίνωση ΑΡΕΝ – ΕΑΑΚ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Ενώ η πανδημία θερίζει τη χώρα εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της, η κυβέρνηση της ΝΔ αναβαθμίζει και επιταχύνει την εφαρμογή της κατασταλτικής της πολιτικής, δρομολογώντας με άμεσες διαδικασίες, τη συγκρότηση του σώματος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Μετά τη διπλή  χουντικής εμπνεύσεως αναστολή του Συντάγματος με την απαγόρευση των συναθροίσεων την 17η  Νοέμβρη και 6η Δεκέμβρη, καθώς και την προσπάθεια παρεμπόδισης της απεργιακής συγκέντρωσης στις 26/11, η αυταρχική εκτροπή συνεχίζεται με την κυβέρνηση να θέτει στο στόχαστρο το πανεπιστημιακό άσυλο, τους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα καταλύει στην πράξη το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Είναι ξεκάθαρο, πως η κυβέρνηση επενδύει στρατηγικά στην καταστολή.Το καθεστώς  αστυνομοκρατίας, το όργιο καταστολής με συλλήψεις, αύρες, προσαγωγές, πρόστιμα, την πλήρη απελευθέρωση των αστυνομικών αυθαιρεσιών, μεταφέρεται στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων αποτελώντας κομβική στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής: με  την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου τον Αύγουστο 2019, την εισβολή των ΜΑΤ πέρσι στην ΑΣΟΕΕ και φέτος στο Πολυτεχνείο λίγες πριν τη 17η Νοέμβρη, την καταστολή των πορειών και αναίτιες συλλήψεις και στημένα κατηγορητήρια σε αγωνιστές φοιτητές, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει σιωπητήριο στη νεολαία και τους αγώνες της και να μεταστρέψει ριζικά το συσχετισμό στο εσωτερικό των σχολών.

Η ΝΔ τραβάει στα άκρα τον πόλεμο απέναντι στη νεολαία και τα δημοκρατικά δικαιώματα, σχεδιάζοντας να επαναφέρει το σπουδαστικό της ασφάλειας και το πανεπιστήμιο της επταετίας. Ορέγεται ένα Πανεπιστήμιο φυλακή και μια νεολαία υποταγμένη, σπουδάζοντας  υπό την διαρκή αστυνομική επιτήρηση. Εξαπολύει κατά μέτωπο επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους, τις οργανωμένες δομές τους, τα μέσα πάλης τους και τα κεκτημένα τους επιδιώκοντας να τελειώσει οριστικά με κάθε «παραφωνία» εντός του. Έχει το θράσος, μάλιστα, να επιχειρεί να καλύψει αυτή την πραγματική της στόχευση με την καλοδουλεμένη εδώ και καιρό κατασκευή του αφηγήματος περί, εγκληματικότητας, βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια, με την κατάργηση του ασύλου και την πανεπιστημιακή αστυνομία να αποτελούν το «φάρμακο». Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ωστόσο πως τα φαινόμενα βίας στις σχολές είναι καταφανώς  λιγότερα από εκείνα που καταγράφονται στην υπόλοιπη κοινωνία. Είναι προφανές, ότι η υποτιθέμενη εγκληματικότητα, δεν αφορά τα πραγματικά δεδομένα, αλλά τις πρακτικές του φοιτητικού κινήματος -όπως οι καταλήψεις και οι ριζοσπαστικές κινητοποιήσεις-, οι οποίες και πρέπει και να κατασταλούν.

Η κυβέρνηση τολμά να κάνει λόγο για προσλήψεις 1000 αστυνομικών με fast track διαδικασίες εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που το ΕΣΥ παραμένει υποστελεχωμένο και σε οριακή κατάσταση, για περιφράξεις και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση μαστίζει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα- τα οποία δεν είναι σε θέση να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. Την ίδια στιγμή που δεν μεριμνά για τη διαμόρφωση του κατάλληλου υγειονομικού πλαισίου και των όρων για να επιστρέψουν οι φοιτητές στις σχολές τους, μεριμνά με υπερβάλλοντα ζήλο για την επιβολή ειδικού πειθαρχικού και ποινικού πλαισίου ειδικά για φοιτητές που να προβλέπει μέχρι και νομικές κυρώσεις και πειθαρχικές διώξεις φοιτητών, την αυστηροποίηση του ποινικού οπλοστασίου για περιστατικά που συμβαίνουν ειδικά σε πανεπιστήμια και την  ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια με  επίδειξη κάρτας εισόδου.

Μέσα από την τρομοκρατία, την επιβολή διαρκούς επιτήρησης και εποπτείας, την καταστολή των  αγώνων, η κυβέρνηση της ΝΔ, εξαπολύει κατά μέτωπο επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τις διαδικασίες και την πάλη του φοιτητικού κινήματος, τις ιστορικές παρακαταθήκες που μας κληροδότησε ο αντιδικτατορικός και μεταπολιτευτικός αγώνας και το φοιτητικό κίνημα  διατήρησε ζωντανές μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, η απονέκρωση του πανεπιστημίου από τις συλλογικές διαδικασίες επιχειρεί να δημιουργήσει ένα έυφορο και «ασφαλές» -από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος- έδαφος, ώστε να προχωρήσουν όλες οι αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, στις οποίες το φοιτητικό κίνημα βάζει ανάχωμα εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι τυχαιο ότι στα σχέδια της κυβέρνησης, μετά την θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας προετοιμάζονται αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όριο φοίτησης, δίδακτρα, Συμβούλια Ιδρύματος κ.α.

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι καθόλου τυχαία. Αντίθετα,  αναγνωρίζει και φοβάται- όπως και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά- τον ιστορικό ρόλο που παίζει το φοιτητικό κίνημα, τόσο ως προς την αναχαίτιση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, όσο και ως πυροδότης ευρύτερων κοινωνικών διεκδικήσεων και πολιτικών εξελίξεων.  Το φοιτητικό κίνημα διαχρονικά αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα, που ακόμη και στις πιο δυσμενείς συνθήκες και τους πιο αρνητικούς συσχετισμούς μπορεί με αποφασιστικότητά να βγαίνει στο προσκήνιο, να υιοθετεί ριζοσπαστικές πρακτικές και ,συμπαρασύροντας και εμπλέκοντας το εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, να καθίσταται πολιτικά επικίνδυνο για τα σχέδιά τους.

Τα Πανεπιστήμια δεν πρόκειται να μετατραπούν σε παράρτημα της αστυνομίας και άνδρο της κατασταλτικής βίας.  Είναι και θα παραμείνουν χώροι όπου η νεολαία σπουδάζει, κοινωνικοποιείται, διεκδικεί, συνδικαλίζεται, οργανώνεται και αγωνίζεται ελεύθερα. Χώροι πολιτικής αμφισβήτησης και ζύμωσης, όπου γεννούνται κινητοποιήσεις και ριζοσπαστικές πρακτικές, όπου ο λαϊκός παράγοντας καταφέρνει να ανακόπτει την καπιταλιστική αναδιάρθρωση, εφαλτήρια νεολαιίστικων και λαϊκών αγώνων. Χώροι δημόσιοι, ελέυθεροι και ανοιχτοί στο λαό, ενάντια στην προσπάθεια αποκοπής τους απο την κοινωνία δια μέσου διαμόρφωσης μικρών φυλακών, αστυνομοκρατούμενων, περιφραγμένων, με απαγόρευση εισόδου και παρακολούθηση των εισερχομένων!

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες, ο συνδικαλισμός, ο αγώνας  έχουν κατακτηθεί με το αίμα του λαού μας, είναι αδιαπραγμάτευτα και θα τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η σαρωτική επίθεση που σχεδιάζει η ΝΔ για τη νεολαία και το κίνημα με την επίσπευση της θεσμοθέτησης της χουντικής πανεπιστημιακής αστυνομίας θα βρει απέναντί της τους φοιτητές και τους συλλόγους, τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, διοικητικούς, πανεπιστημιακούς και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Θα βρει απέναντί της το κοινωνικό κίνημα, τους χιλιάδες αγωνιστές που διαδήλωσαν ενάντια στο νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, στο Εφετείο για τη δίκη της Χ.Α. , αλλά και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις που έσπασαν, μέσα από την οργανωμένη απειθαρχία, τις κυβερνητικές απαγορεύσεις την 17η Νοέμβρη,  και 6η Δεκέμβρη.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αποτελούν αιτία πολέμου για το φοιτητικό κίνημα, τη νεολαία, τους εργαζόμενους και συνολικά για τον κόσμο του αγώνα. Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε αυτή η γενιά που θα περιφρουρήσει τα δικαιώματα του λαού και θα τα κληροδοτήσει στις επόμενες! Το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις του!

Ενόψει της τακτικής Συνόδου Πρυτάνεων, καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 17/12 και 12.00 στα Προπύλαια στην Αθήνα, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Δεν θα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς!

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ετικέτες