Τα ψέματα Μητσοτάκη-Κεραμέως ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δίνει δωρεάν μάσκες καταρρέουν από τις αλήθειες των άλλων.

Στις 6 Αυγούστου, η πολιτεία της Αριζόνα, στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διανείμει δωρεάν και σε πρώτη φάση, πέντε υφασμάτινες μάσκες για όλους όσοι εμπλέκονται στην επαναλειτουργία των σχολείων της πολιτείας – μαθητές, εκπαιδευτικούς, οδηγούς λεωφορείων, προσωπικό καθαριότητας. Υπάρχει ειδικός τηλεφωνικός αριθμός για την καταχώριση των παραγγελιών και ειδικό μέιλ στο οποίο καταχωρίζονται οι ανάγκες, ατομικές ή συλλογικές, κάθε ενδιαφερομένου και κάθε σχολικού συγκροτήματος.

Στην πολιτεία του Ιλινόι, πάλι στις ΗΠΑ, έχουν ήδη δοθεί δωρεάν 2,5 εκατομμύρια μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με τον προγραμματισμό που ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο έχει συντελεστεί και στην πολιτεία του Γουϊσκόνσιν. Την ίδια πολιτική ακολουθούν και κομητείες στο Οχάιο.

Στην Ολλανδία και συγκεκριμένα την πόλη του Άμστερνταμ, όσα σχολεία έχουν αποφασίσει μέσω των τοπικών συμβουλίων να καταστήσουν τη μάσκα, υποχρεωτική για παιδιά και εφήβους άνω των 8, 10 ή 11 ετών, έχουν παραλάβει δωρεάν μάσκες του πακέτου των πέντε υφασμάτινων από τον δήμο στον οποίον πλειοψηφούν οι Πράσινοι Αριστεροί της Φάμκε Χάσελμα. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Σκωτία, όπου έχουν διανεμηθεί δωρεάν μάσκες όπου έχει αποφασιστεί το σχετικό μέτρο από τα τοπικά συμβούλια γονέων και εκπαιδευτικών, κυρίως στην πόλη του Εδιμβούργου.

Και η περιπτωσιολογία δεν έχει τέλος, λαμβανομένων υπόψιν των τοπικών, περιφερειακών, κρατιδιακών και κυβερνητικών ιδιαιτεροτήτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για το ποιος, πότε και με ποια διαδικασία αποφασίζει για τα εκάστοτε μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Δεν έχει πρωτοτυπήσει η Ελλάδα στη διανομή δωρεάν μασκών για την (ετερο)προστασία του εκπαιδευτικού κόσμου. Ούτε είναι η μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη ή τον κόσμο.

Τα ψέματα του Μητσοτάκη και της Κεραμέως έχουν κοντά ποδάρια. Αλλού έχει πρωτοτυπήσει και εγκληματήσει η κυβέρνηση της ΝΔ – στην έλλειψη μαζικών τεστ, στον τραγέλαφο να έχει παραγγείλει μάσκες, ακατάλληλες και υπερμεγέθεις, για τα παιδικά και εφηβικά πρόσωπα, στη στανική εμμονή στη λιτότητα που δεν ανοίγει νέες και περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας και δεν έχει διορίσει ούτε έναν επιπλέον εκπαιδευτικό στα σχολεία, στην αυτοκτονική λογική να αντιμετωπίζει την πανδημία με όρους επικοινωνίας και φτηνής αυτοδιαφήμισης και όχι με όρους επιθετικού, δημοσιονομικού επεκτατισμού του κοινωνικού κράτους και του συστήματος δημόσιας υγείας.

Η μάσκα δεν κερδίζει μόνη της, τον «πόλεμο» με τον κορωνοϊό. Ούτε και η «ατομική ευθύνη», όλων των άλλων, πλην του πρωθυπουργού, των υπουργών του και των πιστών πραιτοριανών τους, στο κράτος, τα ΜΜΕ, τον ΣΕΒ και τις τράπεζες.

Σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, η μάσκα δεν λειτουργεί μόνη της. Συντελούνται ταυτόχρονα και σταδιακά,  η ίδρυση νέων σχολείων και νοσοκομείων, η  διεξαγωγή μαζικών, προληπτικών τεστ, η τήρηση κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και η φροντίδα για τη γενική καθαριότητα και την ατομική υγιεινή μέσα και έξω από τα σχολικά συγκροτήματα. Φτάνει πια με τα κυβερνητικά ψέματα στην Ελλάδα, καιρός για αλήθειες και για αποφάσεις που θα σώσουν ζωές και όχι το φτηνό επικοινωνιακό προφίλ του «Μωυσή» Μητσοτάκη, που έχει προ πολλού διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.

Ετικέτες