Με την συμμετοχή εκατοντάδων εκπαιδευτικών μετά από κάλεσμα των ΕΛΜΕ - Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 5 Αυγούστου έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης.

Στη συγκέντρωση στην οποία μίλησαν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλθηκε η αναλγησία της κυβέρνησης που θέτει σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης 2.122 εκπαιδευτικούς και 2.000 σχολικούς φύλακες. Ταυτόχρονα προχωράει σε αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα σε Γυμνάσια και Λύκεια καταργώντας την τεχνολογία στα Γυμνάσια, περιορίζοντας τη διδασκαλία της μουσικής και των καλλιτεχνικών μόνο στην Α΄ Γυμνασίου, καταργεί τον τομέα της πληροφορικής  στο νέο τεχνικό Λύκειο ενώ μειώνει τις ώρες των Αγγλικών στο νέο γενικό Λύκειο. Ετοιμάζει συνεπώς νέες «δεξαμενές» μετατάξεων και νέων διαθεσιμοτήτων από Σεπτέμβρη.

Στη συγκέντρωση πέρα από τους καθηγητές των τεχνικών ειδικοτήτων συμμετείχαν και πολλοί καθηγητές καλλιτεχνικών και μουσικής που θεωρούν ότι έρχεται η σειρά τους στη διαθεσιμότητα. Με το τέλος των ομιλιών οι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί διέκοψαν  την κίνηση των αυτοκινήτων στην Τσιμισκή και έκαψαν συμβολικά τις διαπιστωτικές πράξεις  με τις οποίες τίθενται σε διαθεσιμότητα. Έπειτα ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Με συνθήματα όπως «Αυτός που περισσεύει είναι ο Σαμαράς, το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς», «Οι εκπαιδευτικοί μαζί με το λαό παλεύουν για δημόσιο και δωρεάν σχολειό» , «Κλείνουν τα σχολεία τα τεχνολογικά, ρίχνουνε στο δρόμο όλα τα παιδιά», αλλά και τα «Παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό, εμπόρευμα δεν είναι ανήκουν στο λαό», «Κάτω η κυβέρνηση της καταστροφής, ήρθε η ώρα της ανατροπής», πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης διατρανώνοντας την απόφασή τους να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας με το άνοιγμα των σχολείων.

Την επόμενη ημέρα στη συζήτηση της επιτροπής αγώνα εκπαιδευτικών με την παρουσία των προεδρείων όλων των ΕΛΜΕ της πόλης, στο συγκρότημα «Ευκλείδης» που στεγάζει αρκετά ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, την οποία παρακολούθησαν γύρω στους 100 εκπαιδευτικούς, αποφασίστηκε την Πέμπτη 8/8 να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 2 διευθύνσεις εκπαίδευσης της πόλης, και ταυτόχρονα να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί στην παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του νοσοκομείου «Παναγία» στα γραφεία της  Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου. Ακόμα δόθηκε επόμενο ραντεβού στις 20/8 στις 11.00 στο συγκρότημα «Ευκλείδης» όταν οι εκπαιδευτικοί θα συζητήσουνε για τη δράση τους το ερχόμενο κρίσιμο διάστημα. Ενώ  ταυτόχρονα οι ΕΛΜΕ-Θ θα συμβάλλουν στην επιτυχία της κοινής συνάντησης όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων  την Τετάρτη 21/8  στις 19.30 στην ΕΡΤ3.

Οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης προχωράνε με αποφασιστικότητα μπροστά στην επερχόμενη σύγκρουση. Με απεργία διαρκείας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στηρίζοντας την απόφαση του συνεδρίου της ΟΛΜΕ, σκοπεύουν να μπουν επικεφαλής σε ένα μέτωπο της εργατικής τάξης που τσακίζεται από τις πολιτικές των μνημονίων. Ένα μέτωπο που θα παρασύρει τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων σε ένα κίνημα που το πρώτο βήμα του θα είναι η ανατροπή της πιο βάρβαρης κυβέρνησης των τελευταίων χρόνων. Ανοίγοντας το δρόμο για μια πολιτική υπέρ των θυμάτων των μνημονίων. Που θα βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη και τους εργαζόμενους πάνω από τους τραπεζίτες. Σε μια τέτοια προσπάθεια αξίζει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.