Ο αριθμός επτά θεωρείται από τα αρχαία χρόνια, ως αριθμός σημαντικός, ιερός, με βαθύ, συμβολικό μήνυμα και αντίκτυπο.

Από την Παλαιά Διαθήκη (πχ, οι επτά πληγές του Φαραώ), στην Ελλάδα των επτά σοφών, των επτά θαυμάτων, των επτά, Αργείων στρατηγών μπροστά στις πύλες της Θήβας και τη Ρώμη «την Επτάλοφον», το επτά συμπύκνωνε κατά τη διδασκαλία του Πυθαγόρα, την τάξη και την αρμονία του σύμπαντος. Μια τάξη που μπορούσε να επιβληθεί και με τη δύναμη των όπλων, στην παγκόσμια τέχνη του 20ου αιώνα, τον κινηματογράφο, όταν ο Κουροσάβα διάλεγε τους «Επτά Σαμουράι» του και οι αμερικανοί σκηνοθέτες μετέφεραν το δράμα των απροστάτευτων χωρικών, στη χρυσή εποχή του γουέστερν, πρώτα στην κλεπτοκρατική παραμεθόριο με το Μεξικό και έπειτα στον χωρίς σύνορα εκμεταλλευτικό κόσμο της ανατολής του καπιταλισμού στη Δύση των πιονιέρων, των βετεράνων του Εμφυλίου, των περιπλανώμενων ρεμαλιών κάθε φυλής και ταυτότητας και των μισθοφόρων.

Φαρ-Ουέστ επικρατεί χωρίς αμφιβολία και στη ραδιοτηλεόραση. Σε αυτό το ασύδοτο, καταπατημένο και λεηλατημένο τοπίο των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και με χαρακτηριστική καθυστέρηση έπειτα από τα περσινά μπάχαλα, με το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης, τις γονατογραφίες και κακογραφίες σε νόμους και διαγωνισμούς και το ΣτΕ σε ρόλο συνταγματικού θεματοφύλακα μερικής απασχόλησης, το ΕΣΡ απεφάνθη χθες ότι επτά πρέπει να είναι και οι τηλεοπτικές άδειες (γενικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας). Τάδε έφα ΕΣΡ, προφανώς υπολογίζοντας ότι ο αριθμός θα φέρει τάξη και αρμονία-τάξη και αρμονία ανάμεσα στις αντιμαχόμενες, πολιτικές πλευρές (και εντός του ΕΣΡ) ενδεχομένως, στην (ιδιωτική) τηλεόραση, μάλλον περισσότερο χάος και «αίμα στην αρένα» κομίζει.

Η πρώτη εντυπωσιακή παρατήρηση σε σχέση με τον αριθμό έχει να κάνει με την (συμπτωματική...) ταύτιση του με τους περσινούς μνηστήρες της πρώτης φάσης (εδώ το σχετικό κείμενο από το rproject).

Το ΕΣΡ δείχνει να μην θέλει να αφήσει κανέναν παραπονεμένο από τους επιχειρηματίες, τους εφοπλιστές και τους καναλάρχες, που είχαν εκδηλώσει τότε το ενδιαφέρον τους για μια τηλεοπτική άδεια και ανεξάρτητα μάλιστα αν μετέπειτα είχαν απορριφθεί ή αποτύχει να την πάρουν. Και σε αυτή την απόφαση (του ΕΣΡ) έχουν ληφθεί επιλεκτικά υπόψη και ορισμένα, νέα δεδομένα και κυρίως τετελεσμένα. Όπως για παράδειγμα, ότι Μαρινάκης και Σαββίδης έχουν βάλει ήδη γερό πόδι στο Μέγκα-άρα, ο σταθμός που πέρυσι «πήγαινε λουκέτο», φέτος πρέπει να μείνει ανοικτός και με τη βούλα λόγω των εξελίξεων, των πλειστηριασμών και των αγοραπωλησιών και κυρίως των συμφερόντων των δύο επιχειρηματιών, η συγκατοίκηση των οποίων, προσωρινή, πραγματική ή εικονική, προβλέπεται δύσκολη.

Το γεγονός βέβαια ότι την ίδια στιγμή Σκάι, Σταρ και Action24 έχουν μπλεχτεί σε ένα περίεργο γαϊτανάκι, όπου ο πρώτος μεταφέρει τον ενημερωτικό τομέα του στις εγκαταστάσεις του δεύτερου, ενώ παρέχει ταυτόχρονα πρόγραμμα στον τρίτο, ενόψει των γενικών ανακατατάξεων στον Όμιλο Αλαφούζου, που οδεύει πρόσω ολοταχώς στην εκτεταμένη «ριαλιτοποίηση», έπειτα από την ανέλπιστη, εμπορική, διαφημιστική και τηλεοπτική επιτυχία του Survivor, δεν φαίνεται να απασχόλησε ούτε ξώφαλτσα το ΕΣΡ. Αλήθεια, πόσο «σύννομη» και «συνταγματική» είναι μια κατάσταση οικειοποίησης συχνοτήτων και εγκαταστάσεων, αλληλοδανεισμού παραγωγών και προσωπικού, νεφελώδους «συνεργασίας» με επίκεντρο πάντα το Φάληρο, που σύντομα θα δηλώνει διεύθυνση στην Κάτω Κηφισιά;

Το δεύτερο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι φθάσαμε πάλι στη μέση του καλοκαιριού, προκειμένου να «ρυθμιστεί» το θέμα των καναλιών. Τείνει να γίνει κυβερνητική και κρατική συνήθεια για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, ο τρόπος, η μέθοδος και η κατάληξη του σίριαλ «τηλεοπτικές άδειες» να δρομολογούντα σε συνθήκες όπου η κοινή γνώμη μάλλον άλλα έχει στο μυαλό της (από τους φόρους έως τις διακοπές) και το θέμα των αδειών θα περάσει λίγο στη ζούλα και χωρίς πολλά-πολλά, ειδικά αν ο πραγματικός στόχος πια και με τις ευλογίες της ανεξάρτητης αρχής είναι να τερματιστεί ο αλληλοσπαραγμός και όλοι να αδειοδοτηθούν ήσυχα, ήρεμα και απλά-ακόμη και ο Καλογρίτσας ή ο Βαρδινογιάννης, εφόσον εκδηλώσουν ξανά ενδιαφέρον.

Και εδώ υπάρχει το τρίτο αξιοσημείωτο στοιχείο. Το ΕΣΡ αναβάλλει για επόμενη απόφασή του, το πως, το πότε και κυρίως το πόσο της αδειοδότησης, αν και με τα παραπάνω δεδομένα και τις ποικίλες ενδείξεις, διαγωνισμός όπως ο περσινός δεν θα διεξαχθεί. Αντίθετα, το ΕΣΡ θα ορίσει μια τιμή, ένα τίμημα και για τις επτά άδειες και όποιος «τα σκάσει» θα πάρει και την άδεια. Για το ύψος αυτού του τιμήματος, κάθε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη, αλλά προσωπικά θα υπολόγιζα κάτι ανάμεσα στην περσινή πλειοδοτική προσφορά του Σκάι (45 εκατομμύρια) και τις μικρές προσφορές της πλευράς Βαρδινογιάννη (11 εκατομμύρια ευρώ).

Τέλος, αξιοσημείωτη αν και δεν προκαλεί πια κάποια εντύπωση, ήταν η αυτοαποθεωτική εμφάνιση στην ΕΡΤ από τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ, Νίκο Παππά, που δήλωσε (ξανά μανά και για πολλοστή φορά...) δικαιωμένος από την απόφαση του ΕΣΡ, επειδή δήθεν «παρά τις αιτιάσεις της ΝΔ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, αποδείχθηκε ότι ο αριθμός των αδειών δεν είναι απεριόριστος». Ότι το ΕΣΡ πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τις περιβόητες «γνωμοδοτήσεις» του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας για τις τέσσερις άδειες ή τις αστείες και απόλυτα αναληθείς εκτιμήσεις του συνόλου των κυβερνητικών στελεχών πότε για τον «κλειστό αριθμό 4» που υπαγορεύει η τεχνολογία και έπειτα για τον ίδιο «κλειστό αριθμό» που επιτάσσει η κατάσταση στην (ιδιωτική) διαφήμιση μάλλον είναι ψιλά γράμματα για την άθλια, υπουργική θητεία του εν λόγω.

Παρεμπιπτόντως, ο υπουργός επιχείρησε να ψελλίσει κάτι και περί... καταπολέμησης της ανεργίας(!) στον κλάδο, επειδή δήθεν τα νέα, επτά κανάλια θα συμμορφωθούν σε έναν μόνιμο αριθμό απασχολουμένων που αγγίζει τους 400 για τον κάθε σταθμό-καραμπινάτο ψέμα όπως έχουμε αποκαλύψει σε παλιότερα κείμενα εδώ στο rproject. Και αυτά, όταν όπως ήδη περιγράψαμε ο Σκάι «δανείζει» πρόγραμμα και προσωπικό στο Action24,το Σταρ προχωρά σε απολύσεις τεχνικών και μονομερείς, δυσμενείς μεταβολές συμβάσεων και εργασιακής θέσης και στο Μέγκα αγνοούν τόσο το χρώμα του χρήματος όσο και το τι μέλλει γενέσθαι με την εργασιακή τους κατάσταση, αφού πχ ο Μαρινάκης έχει αναλάβει το σύνολο του ΔΟΛ και επομένως και τη μετοχική και διοικητική του συμμετοχή στο Μέγκα, «ελεύθερο βαρών» και επομένως, πλήρως απαλλαγμένος να απασχολήσει το υφιστάμενο, εργατικό δυναμικό στο κανάλι της Μεσογείων.

Επτά, λοιπόν οι άδειες-επτά άδειες όχι για επτά νομά σε ένα δωμά, όπως έγραφε ο Άκης Πάνου, αλλά για επτά «νοματαίους» και «νοικοκυραίους», που θα καταλάβουν και θα περιφράξουν τις καταπατημένες εκτάσεις των τηλεοπτικών συχνοτήτων, με την άδεια, τη σφραγίδα και τη συνταγματικότητα του ΕΣΡ-όπως οι πιστολάδες και οι μισθοφόροι στο Φαρ-Ουέστ απολάμβαναν την προστασία της Ουάσιγκτον, αφού πρώτα είχαν κλέψει το σύμπαν, είχαν διαφθείρει τις αγροτικές κοινότητες, είχαν εξοντώσει τους Ινδιάνους και είχαν καταπατήσει τις εκτάσεις της αμερικανικής Δύσης. 

Ετικέτες