Με μια προκλητική για το κοινό αίσθημα και την ισότητα μπροστά στον νόμο αίτηση προσφυγής, το επίσημο όργανο των καναλαρχών, η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) ζητά να εξαιρεθούν από την κατάθεση πόθεν έσχες τα μέλη της Ένωσης, τα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη των καναλιών και οι μεγαλοδημοσιογράφοι με καθήκοντα διευθυντών και αρχισυντακτών (το κείμενο της αίτησης και τα βασικά επιχειρήματα αναλύει σχετικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»).

Οι καναλάρχες ισχυρίζονται μεταξύ άλλων ότι το πόθεν έσχες και ο τρόπος δήλωσης προσβάλλουν την επαγγελματική τους ελευθερία (!) , την ακεραιότητα (!!) και την εντιμότητα τους (!!!) και παραβιάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα, ενώ τους υποχρεώνουν (!;) να καταθέσουν τα μετρητά τους σε λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος!

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από το κυνικό θράσος των καναλαρχών και των μεγαλοστελεχών τους, που επί επτά συναπτά έτη και όχι μόνο αυτά, καταδίωξαν και τον τελευταίο πωλητή τυρόπιτας επειδή δεν έκοψε απόδειξη ή λοιδόρησαν τον τελευταίο  μισθωτό και τον τελευταίο συνταξιούχο επειδή, δήθεν έκρυψαν τα μετρητά τους στο στρώμα, αποδυναμώνοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

Οι Ηρακλείς των μνημονίων και της λεηλασίας του κοινωνικού και εργατικού εισοδήματος δεν έχουν καν ένα ελάχιστο φύλλο συκής, μετά και από την άθλια αίτηση τους στο ΣτΕ.

Αλλά, οι καναλάρχες βρίσκουν και τα κάνουν. Γιατί πολύ προτού δημοσιοποιηθεί η προσφυγή τους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έσπευσε να δώσει, με τροπολογία στη Βουλή, τη δεύτερη, τρίμηνη παράταση έως τις 12 Απριλίου για την εμπρόθεσμη κατάθεση πόθεν έσχες, αναμένοντας δήθεν την συζήτηση της προσφυγής – είχε προηγηθεί αντίστοιχη αίτηση εξαίρεσης και των ανώτατων δικαστικών.

Γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διευκολύνει τους καναλάρχες στο παιχνίδι καθυστερήσεων και μη υποβολής πόθεν έσχες; Γιατί δεν διατηρεί την προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου ως έχει; Τι θα συμβεί αν βρεθεί κάποιος, πχ ένας αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή ένας γιατρός του ΕΣΥ (κατηγορίες επίσης υπόχρεων) που θα κάνει δική του αίτηση προσφυγής και εξαίρεσης τον Απρίλιο; Η συγκυβέρνηση θα καταθέσει πάλι τροπολογία, πάλι παραμονές της λήξης της προθεσμίας, πάλι παρατείνοντας την προθεσμία υποβολής; Τότε τα πόθεν έσχες για το 2015 δεν πρόκειται να κατατεθούν ποτέ, η διαδικασία θα απονομιμοποιηθεί και θα γελοιοποιηθεί, θα καταντήσει ανολοκλήρωτο γεφύρι της Άρτας.

Η κατάθεση των πόθεν έσχες για όλους τους υπόχρεους, ακόμη και τους δικαστές και τους καναλάρχες πρέπει να γίνει στην αρχική προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου. Η τροπολογία της συγκυβέρνησης δεν πρέπει να ισχύσει. Και όποιος δεν καταθέσει εμπρόθεσμα πόθεν έσχες να βρεθεί ενώπιον των συνεπειών της νομοθεσίας, που προβλέπει ακόμη και ποινικές κυρώσεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος απλώς και μόνο επειδή δεν έχει κατατεθεί η δήλωση πόθεν έσχες (είναι αυτοτελές, ποινικό αδίκημα) – και στα ποινικά πια δικαστήρια ας αιτιολογήσουν και οι ξεχασιάρηδες δικαστές και οι επισπεύδοντες καναλάρχες και το πόθεν και το έσχες των περιουσιών, των τιμαλφών, των μετρητών, των ακινήτων και του όποιου άλλου περιουσιακού στοιχείου διαθέτουν. Αυτό θα συνεπαγόταν μια ουσιαστική και όχι απλώς τυπική ισότητα ενώπιον του νόμου και ένα γερό μάθημα σε όποιον θεωρεί ότι είναι υπεράνω αυτού του ίδιου νόμου. 

Ετικέτες