Με διαχωρισμούς και τις γνωστές παλινωδίες, συνεχίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.

Οι σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού (περίπου 40% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, όταν η κυβέρνηση υποσχόταν «τείχος ανοσίας» 70% ως τον Ιούνιο) και η διπλάσια μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δ», καθιστούν ορατή απειλή ένα τέταρτο κύμα του κορωνοϊού.

Μπροστά στην πιθανότητα νέας έξαρσης των κρουσμάτων, η κυβέρνηση- που λίγες μέρες πριν εξέπεμπε μηνύματα εφησυχασμού για ένα «σχεδόν κανονικό» καλοκαίρι και εξακολουθεί να πορεύεται με το δόγμα «όλα για τον τουρισμό»-συνεχίζει να κρύβει τις εγκληματικές της ευθύνες πίσω από τη λογική της «ατομικής ευθύνης».

Η απουσία πειστικής ενημέρωσης για την χρησιμότητα των εμβολίων και η πανευρωπαϊκή αποτυχία στο ζήτημα του έγκαιρου εμβολιασμού (αλήθεια πόσες μάχες έδωσε ο Μητσοτάκης στις ευρωσυνάξεις για να απελευθερωθούν οι  πατέντες και να πάψει η αισχρή κερδοσκοπία εταιριών και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός κρατών;), αντικαθίστανται από  το χαρτζιλίκι 150 ευρώ  για τους νέους, το χωρισμό των καταστημάτων με κριτήριο τον εμβολιασμό και απειλές ότι έρχεται «καταστροφή» αν δεν εμβολιαστούμε γιατί «η οικονομία δεν αντέχει».

Τα μέτρα διαχωρισμού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως και η γενικότερη συζήτηση περί προνομίων, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και χρειάζεται προσοχή. Γιατί η απαγόρευση εισόδου στην εστίαση ή τον κινηματογράφο, αύριο μπορεί να σημαίνει απαγόρευση εισόδου στο χώρο εργασίας και μεθαύριο στο δημόσιο χώρο. Γιατί αντί να επιταχύνει τον κοινωνικά αναγκαίο εμβολιασμό,  ενισχύει τις ανορθολογικές θεωρίες των διάφορων αρνητών και τον επιβραδύνει. Γιατί στρέφει μια μερίδα του πληθυσμού ενάντια στην άλλη, πρακτική που πάντα εξυπηρετεί του κρατούντες.

Οι ανακοινώσεις για τα ταξίδια στα νησιά (αρνητικό rapid ή PCR test εκτός αν έχουν περάσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση ή διαθέτει κάποιος/α πιστοποιητικό νόσησης) και οι διαρροές ότι αντίστοιχα μέτρα μπορεί να ισχύσουν και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, καταλήγουν σε τιμωρητική αντιμετώπιση όλων μας. Ειδικά, όταν ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων παραμένει χαμηλός, ιδίως στους νέους, καθώς η δυνατότητα να εμβολιαστούν δόθηκε πριν από λίγο καιρό. Ή όταν είναι γνωστό ότι για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca (που αρχικά ήταν η μόνη επιλογή για τις ηλικίες 30-39, παρά τα περιστατικά θρομβώσεων και θανάτων, ειδικά σε νέες γυναίκες), απαιτούνται τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Όσο και να επιχειρούν να ρίξουν το φταίξιμο στην κοινωνία, που υποφέρει 1,5 χρόνο τώρα από τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, οι τραγικές επιλογές της κυβέρνησης είναι αυτές που φουντώνουν και πάλι τα κρούσματα covid (1.001 επισήμως το Σάββατο 3/7). Γιατί αντί για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένα νέο κύμα του ιού, ο Μητσοτάκης προετοιμάζει την πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Αντί για αποφυγή του συνωστισμού σε ΜΜΜ και χώρους δουλειάς, αραιά δρομολόγια και υγειονομικά πρωτόκολλα…από το εγχειρίδιο του εργοδότη. Αντί για πραγματικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου, τυχαίες δειγματοληψίες και αυξημένη πληρότητα στα πλοία. Αντί για γρήγορη και καθολική πρόσβαση στα εμβόλια, πράσινα πιστοποιητικά για τα κέρδη του κεφαλαίου και προκλητικές διακρίσεις.

Ετικέτες