Την Τετάρτη 25.4.2019 πραγματοποιήθηκε άλλη μια επίσκεψη των Μαθητών/τριών Ενάντια στο Σύστημα (ΜΕΣ) στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου. Οι ΜΕΣ σχεδίαζαν από καιρό αυτή τη συνάντηση καθώς πρόθεσή τους είναι να υπάρχει μια διαρκής σχέση αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης με τους πρόσφυγες.

Με πρωτοβουλία τους μαζεύτηκαν τρόφιμα και ρούχα από διάφορα σχολεία της Αθήνας προκειμένου να δοθούν στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου. Για ακόμη μια φορά οι Κούρδοι πρόσφυγες υποδέχθηκαν πολύ φιλόξενα τους μαθητές. Κέρασαν τσάι και συζήτησαν μαζί τους πολύ θερμά. Οι ΜΕΣ ενθουσιάστηκαν από το γεγονός ότι συνομίλησαν κυρίως με Κούρδισες, καθώς όπως δήλωσαν οι ίδιες, τα δικαιώματα των γυναικών ιεραρχούνται ψηλά στην κοινότητά τους και με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να σπάσουν την πρωτοκαθεδρία των ανδρών.

Οι πρόσφυγες μίλησαν στους ΜΕΣ για τις δυσκολίες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν. Είναι εγκαταλειμμένοι από την πολιτεία, τις τοπικές αρχές και διεθνείς οργανώσεις. Το Κέντρο τους περιλαμβάνει έντονη πολιτικοποίηση και ίσως αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούν να τους διχάσουν, να τους διασπάσουν και να τους μοιράσουν σε διαφορετικά καμπς. Οι ίδιοι πάντως δήλωσαν ότι παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Αναφέρθηκαν μάλιστα και στο πρόσφατο περιστατικό της φασιστικής επίθεσης με αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια μιας τοπικής διαδήλωσης που είχαν οργανώσει λίγο πριν το Πάσχα. Η θρασύδειλη αυτή πρόκληση δεν τους πτόησε αλλά τους κράτησε ακόμη πιο ενωμένους και δυνατούς.

Πέρα από τη συζήτηση, όμως, την παράσταση έκλεψε για ακόμη μια φορά το παιχνίδι με τα μικρά προσφυγάκια. Όπως μας είχε τονίσει η Ελένη Βαφειάδου από την Επιτροπή Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου «οι πρόσφυγες εκτός από τις ανάγκες σίτισης έχουν και ανάγκες ψυχολογικής υποστήριξης, ιδιαίτερα τα παιδιά». Το παιχνίδι λοιπόν με τους ΜΕΣ φαίνεται πως έδωσε χαμόγελο στα μικρά προσφυγάκια από το Κουρδιστάν που όλος τους ο κόσμος είναι το προαύλιο του Κέντρου τους. Μπάλες, σκοινάκι, κυνηγητό και πολλά ακόμη παιχνίδια έδωσαν ένα τόνο ξεχωριστό στην επίσκεψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΜΕΣ εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο που οι μικροί πρόσφυγες έχουν μάθει να ζουν συλλογικά. Να μοιράζονται τα παιχνίδια τους και να παίζουν όλοι μαζί όμορφα.

Στόχος είναι στην επόμενη επίσκεψη να μαζευτούν ακόμη περισσότερα είδη ανάγκης και να βρεθούν στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου ακόμη περισσότεροι μαθητές προκειμένου να βιώσουν από κοντά τη σημασία της αλληλεγγύης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει χτιστεί μια σχέση πολύ δυνατή.

Ετικέτες