Θα επιστρέψουμε αργότερα στη συνολική αποτίμηση των εκλογών της 25ης Μαΐου, στο Βέλγιο και στην Ευρώπη, η οποία αξίζει μια λεπτομερή ανάλυση. Προς το παρόν, αν και η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η LCR (Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα) εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά για την αξιοσημείωτη επιτυχία του ψηφοδελτίου του PTB - GO! (Ανοιχτή Αριστερά) στη Βαλλονία και στις Βρυξέλλες.

Με δύο εκλεγμένους στη Βουλή (Raoul Hedebouw στη Λιέγη και Marco Van Hees στο Hainaut), τουλάχιστον έναν εκλεγμένο στο κοινοβούλιο της Βαλλονίας (τον  Frédéric Gillot στη Λιέγη: ένας εργαζόμενος στην χαλυβουργία στο Κοινοβούλιο!) και τέσσερις πιθανούς εκλεγμένους εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, αυτή είναι πράγματι μια επιτυχία για την οποία πρέπει να μιλήσουμε!

Όπως και χιλιάδες ακτιβιστές που αφοσιώθηκαν ολοκληρωτικά σ' αυτό για εβδομάδες, τα μέλη της LCR είναι περήφανα που συνέβαλαν στο να βάλουν στο επίκεντρο της εκστρατείας τους τα κοινωνικά ζητήματα της απασχόλησης, της φτώχειας και της αδικίας σε γενικές γραμμές, εμποδίζοντας έτσι τα παραδοσιακά κόμματα -ιδίως εκείνα που αυτοαποκαλούνται αριστερά- να κρύψουν τις ευθύνες τους. Όπως και δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι, τα μέλη της LCR είναι περήφανοι-ες που συνέβαλαν στην επιστροφή στα αιρετά κοινοβούλια εκπρόσωπων της αριστεράς που θα είναι οι εκπρόσωποι των αγώνων και των διεκδικήσεων.

Την 1η Μαΐου 2012, η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (FGTB) της περιοχής του Σαρλρουά ξεκίνησε το κάλεσμά της για να συσπειρώσει τις δυνάμεις για να παρουσιάσει μια αντικαπιταλιστική εναλλακτική λύση στα αριστερά του PS και των Οικολόγων. Αποτελούμενα από αυτούς που βρίσκονται γύρω από το PTB (Εργατικό Κόμμα), το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Επαναστατική Λίγκα, υποστηριζόμενα από πολλές ανεξάρτητες προσωπικότητες της αριστεράς, τα ψηφοδέλτια του  PTB - GO! ήταν σε θέση να κινηθούν προς την κατεύθυνση που έχει χαραχτεί από τη συνδικαλιστική αριστερά. Αυτή νομιμοποιείται να διεκδικήσει την πατρότητα της νίκης, καθώς και όλοι εκείνοι που, μέσω της δέσμευσής τους, συνέβαλαν στην υπέρβαση των μάταιων καυγάδων, ώστε να δημιουργήσουν μια δυναμική συσπείρωση που φέρνει την ελπίδα στην αριστερά. Η συνέχιση αυτής της δυναμικής θα εξασφαλίσει την περαιτέρω επιτυχία. Η LCR είναι έτοιμη να αφοσιωθεί σ' αυτό.

Παρά τα καλά αποτελέσματα, τη δυναμική εκστρατεία και τους πολλούς υποστηρικτές στην κοινωνία των πολιτών, τα ψηφοδέλτια του PvdA (Εργατικό Κόμμα) στη Φλάνδρα, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν στην εκλογή αντιπροσώπων. Στην Αμβέρσα, ο πρόεδρος του PTB (Εργατικό Κόμμα), Peter Mertens, χάνει την έδρα μόνο για περίπου 2.000 ψήφους. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ως επί το πλείστον λόγω της γενικής πολιτικής κατάστασης στο βόρειο τμήμα της χώρας, που σε μεγάλο βαθμό κυριαρχείται από τα δεξιά. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό της Groen!, του ακροδεξιού εθνικιστικού Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον) και το γεγονός ότι το άθροισμα των ποσοστών του NVA + VB+LDD (Νέα Φλαμανδική συμμαχία + Φλαμανδικό Συμφέρον+ Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) παρουσιάζουν μια ελαφριά κάμψη δείχνει ότι το εκλογικό σώμα δεν γλιστράει μονομερώς προς την αντίδραση.

Παρά τους περιορισμένους πόρους τους, οι υποψήφιοι/ες του SAP (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) στα ψηφοδέλτια του PvdA στη Φλάνδρα και οι υποψήφιοι/ες της LCR στα ψηφοδέλτια του PTB - GO! στο γαλλόφωνο Βέλγιο έχουν πετύχει καλά ή πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτά αποδεικνύουν την παρουσία τους στην κοινωνία, την συμπάθειά της για την αντικαπιταλιστική φεμινιστική εναλλακτική οικοσοσιαλιστική λύση, που προωθείται από την LCR - SAP και την εκτίμηση την οποία η οργάνωσή μας έχει κερδίσει, για την ικανότητά της να θέσει τα συμφέροντα του εργατικού κινήματος πάνω απ' όλα. Και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο θα συνεχίσουμε το έργο μας.

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται τώρα. Ένα φαιό κύμα δυναμώνει σε όλη την Ευρώπη. Στο Βέλγιο, ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης είναι και πάλι πολύ δύσκολος. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Όποια κι' αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων, η λιτότητα θα συνεχιστεί αμείωτη. Το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια θεμελιώδη επιλογή: είτε θα συνεχίσει να ακολουθεί τη λογική του “μικρότερου κακού”, οπότε όλα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, και η φασιστική γάγγραινα θα μολύνει και εμάς όπως έχει γίνει και αλλού, είτε θα έρθει σε ρήξη μ' αυτή τη λογική, θα αναπτύξει μια αντικαπιταλιστική εναλλακτική λύση και θα κινητοποιεί το 99% για να την επιβάλει με τον αγώνα. Στην κλίμακά της, η επιτυχία των ψηφοδελτίων του PTB -GO! δείχνει ότι αυτή η προσέγγιση είναι εφικτή, και ότι είναι δυνατόν να αντιστραφεί η κατάσταση. Ήρθε η ώρα!

Γραμματεία της LCR