Τι συμφέρον έχουμε αλήθεια από την πολιτική των μνημονίων και των κλειστών συνόρων «όλοι εμείς οι ταπεινοί της Γης»;

Με την ανανέωση της θητείας της το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ υιοθέτησε ανοικτά την μνημονιακή πολιτική σαν μόνη ρεαλιστική «λύση» για τη «σταθεροποίηση της οικονομίας και τη διέξοδο από την κρίση». Μια επιλογή που -όπως έλεγε- είχε να κάνει μόνο με την οικονομία, γιατί σε όλα τα άλλα (δημοκρατία, αντιμετώπιση προσφυγικής κρίσης) υπήρχε περιθώριο ανεξάρτητης κυβερνητικής παρέμβασης. Οι επόμενοι πέντε μήνες έχουν διαψεύσει πλήρως αυτό τον ισχυρισμό. Η κυβέρνηση έχει πια πάρει την κατεύθυνση όλων των σαμαρικών επιλογών για το μεταναστευτικό. Η διατήρηση του φράκτη του Έβρου, η κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης, η φυλάκιση μεταναστών χωρίς χαρτιά, οι προσαγωγές αλληλέγγυων στους πρόσφυγες και το καλωσόρισμα του ΝΑΤΟ σε ρόλο δύναμης «απώθησης» των προσφύγων, αποδεικνύουν ότι η υποταγή στα μνημόνια είναι υποταγή σε όλες τις απαιτήσεις των ελίτ, είτε ξένων είτε ελληνικών.

Σήμερα σχεδόν όλοι καταλαβαίνουν ότι αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και σε άλλες χώρες, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την ύπαρξη μεγάλων προσφυγικών ροών. Όσοι ελπίζουν να το κάνουν, στέλνουν τους ανθρώπους στον πνιγμό ή πίσω στις βόμβες. Η παρουσία του Νατοϊκού στόλου στο Αιγαίο μόνο δύο καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Πρώτον, να ωθήσει τους πρόσφυγες να μπαίνουν σε βάρκες χωρίς τους έμπειρους «διακινητές» και να ταξιδεύουν μόνοι τους, με αποτέλεσμα ακόμα περισσοτέρους πνιγμούς. Δεύτερον, να παραταχθεί μια αρμάδα πολύ κοντά στην καυτή περιοχή της Συρίας, αλλά και τις αντίπαλες των αμερικανών ρωσικές δυνάμεις. Με την υπογραφή της κυβέρνησης της τάχα «Αριστεράς», η χώρα μας διευκολύνει τις συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή και φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά.

Τι συμφέρον έχουμε αλήθεια από την πολιτική των μνημονίων και των κλειστών συνόρων «όλοι εμείς οι ταπεινοί της Γης»; Νέα φτωχοποίηση με την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την αρπαγή της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες, την ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας και δομών του κοινωνικού κράτους, την περιστολή των ελαχίστων δικαιωμάτων προστασίας των εργαζομένων και τη στρατιωτικοποίηση στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Η μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία δείχνει το δρόμο. Τέτοιες κινητοποιήσεις είναι που αναγκάζουν την κυβέρνηση σε ελιγμούς όπως οι «εκπτώσεις» του Κατρούγκαλου και αποσταθεροποιούν την εφαρμογή του μvnμoviou. Είτε με αυτήν τη κυβέρνηση είτε με όποιο κυβερνητικό σχήμα επιλεγεί με ή χωρίς εκλογές από τους υπηρέτες του.

Αυτόν το δρόμο του αγώνα έχουμε να ακολουθήσουμε ως το τέλος. Μέχρι ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού, να πάψει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές και το διευρυνόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Για να μην βρεθούμε όλοι μαζί εγκλωβισμένοι στα συρματοπλέγματα της βαρβαρότητας.

Αναδημοσίευση από την «Καρφίτσα»

*Η Γιάννα Γαϊτάνη είναι πρώην βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Α’ Θεσσαλονίκης

Ετικέτες