Η γερμανική, κρατική τηλεόραση σε ειδικό της αφιέρωμα μιλά απερίφραστα για «σύγχρονους σκλάβους» στον ελληνικό τουρισμό.

Την Πέμπτη, 20 του μήνα, έχει προκηρυχθεί απεργία στους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα απεργήσουν διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, σεβασμό στα δικαιώματά τους και αμοιβές, που να ανταποκρίνονται στον νόμο και τις συμφωνίες συνδικάτων και εργοδοτών-ό,τι δηλαδή παραβιάζουν συστηματικά, προκλητικά και κυνικά οι μεγάλοι, μικροί και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού, σχεδόν πάντοτε ατιμώρητα.

Η απεργία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους γνωστούς κύκλους-της…νηφαλιότητας, της…υγιούς επιχειρηματικότητας, των «Μένουμε Ευρώπη», των προστατών (ή νταβατζήδων) της ευθύνης και της συναίνεσης. Λένε ότι η απεργία θα πλήξει την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς. Λένε ότι θα τραυματίσει τον τουρισμό ακριβώς στην κορύφωσή του. Λένε ότι θα προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις στους τουρίστες, που επισκέπτονται τη χώρα, κάνουν την κρουαζιέρα τους στα νησιά, διαμένουν στα ξενοδοχεία, τρώνε στα εστιατόρια και περιηγούνται στις αρχαιότητες. Λένε πολλά, έχοντας το αποκλειστικό προνόμιο συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας σε κανάλια, ραδιόφωνα και διαδίκτυο-τα ίδια που λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία διαφήμισης και αλληλοϋποστήριξης των ταξικών συμφερόντων τους.

Και βέβαια, όπως πάντα, έπεσαν πολύ μέσα στις προβλέψεις τους. Γιατί όντως, η Ελλάδα από χθες διασύρεται διεθνώς και πλήττεται η τουριστική της εικόνα-όχι όμως για τους λόγους ή τις αιτίες, που θέλουν τα ελληνικά ΜΜΕ να προβάλουν και οι επιχειρηματίες και εργοδότες του χώρου να υποστηρίξουν από κυρίαρχη, ταξική θέση.

Η γερμανική, κρατική τηλεόραση σε ειδικό της αφιέρωμα μιλά απερίφραστα για «σύγχρονους σκλάβους» στον ελληνικό τουρισμό. Για ανθρώπους που φοβούνται να περιγράψουν ακόμη και ανώνυμα τις άθλιες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας τους και τις γλίσχρες αμοιβές τους, επειδή απειλούνται με απόλυση και εισαγωγή σε μαύρες λίστες. Για εργαζόμενους που δουλεύουν ασταμάτητα ακόμη και επτά μήνες, χωρίς ρεπό ή άδειες. Για ένα κλίμα τρομοκρατίας και μια ομερτά που συντηρεί τη λουστραρισμένη βιτρίνα της απόλαυσης και του «ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα», ενώ πίσω από αυτή κυριαρχεί η άγρια, η στυγνή εκμετάλλευση.

Στο ρεπορτάζ αναφέρθηκαν σποραδικά και αποσπασματικά, ορισμένες ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες-για τα κανάλια, ιδιωτικά τε και κρατικά ούτε λόγος. Και έπειτα, ακολούθησε το γνωστό μοτίβο-το πόσο υπέροχη είναι η Ελλάδα το καλοκαίρι, πόσο καταπληκτικά τα νησιά της, πόσο ασυναγώνιστες οι διευκολύνσεις και οι παροχές προς τους τουρίστες, πόσα ρεκόρ επισκεπτών θα σπάσει φέτος η χώρα και άλλα συναφή.

Και βέβαια την Πέμπτη, θα ανοίξουν ξανά τα στόματα όσων θα καταγγέλλουν εργαζόμενους, συνδικάτα και απεργούς για το…μεγάλο κακό που προκαλούν και τις…πληγές που ανοίγουν στον τουρισμό.

Τα στόματα θα ανοίξουν, αλλά δεν θα μπορούν να κλείσουν τους σκελετούς στην ευρύχωρη και σκοτεινή ντουλάπα του ελληνικού τουρισμού, που αποκάλυψε ξανά ένα ξένο κανάλι και μια ξένη, ειδησεογραφική ομάδα-όπως συνέβαινε και συμβαίνει σε χώρες όπου η ελευθεροτυπία φιμώνεται (με την ένοχη συνενοχή των δημοσιογράφων ή όχι), το πολιτικό σύστημα διολισθαίνει στον αυταρχισμό και ο κοινωνικός και οικονομικός λογαριασμός για την εργατική τάξη γίνεται όλο και πιο βαρύς.

Με άλλα λόγια, πάλι από ξένες πηγές επαληθεύεται ότι στην Ελλάδα η φράση του Γουόρεν Μπάφετ «έχουμε ταξικό πόλεμο και η δική μου τάξη κερδίζει κατά κράτος» έχει γίνει το καθημερινό ευαγγέλιο των δικών μας κεφαλαιούχων και αστών. Και αυτή η διαπίστωση έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί είδηση… 

Ετικέτες