Ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης

Βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε ένα ακόμα κύμα πανδημίας, που προχωρά με αμείωτη ένταση. Παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, που αναπαράγονται από τα «πρόθυμα» ΜΜΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά πολύ πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά στους θανάτους από Covid 19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ η υπερβάλλουσα θνησιμότητα το 2021 έφτασε το 15,65%. Την ίδια στιγμή που δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα, ενώ εκατοντάδες εισάγονται στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει και εμβαθύνει την ίδια, νεοφιλελεύθερη, ανάλγητη πολιτική, που αφήνει την πλειοψηφία της κοινωνίας, ιδιαίτερα τα πιο φτωχά στρώματα, εντελώς απροστάτευτη, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταξικότητας της κυβερνητικής πολιτικής είναι η μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες για όσους νοσούν με «ήπια» συμπτώματα. Τη στιγμή που μιλά για ατομική ευθύνη, είναι η  ίδια που μετατρέπει κάθε χώρο δουλειάς σε εστία υπερμετάδοσης, για μην διαταραχτεί η «κανονικότητα της οικονομίας», δηλαδή της κερδοφορίας και της μείωσης των κοινωνικών δαπανών.

Μέσα σε δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης, ενώ πάνω από 21.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει:

Να μην παρέχει καμία ουσιαστική στήριξη στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το ΕΣΥ, ήδη τσακισμένο και υποστελεχωμένο από δέκα και πλέον χρόνια λιτότητας και μνημονίων, δεν ενισχύθηκε σε προσωπικό και μέσα, οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία μειώθηκαν εν μέσω πανδημίας, δεν έγινε κανένα βήμα για την πρωτοβάθμια υγεία. Σήμερα, παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, πάνω από 2000 υγειονομικοί νοσούν, ασθενείς διασωληνώνονται σε διαδρόμους γιατί δεν υπάρχουν κενές ΜΕΘ, ενώ η αναλογία νοσηλευτών – ασθενών στις κλινικές Covid είναι επικίνδυνη. Ταυτόχρονα, η μετατροπή – για ακόμα μια φορά – ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων σε νοσοκομεία Covid στερεί τη δυνατότητα εξετάσεων, ιατρικών επισκέψεων και νοσηλείας σε όσους έχουν άλλα νοσήματα, εκτοξεύοντας την ταλαιπωρία αλλά και τους κινδύνους για εκατοντάδες ασθενείς, ενώ δεκάδες ασθενείς με άλλα νοσήματα βρίσκονται σε λίστες αναμονής για ΜΕΘ και δεκάδες χιλιάδες για χειρουργεία.

Να μην παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία από τον συνωστισμό σε ΜΜΜ και χώρους δουλειάς. Καθημερινά, δεκάδες χιλιάδες στοιβάζονται στα ΜΜΜ, χωρίς καμία απολύτως πρόνοια. Στους χώρους εργασίας, τα ήδη ανεπαρκή μέτρα δεν ελέγχονται για την εφαρμογή τους, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων που είτε δεν μπορούν να πάρουν αναρρωτικές άδειες ενώ νοσούν, είτε καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά τους παρότι δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους.

Να στηρίζει προκλητικά τον ιδιωτικό τομέα υγείας, σε βάρος της προστασίας της υγείας των πολιτών, αρνούμενη να επιτάξει τις δομές και το προσωπικό του, δίνοντας παχυλές αποζημιώσεις, στρέφοντας χιλιάδες ανθρώπους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, είτε γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας, είτε γιατί δεν δικαιούνται ή δεν μπορούν να κάνουν δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε δημόσιες δομές.

Να παίρνει εγκληματικές αποφάσεις για την εκπαίδευση που εξυπηρετούν μόνο τη στρατηγική της χωρίς καμία υγειονομική λογική. Ανοίγει τα σχολεία με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα τη μέρα, επιβάλλοντας τον συνωστισμό σε 25άρια και 30άρια τμήματα, διατηρεί τα πρωτόκολλα κλεισίματος τμήματος μόνο με 50%+1 κρούσματα. Επιβάλλει τις διά ζώσης εξετάσεις στα πανεπιστήμια, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο διασποράς, αλλά και οδηγώντας χιλιάδες φοιτητές να χάσουν την εξεταστική τους αν νοσούν ή πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση έχει απόλυτη ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Ήδη από το πρώτο κύμα, επέλεξε να ανοίξει τον τουρισμό χωρίς κανένα μέτρο και καμία στρατηγική επιδημιολογικής παρατήρησης και υγειονομικής προστασίας, οδηγώντας στην τραγωδία του φθινοπώρου 2020 – άνοιξης 2021. Αξιοποίησε τα περιοριστικά μέτρα για την επιβολή αντιδραστικών μέτρων, χρησιμοποίησε την καταστολή και τον αυταρχισμό απέναντι σε κάθε διεκδίκηση. Είναι δεδομένη η ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ωστόσο η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη για τα ελλείμματα στην εμβολιαστική κάλυψη, αφού, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της, ενίσχυσε την καχυποψία, τις ανορθολογικές αντιλήψεις, τροφοδότησε την ακροδεξιά και τα σκοταδιστικά ιδεολογήματα.

Εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την διαχείριση της πανδημίας, την ενίσχυση του ΕΣΥ, τη στήριξη των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή ή έχασαν τη δουλειά τους. Όμως είναι η ίδια που στερεί τεράστιους πόρους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας με τις αντιδραστικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές της:

Επιταχύνει την πολιτική των φοροελαφρύνσεων μείωσης των εργοδοτικών  εισφορών, επιδοτώντας τους εργοδότες έως και 100% για νέες προσλήψεις.

Προσλαμβάνει χιλιάδες αστυνομικούς, ενώ παραμένουν κενές χιλιάδες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και εκπαιδευτικών που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τα σχολεία

Δαπανά ασύλληπτα ποσά για μέσα καταστολής και εξοπλισμό της αστυνομίας, αλλά και εξοπλιστικά προγράμματα

Χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια στα ΜΜΕ, προκειμένου να στηρίζουν την πολιτική της

Κατασπαταλά τεράστιους πόρους για την εξυπηρέτηση κάθε είδους ημετέρων, με σκανδαλώδεις επιλογές, όπως το περιβόητο «σκόιλ ελικικού»

Η πλειοψηφία της κοινωνίας βρίσκεται μπροστά σε μία εφιαλτική πραγματικότητα: υγειονομική κρίση, φτώχεια, εργασιακή επισφάλεια, ακρίβεια, εκτόξευση των τιμών ρεύματος και καυσίμων, συνεχείς τραγωδίες ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί προσπαθώντας να ζεσταθούν.

Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Δεν θα δεχθούμε να συνηθίσουμε τις απώλειες. Δεν θα δεχθούμε την επιβολή της πολιτικής του θανάτου και της εξαθλίωσης.

Ήδη από σήμερα, οι οργανώσεις και τα κόμματα της αριστεράς, οι μαζικοί φορείς του κινήματος, τα σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα δίκτυα αλληλεγγύης, πρέπει να ενωθούν σε κοινούς στόχους μάχης, να παλέψουμε από κοινού για να στηθεί ένα μαζικό ρεύμα αγώνα και αντίστασης που θα διεκδικήσει και θα επιβάλει:

Αύξηση των δαπανών για την υγεία. Στήριξη του ΕΣΥ, άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, ενίσχυση υποδομών. Άμεση πρωτοβουλία στήριξης της πρωτοβάθμιας υγείας.Επίταξη δομών και προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας. Να τεθεί στο σύνολό του στην υπηρεσία των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας.

Δωρεάν rapid και PCR τεστ για όλους. Κάλυψη του πληθυσμού και από τις ιδιωτικές δομές υγείας. Να σταματήσει τώρα η ντροπή των ατέλειωτων ουρών και της κερδοσκοπίας των κλινικαρχών.

Δωρεάν διανομή μασκών σε όλους.

Διάθεση των νέων φαρμακευτικών θεραπειών (μονοκλωνικά  αντισώματα,  από του στόματος νέα φάρμακα) σε όσους τις έχουν ανάγκη.

Δημόσιες καμπάνιες πειθούς και ενημέρωσης με δημόσια ευθύνη, με την αξιοποίηση ειδικών επιστημόνων και προσώπων κύρους για την αύξηση των εμβολιασμών

Καμία απόλυση υγειονομικού.

Λήψη μέτρων προστασίας προσφύγων και μεταναστών

Πλήρης οικονομική στήριξη εργαζομένων και επαγγελματιών που πλήττονται από την πανδημία, που να εξασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης

Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Κανένας εργαζόμενος χωρίς πληρωμένη άδεια, επαρκή για την ανάρρωσή του ή για τον χρόνο καραντίνας. Κανένας εργαζόμενος γονιός χωρίς πληρωμένη άδεια για τη φροντίδα παιδιών που νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα

Άμεσα μέτρα στήριξης των ΜΜΜ. Αύξηση του στόλου των ΜΜΜ, συχνά και επαρκή δρομολόγια

Μέτρα προστασίας για τα σχολεία. Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, σπάσιμο των τμημάτων για να μην συνωστίζονται οι μαθητές στις τάξεις. Δωρεάν, συνεχή τεστ στα σχολεία από εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό. Άμεση αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων της ντροπής που αφήνουν ανοιχτά τα τμήματα μέχρι να νοσήσουν οι μισοί μαθητές. 

Γενναία αύξηση των μισθών, και των συντάξεων. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια. δραστική Μείωση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και μηδενισμός τους στα είδη που καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών.. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμία διακοπή παροχής ρεύματος και νερού .

                                                                                           Η Συντονιστική Επιτροπή

                                                                                                 Αθήνα 10.1.2022

Ετικέτες