Σε νίκη κατέληξε ο αγώνας των φοιτητών, με το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ να προχωρά στην απόσυρση επενδύσεων εκατομμυρίων λιρών από εταιρίες που εμπλέκονται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ.

Σε αυτές συγκαταλέγεται η επένδυση στην ιστοσελίδα Booking.com, μία από τις 112 εταιρείες που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και ενισχύουν την τακτική χτισίματος παράνομων ισραηλινών εποικισμών σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη.

 

Το πανεπιστήμιο, έπραξε το ίδιο και με την Caterpillar, στην οποία κατείχε προηγουμένως μετοχές αξίας 772.000 £. Η Caterpillar είναι ένας σταθερός προμηθευτής του ισραηλινού στρατού, με την παροχή ποικίλων βαρέων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών και την ανέγερση κατασκευών στην παράνομα κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι μετοχές, συνολικής αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων λιρών, πωλήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2020, συμπίπτοντας με τη δημοσίευση από τον ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2020 της λίστας με τις εταιρείες που διευκολύνουν τον ισραηλινό εποικισμό.

Οι φοιτητικές εκστρατείες απαιτούσαν για καιρό από το Πανεπιστήμιο να τερματίσει τις παράνομες επενδύσεις του. Πέρυσι, ένας συνασπισμός φοιτητικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας BDS, του Fossil Free Manchester και του Decolonise UoM, οργάνωσε πολλές διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις για να απαιτήσει την απόσυρση των επενδύσεων του πανεπιστημίου από εταιρείες που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Εκστρατεία Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης (PSC) υποστήριξε τους φοιτητές στη δημιουργία ενός δικτύου ακτιβιστών για την προώθηση εκστρατειών αποεπένδυσης και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2019 η PSC ξεκίνησε μια βάση δεδομένων, εντοπίζοντας ποσά άνω των 450 εκατομμυρίων λιρών που είχαν επενδυθεί από τα βρετανικά πανεπιστήμια σε εταιρείες που σχετίζονται με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ, εργαλείο που συγκεκριμενοποίησε τον αγώνα των φοιτητών.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας απαίτησαν από το πανεπιστήμιο να πάει ένα βήμα παραπέρα και να αποσύρει τις επενδύσεις του από άλλες δύο εταιρείες που η PSC έχει αναγνωρίσει ως συσχετιζόμενες με τις παραβιάσεις του Ισραήλ, και να υπογράψει μια δέσμευση αποκήρυξης του απαρτχάιντ, η οποία αποκλείει ανάλογες επενδύσεις στο μέλλον.

Πηγή: Palestine Solidarity Campaign

Ετικέτες