Εικοσιτετράωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλούν όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να απεργήσουν με σύνθημα: «θέτουμε φραγμό στη διάλυση της δημόσιας υγείας- Ή εμείς ή αυτοί».

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας επιδεινώνεται συνεχώς. Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αλλά και υλικών. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι σε πολλά νοσοκομεία, ακριβώς λόγω της υποχρηματοδότησης, οι εφημερίες των γιατρών δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ. Η κατάσταση αυτή ολοκληρώνεται από τα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Η ανθρωπιστική κρίση, από την οποία είχαμε γράψει πολλές φορές ότι κινδυνεύουμε λόγω της μνημονιακής πολιτικής, είναι εδώ. Εκτός από την υποβάθμιση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας, κυριολεκτικά θα κινδυνεύουν απλά να πεθάνουν αν αρρωστήσουν ή έχουν κάποιο ατύχημα, αφού χωρίς νοσοκομεία μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα αποκλειστεί από κάθε υπηρεσία υγείας. Εκτός από τα νοσοκομεία, κλείνουν ή συγχωνεύονται, επίσης, υποκαταστήματα ΙΚΑ και Κέντρα Υγείας.

Για την οργάνωση της απεργίας, η  ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους νοσηλευτές να λάβουν υπόψη τους την πιθανή προσπάθεια της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει και στο χώρο της υγείας, τις σποραδικές μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Να αντιμετωπίσει δηλαδή την έλλειψη προσωπικού με τον τρόπο που το αντιμετώπισε στους καθηγητές.

Απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης που αναμένεται να επέλθει σε κάθε εργασιακό δικαίωμα των γιατρών και του λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων, μόνος δρόμος είναι η οργάνωση της απεργίας με τρόπο που να συμπεριλαμβάνει κοινή δράση με άλλους κλάδους εργαζομένων και με αυτούς που κατά κόρον χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσοκομεία: τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους ανασφάλιστους.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί η απεργία στις 7 Ιούνη να καταλήξει σε διαδηλώσεις σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Αυτή χρειάζεται να οργανωθεί μαζί με τις επιτροπές αγώνα που ήδη έχουν δημιουργηθεί σε πολλές γειτονιές και πόλεις για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας ή για τοπικά ζητήματα. Γι’ αυτό το σκοπό θα υπάρξει και ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, με την οποία θα ενημερώνεται ο κόσμος για την κινητοποίηση και θα ζητείται η στήριξή του και η οποία θα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε τοπικής επιτροπής.

Αυτό που πέφτει σαν ευθύνη στις πλάτες των παρατάξεων της Αριστεράς στον κλάδο των υγειονομικών είναι η έγκαιρη οργάνωση περιοδειών σε κάθε νοσοκομείο και -όπου είναι δυνατόν- μαζί με τις τοπικές επιτροπές αγώνα εξορμήσεις και περιοδείες στις γειτονιές και χάπενινγκς με μικροφωνικές για να πάρει σάρκα και οστά η προσπάθεια που ξεκινάνε τα σωματεία των γιατρών.

Η απεργία αυτή είναι η πρώτη ενός μεγάλου κλάδου μετά την ήττα του αγώνα των εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης και έχει μεγάλη σημασία να είναι πετυχημένη, ώστε να δώσει ώθηση και στον ίδιο τον κλάδο, αλλά και συνολικότερα στους εργαζόμενους, για την αντιμετώπιση του κρίσιμου πολέμου που έχουν να δώσουν ενάντια στο μνημόνιο. Η Αριστερά πρέπει να δώσει σύσσωμες τις δυνάμεις της για την επιτυχία της. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στις τελευταίες εκλογικές τους διαδικασίες έχουν δώσει τη στήριξή τους στην Αριστερά και δείχνουν να εναποθέτουν σε αυτήν τις ελπίδες τους για ανατροπή του μνημονίου, για να σωθεί η δημόσια υγεία. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να ενεργοποιήσει πλήρως τις δυνάμεις του σε αυτόν τον αγώνα: από τις τοπικές και κλαδικές του οργανώσεις ως την ηγεσία του.

Ετικέτες