Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα μνημόνια και το φασισμό κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των παρελάσεων σε πολλές πόλεις. Οι ελάχιστοι «επίσημοι» που τόλμησαν να εμφανιστούν στις εξέδρες, ήταν περιφρουρημένοι από χιλιάδες αστυνομικούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη επιστρατεύτηκαν ακόμα και τμήματα του στρατού για να γίνουν οι ολίγων λεπτών παρελάσεις. Η οργή του κόσμου εκδηλώθηκε ξανά ενάντια σε κυβέρνηση και τρόικα. Στην πρώτη γραμμή των σημερινών κινητοποιήσεων ολόκληρη η Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που μαζί με σωματεία, φορείς και λαϊκές συνελεύσεις βροντοφώναξαν ΟΧΙ στα νέα μέτρα-ΟΧΙ στο φασισμό.
Στη Θεσσαλονίκη από νωρίς το πρωί χιλιάδες αστυνομικοί, αλλά και στρατιώτες(!), είχαν αποκλείσει το χώρο της παρέλασης, εμποδίζοντας μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να διαδηλώσουν. Σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης, ακούγονταν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Μετά το τέλος της παρέλασης ακολούθησαν μικροσυμπλοκές με τα ΜΑΤ.
Αναλυτικότερα, εκατοντάδες αγωνιστές της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων οργάνωσαν διαμαρτυρίες ενάντια στα μνημόνια, την κυβέρνηση, την τρόικα και το φασιστικό κίνδυνο το διήμερο 27 και 28 Οκτώβρη στην πόλη.
Χθες, στη μαθητική παρέλαση, με συνθήματα όπως «Γυρίστε το κεφάλι αριστερά, ανοίξτε το δρόμο στη λευτεριά», «Ψωμί, παιδεία, Πετρέλαιο στα σχολεία», «Λεφτά για την παιδεία, λεφτά για την υγεία, όχι για τις τράπεζες και την αστυνομία», αλλά και συνθήματα ενάντια στο μνημόνιο και την κυβέρνηση, απευθύνθηκαν στους μαθητές που συμμετείχαν στην παρέλαση. Το «Ποτέ ξανά φασισμός» ακούστηκε επίσης πολλές φορές. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων και η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό. Ένα τμήμα των αγωνιστών και αριστερών οργανώσεων αποκλείστηκε από την αστυνομία στη ΧΑΝΘ και δε μπόρεσε να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία. Μετά το τέλος της παρέλασης έγινε πορεία στη διαδρομή της παρέλασης. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Ιωάννα Γαϊτάνη.
Σήμερα, στην στρατιωτική παρέλαση, παρά το απίστευτο κλίμα αστυνομοκρατίας σε όλη την πόλη και τη δυνατή βροχή, μια σειρά οργανώσεις και φορείς συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα κοντά στο Τεχνικό Επιμελητήριο, σημείο που κατόρθωσαν οι συγκεντρωμένοι να πλησιάσουν την παρέλαση. Μετά το τέλος της παρέλασης η αστυνομία αρνήθηκε να επιτρέψει στους διαδηλωτές να κινηθούν στην παραλιακή. Οι δυνάμεις καταστολής απώθησαν τους διαδηλωτές και ύστερα από αψιμαχίες, τους απαγόρευσαν να προχωρήσουν. Τελικά ακολούθησε διαδήλωση στον παράλληλο δρόμο της Β. 'Ολγας από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της ΟΚΔΕ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννης Αμανατίδης. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση κοντά στο «Μακεδονία Παλλάς» και οι αντιεξουσιαστές έκαναν πορεία στην Εγνατία.
Το “παρών” με πανό, συνθήματα και προκηρύξεις έδωσε η ΚΑΡ Θεσ/νίκης στην τοπική μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτώβρη στην Νεάπολη, μετά από πληροφορίες για ενδεχόμενη παρουσία ναζιστών. Οι χρυσαυγίτες τελικά ΔΕΝ είχαν το θάρρος να εμφανιστούν και μάλλον γι'αυτό δεν υπήρξε και καμία απολύτως φανερή παρουσία της αστυνομίας -για να τους...προστατέψει, όπως πριν 2 βδομάδες στον Λευκό Πύργο. Εκτός από εμάς, σε επιφυλακή ήταν και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μαζί και με την βουλευτή Ιωάννα Γαϊτάνη, ενώ την ίδια την παρέλαση ακολούθησε μικρή πορεία των συντρόφων του ΚΚΕ.
Στην σχεδόν άδεια Αθήνα, το Σύνταγμα ήταν απροσπέλαστο και έκαναν την εμφάνισή τους τα γνωστά κιγκλιδώματα. Στην πλατεία Κοραή και τα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ., ενώ μία μαθήτρια παρέλασε ξυπόλητη σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Θερμής υποδοχής έτυχε το πανό του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής, το οποίο έκλεισε την παρέλαση στην περιοχή. «Ποτέ Ξανά Φασισμός» και «εμπρός λαέ, μην τους φοβηθείς, ήρθε η ώρα της ανατροπής» ήταν τα συνθήματα των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δια της βουλευτού Χαράς Καφαντάρη, είχε καταθέσει στεφάνι στη μνήμη της ηρωίδας της αντίστασης, Ηλέκτρας Αποστόλου.
Στη Ν. Ιωνία συμμετείχαν στη διαδήλωση τα πανό του σωματείου εργαζομένων του δήμου και της επιτροπής κατοίκων Πευκακίων – Περισσού, με αντιμνημονιακά και αντιφασιστικά συνθήματα. Τον τόνο είχε δώσει από νωρίς η δημοτική αρχή επιλέγοντας αντιφασιστικά κι αγωνιστικά τραγούδια για τα μεγάφωνα της παρέλασης. Η ανταπόκριση του κόσμου έδωσε θάρρος στους συγκεντρωμένους και για τη δύσκολη μάχη να βάλουν στο περιθώριο τη Χρυσή Αυγή, που έχει ανοίξει στη γειτονιά τα κεντρικά της γραφεία, στα Βόρεια Προάστια.
Στου Ζωγράφου, η φήμη (που δεν επιβεβαιώθηκε) και μόνο ότι θα καταθέσουν στεφάνι οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, παρουσία βουλευτή τους, κινητοποίησε εκατοντάδες άτομα. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αντιεξουσιαστές από νωρίς το πρωί είχαν καταλάβει το πεζοδρόμιο απέναντι από την εξέδρα. Με πανό και δυναμικά συνθήματα, σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων από εκπροσώπους κομμάτων και συλλόγων, απέδειξαν ότι το άνοιγμα γραφείων της Χρυσής Αυγής στη γειτονιά, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούν οι φασίστες. Μετά τα σχολεία, ακολούθησε παρέλαση-πορεία των συγκεντρωμένων συνοδεία της Διεθνούς μάλιστα, αντί για τα στρατιωτικά εμβατήρια που ακούγονταν από τα μεγάφωνα. Το «ούτε στο Ζωγράφου, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες, σε κάθε γειτονιά» και «η ιστορία γράφεται με ανυπακοή, αγώνας, ρήξη, ανατροπή» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν, με τον κόσμο στα πεζοδρόμια να χειροκροτεί την πορεία.
Στο Περιστέρι και το Κερατσίνι μαθητές παρέλασαν με αντι-ναζί αυτοκόλλητα και στην Ιερισσό με μαύρες κορδέλες στα χέρια και μπλούζες που έγραφαν «SOS Χαλκιδική-Όχι στην εξόρυξη χρυσού».
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η πλατεία Ελευθερίας ήταν αποκλεισμένη από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και κιγκλιδώματα. Ομάδα διαδηλωτών έσπασε μέρος του κιγκλιδώματος και προσπάθησε να μπει στον χώρο της παρέλασης, αλλά απωθήθηκε από αστυνομικούς και έγιναν τρεις προσαγωγές.
Στην Πάτρα, μέλη του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών διαδήλωσαν κατά των νέων μέτρων. Στο Ναύπλιο, ομάδα στελεχών του ΚΚΕ ανήρτησε πανό στο βράχο της ιστορικής Ακροναυπλίας, που έγραφε «Όχι στα μέτρα, όχι στο φασισμό».
Στην Τρίπολητο Αντιφασιστικό Μέτωπο φωνάζοντας αντιμνημονιακά συνθήματα προσπάθησε να παρελάσει, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, αφού εμποδίστηκε από την αστυνομία. Δημιουργήθηκε μικρή ένταση και έγινε χρήση δακρυγόνων.
Στην Κέρκυρα έγινε παρέμβαση από αντιφασίστες/τριες στο μνημείο όπου κατατίθενται τα στεφάνια και τελικά 15 χρυσαυγήτες που εμφανίστηκαν δεν μπόρεσαν να καταθέσουν στεφάνι. Και εκεί υπήρξαν αψιμαχίες με τα ΜΑΤ, που φύλαγαν τα "αδέλφια" τους.
Στα Χανιά και τη Λάρισα οι μαθητές έστρεψαν το βλέμμα από την εξέδρα των επισήμων. Πορείες έγιναν ακόμα στο Αγρίνιο, την Καλαμάτα κ.α., ενώ πολλές παρελάσεις στη Β. Ελλάδα ματαιώθηκαν λόγω κακοκαιρίας.
Σε σχόλιο για τα σημερινά γεγονότα, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σημειώνει: "Η εικόνα των πόλεων σε όλη την Ελλάδα, με τους επισήμους να περιφρουρούνται από χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιωτικούς και τους πολίτες να εμποδίζονται από το να προσεγγίσουν τις παρελάσεις, δεν προσιδιάζει σε μια δημοκρατική χώρα. Είναι, όμως, η εικόνα της Ελλάδας του μνημονίου, μια εικόνα αναντίστοιχη με το αντιφασιστικό και απελευθερωτικό μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου, όπου η λιτότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αστυνομοκρατία και την καταστολή. Την επόμενη περίοδο, οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ανατρέποντας τη μνημονιακή πολιτική και τους εκφραστές της".
Μέρα με τη μέρα ο τρικομματικός θίασος που προσπαθεί να εξασφαλίσει τα κέρδη ντόπιων και διεθνώς αφεντικών, χάνει κάθε στήριγμα μέσα στην κοινωνία. Όπου βρίσκεται ο λαός συγκεντρωμένος, δεν τολμούν να εμφανιστούν. Μοναδικό τους αποκούμπι είναι η καλλιέργεια του φόβου από τα αστικά ΜΜΕ και τις δυνάμεις καταστολής. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη παρέταξαν ακόμα και το στρατό, για να αποτρέψουν την κοινωνική διαμαρτυρία.
Η οργή του κόσμου θα τους σαρώσει αργά ή γρήγορα και καθήκον της Αριστεράς είναι να εκφράσει πολιτικά αυτές τις διεργασίες των «από κάτω». Η ενότητα στη δράση, η ειλικρινής στήριξη και συμμετοχή σε κάθε πεδίο αντιπαράθεσης με το αστικό καθεστώς (παρελάσεις, γενικές απεργίες, κινητοποιήσεις σε σχολεία και σχολές, υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου, δημοκρατικά δικαιώματα κλπ.) είναι το ασφαλέστερο μονοπάτι για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και για να αρχίζουμε να αλλάζουμε τους συσχετισμούς, υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.