Συνάδελφοι, Με αυτό το σημείωμα σας πληροφορούμε ότι η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ του ΙΓΜΕ σταματά να λειτουργεί στο χώρο, καθώς η τεράστια πλειοψηφία των μελών της έχει παραιτηθεί από όλα τα όργανά του και έχει αποχωρήσει από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω δημόσια ορισμένες σκέψεις και απόψεις για τη σημερινή πολιτική κατάσταση, καθώς ο πολιτικός διάλογος των 3 τελευταίων ετών και οι προσδοκίες μας ήταν ιδιαίτερα υψηλές:

Η Αριστερά, ως ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη μια βαριά, συλλογική, ιστορική ήτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στην κυβέρνηση με ένα πρόγραμμα τερματισμού της λιτότητας και καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, έναρξης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ανάκτησης της εθνικής ανεξαρτησίας που έχει υπονομευτεί επικίνδυνα από τις μνημονιακές ρυθμίσεις.

Στους πέντε μήνες της παρουσίας της, η κυβέρνηση της αριστεράς δεν κατάφερε να υλοποιήσει σχεδόν τίποτα από αυτά. Αντίθετα, η ηγεσία της υποχρεώθηκε να συμφωνήσει σε ένα τρίτο μνημόνιο, ακόμη πιο επαχθές των προηγούμενων, και καλείται να το εφαρμόσει, μετά από ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ που μετατράπηκε πριν καν εκφραστεί, σε ηχηρό ΝΑΙ.

Οι ενέργειες στη συνέχεια του πρωθυπουργού και της Ομάδας Μαξίμου, η παραίτηση δηλαδή της κυβέρνησης και η επιλογή των πρόωρων εκλογών, ενάντια στις πρόσφατες αποφάσεις του κόμματος και ερήμην του, προστιθέμενες στις ενέργειες ακύρωσης του ιστορικού «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού και στην ψήφιση του 3ου και πλέον επαχθούς μνημονίου, υιοθετώντας το ακραίο νεοφιλελεύθερο δόγμα «δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος», οδήγησαν στο σημερινό μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει πλέον αντικειμενικά στο μνημονιακό μπλοκ, παίρνει μέρος σε αυτές τις εκλογές με όρους που μας θυμίζουν τις «ένδοξες» αυριανικές στιγμές του ΠΑΣΟΚ του 1985-90, υπηρετώντας τις θέσεις και τα συμφέροντα των Γερμανών επικυρίαρχων με το να σκορπά αυταπάτες στην κοινωνία ότι αυτό το μνημόνιο έχει αναπτυξιακή προοπτική ή ότι υπάρχει η δυνατότητα λήψης «ισοδύναμων» μέτρων που θα ακυρώνουν τις βλαπτικές συνέπειές του.

Αρνούμενοι να αποδεχτούμε το νέο-φιλελεύθερο δόγμα που υιοθέτησε η σημερινή ηγεσία του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση. Καλούμε όλους τους συντρόφους μας και όσους στήριξαν ενεργά το ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσουν τη θλίψη και την απογοήτευση, να μην σκεφτούν καν την αποστράτευση από το κίνημα. Το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού δηλώνει πως η στρατηγική ήττα της Αριστεράς ως ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, μπορεί ταχύτατα να μετατραπεί σε νικηφόρα πορεία της κοινωνίας για ένα καλύτερο αύριο.

Η γρήγορη πολιτική ανασύνταξη δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς με τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, θεωρούμε οι περισσότεροι από εμάς ότι μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε μέσα από τις γραμμές τις τον αγώνα για την Ελλάδα που θέλουμε και την κοινωνία που ονειρευόμαστε, να προωθήσουμε τη Ριζοσπαστική Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός μας.

Σε ότι αφορά στο ΙΓΜΕ, είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να επανιδρυθεί το Ινστιτούτο και να τοποθετηθεί μια Διοίκηση με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες. Οφείλουμε εδώ να ευχαριστήσουμε ξανά και δημόσια το σύντροφο και συνάδελφο Νίκο Γεωργακάκη, χωρίς την καθοριστική συμβολή του οποίου το εγχείρημα θα ήταν αμφίβολο, τον Γ.Γ. ΠΑΠΕΝ Αποστόλη Αλεξόπουλο, και βεβαίως τον τότε Υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και για την ουσιαστική επανίδρυση και αναβάθμιση του ΙΓΜΕ, για ένα ΙΓΜΕ στην υπηρεσία της κοινωνίας. Ένα ΙΓΜΕ που να λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας, συλλογικότητας και αξιοκρατίας.

ΤΟ ΟΧΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ

Ετικέτες