ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ- ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ -ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τον υπερπολύτιμο χρόνο των οκτώ μηνών, που κερδήθηκε με κόπο και θυσίες από τον λαό και τους υγειονομικούς. Αντί να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με έμψυχο δυναμικό, άφησε αθωράκιστο το ΕΣΥ μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με ανυπολόγιστες υγειονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει καμιά ανακωχή: Παρά την πανδημία, παρά την εκτίναξη της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας, συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στον κόσμο της εργασίας. Δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο. Χαρίζει τις εργοδοτικές εισφορές, νομοθετεί δεκάδες φοροαπαλλαγές, επιδοτεί το «μισθολογικό κόστος» έως και 70%, δωρίζει υπερεκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό. Στηρίζει απροκάλυπτα τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που βλέπουν την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία αύξησης των κερδών τους. Δίνει ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες της υγείας αντί να αναπτύξει τις δημόσιες υποδομές και να αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ. Επιχειρεί να επιβάλει ένα νέο καθεστώς αστυνομοκρατίας, ΜΑΤωμένης δημοκρατίας, απαγόρευσης διαδηλώσεων, ελέγχου και επιτήρησης, περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης.

Στην περίοδο της πανδημίας αναδείχθηκε η ανωτερότητα, η αποτελεσματικότητα και η κοινωνική χρησιμότητα του δημόσιου απέναντι στο ιδιωτικό σύστημα υγείας. Αποδείχθηκε ότι όσο πιο οργανωμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει μια χώρα, όσο πιο προσβάσιμο στο λαό, τόσο λιγότερες ανθρώπινες απώλειες θα καταμετρήσει. Κέρδισε, όπου εφαρμόστηκε, η πολιτική έκτακτης κινητοποίησης δημόσιων πόρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η στρατηγική του επιθετικού ελέγχου των εισερχόμενων στη χώρα, των μαζικών τεστ, των κάθετων μέτρων ιχνηλάτησης και καραντίνας. Κι όμως η εξουσία κωφεύει!

Μας έχουν αναλώσιμους και από την άλλη μας λένε ότι φταίμε για τα πάντα. Φταίμε γιατί «δεν προσέχουμε», δεν κρατάμε αποστάσεις, βγαίνουμε στις πλατείες, γι’ αυτό θα είμαστε υπεύθυνοι για την κατάρρευση του ΕΣΥ από την πανδημία. Φταίμε γιατί έχουμε μισθό πείνας αφού δεν έχουμε τα κατάλληλα προσόντα (παρά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά), φταίμε γιατί δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Φταίμε γιατί μας καταργούν τη σταθερή εργασία, αφού είμαστε τεμπέληδες και μόνο με τις συμβάσεις ομηρίας ορισμένου χρόνου, την απειλή της απόλυσης και της διαρκούς αξιολόγησης μπορούμε να γίνουμε παραγωγικοί. Φταίμε γιατί αρρωσταίνουμε γι’ αυτό θα τιμωρηθούμε για την αναρρωτική άδεια ή την καραντίνα με απλήρωτες υπερωρίες. Συνεχώς η ατομική ευθύνη του θύματος για να ξεπλένεται ο θύτης.

Τώρα χρειάζεται πανεργατικός ξεσηκωμός, μαζικό κίνημα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, για την επιβίωση του λαού. Δεν αρκούν οι αποκαλύψεις, οι καταγγελίες και οι αναλύσεις. Όχι άλλη αναμονή. Η διέξοδος από τη νέα κρίση απαιτεί μια συνολική πολιτική πρόταση μάχης και αντεπίθεσης για μια διαφορετική ζωή αξιοπρεπούς εργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, ανάπτυξης των δημόσιων αγαθών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, οικολογικής ισορροπίας. Με τη στροφή στη βάση, τον κόσμο της δουλειάς στα πρωτοβάθμια σωματεία, τις συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα. Με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις θα νικήσουμε την κυβερνητική αποθράσυνση.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο το παρατεταμένο συνδικαλιστικό lockdown που προωθούν οι παρατάξεις του κυβερνητικού, κρατικού συνδικαλισμού και της υποταγής στα συμφέροντα του ΣΕΒ και των επιχειρηματιών.

Η απεργία της 15/10 μπορεί να γίνει ένας ακόμα αγωνιστικός  σταθμός για την ανατροπή και ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο. Λεφτά υπάρχουν στα κέρδη, στην αιματηρή αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, στις πολεμικές δαπάνες, στα μυστικά κονδύλια των υπουργείων.

Στις 15 Οκτώμβρη, απεργούμε και διεκδικούμε  :

Θωράκιση της  δημόσιας υγείας. Αύξηση του ΑΕΠ για το ΕΣΥ στο 7%. 30.000 προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Άμεσος διπλασιασμός των δημόσιων ΜΕΘ. Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας. Μαζικά τεστ από δημόσια εργαστήρια δωρεάν για όλους. Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. 15 μαθητές ανά τάξη και όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. Υγειονομική προστασία των εργαζομένων όλων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.  Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Νομοθετική απαγόρευση απολύσεων. Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες.

Όχι στον πόλεμο και τις καταστροφικές πολεμικές δαπάνες. Να μην προχωρήσει η νέα, ληστρική «αγορά του αιώνα». Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Όχι στην καταστολή των εργαζομένων και της νεολαίας στους ανοιχτούς χώρους, στο όνομα της πανδημίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΙΣ 15/10 στις 8.30 πμ στην πλατεία Μαβίλη.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

Ετικέτες