Πολύ ευχάριστα αποτελέσματα επιφύλασσε η κάλπη της 22/11/22 για την εκλογή νέου ΔΣ στο Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, έσπασε η αυτοδυναμία του κατεστημένου συνδικαλισμού στο Υπουργείο και βγήκαν πολύ ενισχυμένες οι δυνάμεις της Αριστεράς και ειδικά της ριζοσπαστικής. Σε σύνολο 9 εδρών και όσον αφορά τις δυνάμεις που εκπροσωπούνταν στο προηγούμενο ΔΣ, η ΠΑΣΚ έβγαλε 3 έδρες (από 5), η ΔΑΚΕ 1 (από 2) και η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΡΣΥ έμεινε ξανά στις 2. Στους νικητές της διαδικασίας και συμμετέχοντες πλέον στο ΔΣ, είναι η Αγωνιστική Συσπείρωση/ΠΑΜΕ, με σημαντική άνοδο σε ψήφους και μία έδρα και κυρίως ο Αντίλογος (συλλογικότητα με συμμετοχή αγωνιστών/τριών της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και του αντιεξουσιαστικού χώρου και με στενή σχέση με την νεοϊδρυθείσα ΜΑΧΗ), ο οποίος έβγαλε 2 έδρες και ανέβηκε στην 3η θέση, ξεπερνώντας τη ΔΑΚΕ!

Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να ερμηνευτεί από μια σειρά πραγμάτων και καταστάσεων. Σε τεχνικό επίπεδο, το σπάσιμο του Συλλόγου στα δύο, λόγω της μετατροπής του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή αποδυνάμωσε κατά κύριο λόγο την ΠΑΣΚ που είχε συγκριτικά μεγαλύτερη επιρροή στο ΣΕΠΕ. Το καθοριστικό όμως  ήταν το γεγονός ότι οι δυνάμεις που συμμετείχαν στο προηγούμενο ΔΣ και ειδικά η αυτοδύναμη ΠΑΣΚ οδήγησαν το Σύλλογο σε πλήρη ανυποληψία, χωρίς καμία ουσιαστική ή και εντελώς παρέμβαση, η οποία έφτασε σε τέτοιο επίπεδο εκφυλισμού, ώστε να υπερβαίνει ακόμα και τον χρόνο παράτασης της θητείας της λόγω Covid και να οδηγούμαστε σε διοίκηση από Πρωτοδικείο… Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό φυσικά με τα γνωστά πλαίσια ευνοιοκρατίας, αλλά και την όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων που βιώνουμε όλοι, οδήγησαν πολύ κόσμο στο να νιώθει απηυδισμένος και πολλοί εξ αυτών να ψάχνουν να βρουν εναλλακτική λύση.

Αντίλογος

Όσον αφορά τον Αντίλογο, τα αποτελέσματα είναι δικαίωση μιας συλλογικής προσπάθειας σε πολλά επίπεδα. Σε όλο το διάστημα της παραλυτικής αδράνειας, εμείς συνεχίσαμε με διαρκείς περιοδείες ενημέρωσης, με πλήθος ανακοινώσεων, με εκδηλώσεις για το νόμο Χατζηδάκη και για προετοιμασία της απεργίας. Αυτά, σε συνδυασμό με το ότι πετύχαμε μια μικρή νίκη όταν με την συμπαράσταση των συναδέλφων/σσων αναγκάσαμε την πολιτική ηγεσία να ανακαλέσει δυσμενή μετακίνηση μέλους μας  λόγω του ότι έκανε σωστά τη δουλειά του , απέδειξαν τη χρησιμότητα -και εντιμότητα – ενός σχήματος με μαχητική διάθεση. Εφόσον συνυπολογιστεί και το ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι κοινωνικοί αγώνες βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, όπως φάνηκε στην πρόσφατη απεργία και το Πολυτεχνείο, το αποτέλεσμα μπορεί να αποκωδικοποιηθεί και να γενικευτεί.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει σε θέση μεγαλύτερης ευθύνης και μπροστά σε προκλήσεις που τρέχουν, με άμεση την συγκρότηση του νέου Προεδρείου του ΔΣ. Δυστυχώς, η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΣΥ), τόσο με τις συμμαχίες που επιλέγει (πχ στο συνέδριο υψηλών “μαγειρικών” ικανοτήτων της Ομοσπονδίας Συλλόγων του Υπουργείου (μετά τις εκλογές του Συλλόγου δηλαδή), σε συνεργασία με «απολιτίκ» δεξιούς συνδικαλιστές ή στο νεοσύσταστο Σύλλογο Επιθ. Εργασίας σε κοινό ψηφοδέλτιο με τη ΔΑΚΕ ) όσο και με την ως τώρα συνδικαλιστική της πρακτική (βλέπε εκπαιδευτικούς), δεν αφήνει περιθώριο για κάποια συνεργασία που θα έστρεφε τον Σύλλογο του υπουργείου Εργασίας σε αριστερή κατεύθυνση. Ανοιχτό παραμένει το σενάριο συνεργασίας με την Αγωνιστική Συσπείρωση/ΠΑΜΕ, αν και τα μέχρι τώρα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά (πχ άρνηση κοινής καθόδου στην Ομοσπονδία που θα εξασφάλιζε έδρα με εναλλαγή). Από πλευράς μας, θα επιμείνουμε , καθώς τόσο οι θέσεις μας όσο και οι αγωνίες και οι διαθέσεις του κόσμου που στηρίζει τα δύο σχήματα είναι κοινές. Συνολικά όμως, σε μια εποχή που ο κόσμος της εργασίας δέχεται όλο και περισσότερες επιθέσεις (πχ νέα Επιθεώρηση Εργασίας, εφαρμογή νόμου Χατζηδάκη, ξεπούλημα περιουσίας ΜΤΠΥ αλλά και διάλυση του ΕΣΥ και ο επερχόμενος χειμώνας) το τι θα κάνει ο Σύλλογος του Υπουργείου είναι κομβικό. Πατώντας στην ανανεωμένη μας αυτοπεποίθηση, θα συνεχίσουμε δυναμικά!

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες