Πολιτικό σχόλιο της Καμπάνιας «Κανένας Μόνος, Καμία Μόνη»

Από την πρώτη στιγμή της δραστηριοποίησης της Καμπάνιας «Κανένας μόνος, Καμία μόνη» μας ήταν ξεκάθαρο ότι η ελπίδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας βρίσκεται στα τμήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που μπήκαν με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή της μάχης. Όμως, τα ονοματεπώνυμα τους δεν θα τα βρείτε στην κυβέρνηση. Οι ηρωίδες και οι ήρωες της πανδημίας είναι οι υγειονομικοί που με ελλιπή μέτρα προστασίας νυχθημερόν βρίσκονται στο πόστο τους τους σώζοντας ζωές. Είναι οι εργαζόμενοι/ες της εφοδιαστικής αλυσίδας και των ζωτικών κλάδων που δε σταμάτησαν να δουλεύουν μέσα σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες. Είναι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου που στάθηκε με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε απροετοίμαστη, χωρίς σχέδιο σε περίπτωση απότομης έξαρσης των κρουσμάτων και έχοντας στα χέρια της ένα ΕΣΥ θύμα των πολιτικών λιτότητας και με διακηρυγμένη πολιτική θέση εις βάρος του. Την ώρα που το βάρος της «εξομάλυνσης της καμπύλης» και του κόστους της κρίσης έπεσε στους ώμους των παραπάνω στρωμάτων με ελάχιστη βοήθεια, η κυβέρνηση συνέχιζε να κάνει μόνο επικοινωνιακή διαχείριση και να επιδεικνύει αλαζονεία και αυταρχισμό, τόσο με την υποτίμηση του ζητήματος της οικονομικής επιβίωσης των ανέργων, όσο και με τον εμπαιγμό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Και βεβαίως, την ίδια στιγμή να διαπλέκεται με επιχειρηματικά συμφέροντα – ακόμη και το φιάσκο των προγραμμάτων κατάρτισης θα είχε συγκαλυφθεί αν δεν είχε προηγηθεί η κατακραυγή. Κυβέρνηση και ελεγχόμενα ΜΜΕ συντεταγμένα επιχείρησαν να απαξιώσουν τους υγειονομικούς, να στιγματίσουν τους συλλογικούς τους φορείς και αγνόησαν επιδεικτικά τα αιτήματα των εργαζομένων. Τώρα με θράσος προσπαθούν να οικειοποιηθούν το έργο των ανθρώπων της πρώτης γραμμής ως κυβερνητική επιτυχία και να προετοιμάσουν μια «θριαμβευτική επιστροφή» στην «κανονικότητα». Επειδή κάθε φορά που εξαγγέλει η κυβέρνηση θριάμβους νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι στα σκαριά, ας προετοιμαστούμε συλλογικά για την επόμενη φάση.

Τίποτε ίδιο από δω και μπρος!

Όσες υπεκφυγές κι αν επιχειρήσει η κυβέρνηση, τα κύρια ζητήματα στην επόμενη φάση σχετίζονται αφενός με την αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ και αφετέρου με το ποιος θα επωμιστεί το βάρος της οικονομικής ύφεσης που θα ακολουθήσει. Η μετακύλιση της χασούρας των επιχειρήσεων στις πλάτες των εργαζόμενων δεν είναι φυσική και αναπόφευκτη εξέλιξη αλλά συνδέεται με τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση, τη λιτότητα που επιβάλει η ΕΕ και τις πολιτικές που ακολούθησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο στο ζήτημα της υγείας όσο και στα θέματα της οικονομίας βάζει την εξυπηρέτηση των τραπεζών, του χρέους και το φαγοπότι των λίγων πάνω από την ευημερία, την υγεία και τις ζωές των πολλών. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί και δε σκοπεύουμε να μείνουμε θεατές. Απαιτούμε:

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα
  • Καθολική απαγόρευση απολύσεων όσο διαρκεί η κρίση της πανδημίας
  • Προστασία εργαζομένων και ανέργων
  • Φορολόγηση των επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων
  • Τήρηση των υγειονομικών μέτρων και της εργατικής νομοθεσίας
  • Όχι σε καραντίνα κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες

Ετικέτες