«Οι επιστήμονες είναι ασυγχώρητοι που βασανίζουν τα ζώα. Κανονικά, θα έπρεπε να κάνουν τα ιατρικά τους πειράματα στους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους» (Ερρίκος Ίψεν).

1.Διαβάζω στον ιταλικό, ηλεκτρονικό Τύπο, στις αγγλόφωνες εκδόσεις του, ότι στην Ιταλία έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά η συζήτηση και η έρευνα πάνω στο φλέγον ερώτημα μήπως η τραγική εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα, η οποία πληρώνει τον πιο βαρύ φόρο αίματος στην υφήλιο, ΔΕΝ ξεκίνησε σύμφωνα με τις επίσημες εκδοχές και τα διαπιστωμένα κρούσματα τον Φλεβάρη, αλλά τουλάχιστον έναν-δυο μήνες νωρίτερα. Το ίδιο ερώτημα έχει αρχίσει να τίθεται και στην Ολλανδία, καθώς οι «εστίες» της διασποράς της νόσου, οι οποίες εμφανίζονται, και μάλιστα σαν «μπουμ» μερικών δεκάδων κρουσμάτων,  πια σε αγροτικές και περιφερειακές περιοχές, ΔΕΝ αιτιολογούνται καν με την… αποστασιοποίηση της αγέλης που είχε επιλέξει ως στρατηγική, στις αρχές του Μάρτη, η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών του Μαρκ Ρούτε.

Φαντάζομαι ότι το ίδιο ερώτημα θα γίνει αντικείμενο έρευνας και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, που βλέπουν ειδικά τους αριθμούς των κρουσμάτων να ανεβαίνουν εκθετικά και ανεξάρτητα από τη μαζικότητα των τεστ διαπίστωσης της νόσου, μαζικότητα η οποία ΔΕΝ αποτελεί καν κεντρική και ενιαία πολιτική πρόληψης και καταπολέμησης της νόσου στις χώρες της Ευρώπης, με την εξαίρεση ίσως της Γερμανίας [και ας υπάρχουν τα σχετικά, θετικά προς τούτο, παραδείγματα της Ταϊβάν, της Νότιας Κορέας (πέρα από τον Μεγάλο Αδερφό που εφάρμοσε στην επιτήρηση των φορέων) ή της Σιγκαπούρης].

Αναρωτιέμαι αν το ίδιο ερώτημα θα απασχολήσει και την Ελλάδα, πέρα από τη «συμβατική» διαπίστωση του πρώτου και αρχικού κρούσματος στη χώρα, στις 26 του Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη. Μήπως και στην Ελλάδα, υπήρχαν αφανή, «ασυμπτωματικά» ή «ήπια» κρούσματα, πολύ νωρίτερα; Μήπως και η Ελλάδα θα πληρώσει την κυβερνητική απρονοησία και τη γραφειοκρατική, άλλοτε αρτηριοσκλήρωση και άλλοτε χαλαρότητα του… πρωτοκόλλου (ή απλώς, του κώλου), την έλλειψη πρόνοιας, μέριμνας και στρατηγικού σχεδίου στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, την απουσία διαμόρφωσης υγειονομικών ζωνών και νοσοκομείων αναφοράς στα μεγάλα αεροδρόμια και τα λιμάνια της, έλλειψη και απουσία που αντισταθμίζονται με όρους επικοινωνίας, καταστρατήγησης των συνταγματικών και πολιτικών δικαιωμάτων, ποδοπάτησης των τελευταίων θεσμικών ερεισμάτων των εργαζομένων και με άναρθρες κραυγές επίδειξης, αποκλειστικά και μόνο, ατομικής ευθύνης των πολιτών και όχι των πολιτικών; Ειδικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Θυμίζω πολύ… ανειδίκευτα, ότι ένας ασυμπτωματικός ή ήπιων συμπτωμάτων φορέας του κορωνοϊού, μπορεί να είναι «τυχερός» ο ίδιος για το σχετικά ανώδυνο πέρασμα του ιού από το σώμα του και τον οργανισμό του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και ο κοινωνικός του περίγυρος θα περάσει εξίσου ανώδυνα τον ιό. Πέρα από το σοβαρό ενδεχόμενο να υποτροπιάσει «αιφνιδίως» και να καταστεί βαρύτατα ασθενής. Γι’ αυτό ακόμη και τα μέτρα καραντίνας των «ήπιων συμπτωμάτων» στα νοικοκυριά και τα σπίτια, όπου αυτά υπάρχουν, όσα μέτρα αυτοπροστασίας και αν πάρουν προς τούτο, οι συγγενείς, οι φίλοι και η οικογένεια ΔΕΝ θα αρκούν χωρίς την περιοδική, τακτική και άμεση παρουσία και εποπτεία νοσηλευτή ή γιατρού στον χώρο απομόνωσης και θεραπείας του αρρώστου, εν προκειμένω των «ήπιων συμπτωμάτων» (να, πόσο απαραίτητο είναι ένα στιβαρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας (δημόσιο, ιδιωτικό, «μεικτό», ας το αφήσουμε προς ώρας) σε τέτοιες περιπτώσεις και να, επίσης, ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα χωρών, όπως η Ολλανδία, που τάχα τα πάει άσχημα, επειδή έχει πλέον των χιλίων νεκρών, έχοντας όμως ταυτόχρονα,υψηλότατο ποσοστό ιαθέντων στα πραγματικά κρούσματα, σε σχέση με την Ελλάδα, που τάχα τα πάει καλά, επειδή ο Κούλης απαγόρευσε την κυκλοφορία και μόνο).

2. Πώς θα τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού, γενικά στην υφήλιο, αλλά ας… αυτοπεριοριστούμε, στην Ευρώπη; Προσοχή, όχι πότε, πώς; Τα μέχρι στιγμής δείγματα προετοιμασίας της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεων της ηπείρου για την «επόμενη μέρα» είναι ανησυχητικά, αν όχι, φρικαλέα – δείτε τι γίνεται στην Ουγγαρία και όχι μόνο σε αυτήν. Μπορεί να μην έχει υπάρξει ακόμη το κατάλληλο εμβόλιο ή το κατάλληλο φάρμακο για τον κορωνοϊό, αλλά οι Όρμπαν ή και οι Μακρόν και οι Σάντσεθ της Ευρώπης βρήκαν το… φάρμακο για τον «πόλεμο» που ΘΑ αρχίσει μετά το τέλος της πανδημίας, όποτε και αν αυτό συντελεστεί – έκτακτα στρατοκρατικής κοπής και υφής μέτρα ενάντια στο σύνταγμα, τους «φιλελεύθερους» νόμους και τα δικαιώματα πολιτών και εργαζομένων, απεριόριστες εξουσίες «έκτακτης ανάγκης» στην εκτελεστική εξουσία, τον εκάστοτε πρόεδρο ή πρωθυπουργό, μιθριδατισμός των μαζών στον μετα-αποκαλυπτικό φόβο, την οικονομική αβεβαιότητα και την πολύπλευρη και αυτοεκπληρούμενη «καταστροφή» του κόσμου «όπως τον ξέραμε πριν από τον κορωνοϊό» με άξονα το κατασκευασμένα αυτοενοχοποιητικό «εσείς φταίτε, και αν αρρωστήσετε» (του στιλ, ζούσαμε και τώρα αρρωσταίνουμε, πάνω από τις δυνατότητες μας).

Αυτά όλα είναι, για να το θέσω πολύ απλά, πολύ επικίνδυνα πράγματα.

Και αντιλαμβάνομαι ότι και ο Κυριάκος Κωνσταντίνου Μητσοτάκης φλερτάρει (για να μην πω, ότι έως σήμερα «μακρονίζει» ενώ ραγδαία διολισθαίνει στον «ορμπανισμό») με μια τέτοια «μετά-τον-κορωνοϊό» εξουσιαστική ισχυροποίηση της «Μένουμε Μαξίμου» θέσης του-αν βέβαια θα μπορεί να μείνει σε αυτήν, πολιτικά ανέπαφος και «επικοινωνιακά» ανεπηρέαστος, όταν και όπως «τελειώσει» η πανδημία. (θυμάστε, άραγε, σήμερα, ότι μιλάμε για τον πρωθυπουργό, που έκανε τη ρατσιστική εκτίμηση πως τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, θα τον έφερναν οι πρόσφυγες από το Ιράν; Και γι’ αυτό τάχα έπρεπε να χτιστούν φυλακές μεταναστών στη Λέσβο και τη Χίο; Σε άλλη χώρα, σε άλλες εποχές, αυτός ο τύπος δεν θα στεκόταν για πρωθυπουργός, μετά από την κραυγαλέα διάψευση της πρόβλεψης του και την τραμπικής έμπνευσης μισάνθρωπη και ξενοφοβική στάση του. Σήμερα, οι «δημοσιογράφοι» του κατεστημένου, τον λιβανίζουν ως τον… μεγάλο ηγέτη(!), που απαγόρευσε την κυκλοφορία στον… κορωνοϊό).

Φυσικά, ως προς αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαία τα εξής πραγματικά περιστατικά: 1ον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος προσωπικά, έχουν αποφύγει πίσω από υπεκφυγές και «επιστημονικές» διαβεβαιώσεις «απλώματος» της πανδημίας μέσα στον χρόνο, να απαντήσουν στο φλέγον ερώτημα πότε και με ποια, πραγματικά υγειονομικά μέτρα θα τερματιστεί η πανδημία στην Ελλάδα.

Σε δυο μήνες; Σε τέσσερις μήνες; Σε έξι μήνες; Και με πόσους «αποδεκτούς» αριθμητικά και… επικοινωνιακά νεκρούς; 100; 500; 1.000; 2.000; Θυμίζω ότι στα δυο αυτά ερωτήματα, ακόμη και αν δεν ερωτήθηκαν από δημοσιογράφους των χωρών τους, απάντησαν πρωθυπουργοί, όπως ο Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία : Δυο μήνες πανδημία,με 1.000 νεκρούς. Ξέρουμε όλοι τη συνέχεια.

Ο Κυριάκος και σε αυτό το ζήτημα, αποδεικνύεται κουτοπόνηρος εξωφυλλαρούχας, που λέγαμε και στους πάγκους των ποδοσφαιρικών μας ομάδων. Ό,τι και αν συμβεί θα θεωρηθεί «επιτυχία» του… μεγάλου αρχηγού! Θα βάλει και τον ιεροψάλτη Τσιόδρα να απαγγέλει «δεύτε τελευταίονασπασμόν» ή «εν τόπωχλοερώ, ένθα απέδρα, οδύνη, λύπη, στεναγμός και… Μητσοτάκης» πάνω από τα φέρετρα και θα «καθαρίσει».

Επικοινωνιακά, εννοείται. Τον κοσμάκη θα τον έχει «καθαρίσει» η άθλια, υγειονομική και οικονομική, του πολιτική.

2ον, τα «ανακουφιστικά» μέτρα για την οικονομία λόγω του γενικού λουκέτου και της εκτεταμένης και σε γενικές γραμμές, αλλού για αλλού, αναποτελεσματικής, αστόχαστης και «τρούπιας» - από κυβερνητική και όχι ατομοκεντρική σκοπιά - καραντίνας, συνιστούν στις θεωρούμενες, ευνοϊκές τους διατάξεις γενικό, κρατικό παρεμβατισμό συντεχνιακού και κορπορατιστικού χαρακτήρα. Αυτά, συγγνώμη για τη διάλυση του ονείρου σας, νεοφιλελεύθεροι διαπρύσιοι κήρυκες της… δημοκρατικής Ευρώπης, ΔΕΝ είναι μέτρα μιας δημοκρατίας εν λειτουργία, ούτε βέβαια ανοίγουν τις πύλες της κομμουνιστικής ουτοπίας, αλλά είναι πρώιμα στάδια ενός νεοφασισμού εν εξελίξει. Αυτά είναι μέτρα στα… μέτρα ενός Μουσολίνι – αχ, άτιμη Ιταλία, τι μας έκανες, πρώτα, με τους φασίστες, μετά με τον κορωνοϊό!;

Γουστάρει ο Κούλης… Όρμπαν; Νόμιζα ότι μόνο… Μακρόν και… Ρούσβελτ αντέγραφε παιδαριωδώς. Γι’ αυτό δίνει λεφτά με το τσουβάλι στο κεφάλαιο εν Ελλάδι, τα εξαρτήματα και τα εξαπτέρυγα του; Γι’ αυτό τα σκάει χοντρά στις ιδιωτικές κλινικές και τα ΜΜΕ, που έχουν μολύνει τον τόπο και έχουν φοβίσει τον κόσμο είτε από την τηλεόραση είτε από το διαδίκτυο, με το αμυντικά και υγειονομικά ατελέσφορο «Μένουμε Σπίτι»;

Κούλης όπως… Παττακούλης, και οι δυο με καταγωγή από την Κρήτη, ενθυμείσθε οι παλιότεροι έτσι;

3. Και επειδή ο σωστός ο Παττα-κούλης χρειάζεται και τον δικό «του», Σάββα Κωνσταντόπουλο, άνοιξαν τα ταμεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σεσημασμένο άντρο της κλεπτοκρατίας με τη σφραγίδα των εκάστοτε κυβερνήσεων εν Ελλάδι, και από τα ταμεία αυτά διατέθηκαν ζεστά και λαχταριστά, 11.000.000 ευρώ, διά την επικοινωνιακήνενίσχυσιν των ημέτερων ελληνικών δυνάμεων και των ΜΜΕ τα οποία αμύνονται του πατρώου εδάφους και συστρατεύονται εις τον «Άγνωστον Πόλεμον» εναντίον του κομμουνισμού, ώπα, συγγνώμη, του κορωνοϊού, ήθελα να γράψω…

Θα απαιτήσω από το πάλαι ποτέ σωματείο-ταμείο-συντεχνία της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, που υπήρξα, δυστυχώς, μέλος της από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2018, θα απαιτήσω, λέγω και γράφω, να εμφανίσει τον αναλυτικό κατάλογο των ΜΜΕ και των «δημοσιογράφων» που έχουν λαμβάνειν από τα 11 εκατομμυριάκια ευρώ του Παττα-κούλη για να ξέρουμε πλέον ποιους, τι και γιατί το διαβάζουμε ή το βλέπουμε και το ακούμε, στο διαδίκτυο, την τηλεόραση, το διαδικτυακό ραδιόφωνο και τον έντυπο – στην ηλεκτρονική του μορφή- Τύπο.

Αν η ΕΣΗΕΑ δεν είναι εύκαιρη, φαντάζομαι ότι παροικούντες το Μαξίμου δημοσιογράφοι, όπως η ΑριστοτελίαΠελώνη ή ο Αργύρης Παπαστάθης, θα κάνουν έναν μικρό κόπο, ένα ειδικό μπρίφινγκ για το ποια ΜΜΕ, ποιοι «συνάδελφοι», ποια υποσυστηματάκια και αρθρογραφάκια της σήμερον, έχουν λαμβάνειν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 11.000.000 ευρώ και έχουν εξογκωθεί σαν δηλητηριώδης και αδηφάγος… κισσός στην απομύζηση του δημοσίου χρήματος. Καλό θα ήταν, φαντάζομαι να μην μπεικαι η διαφάνεια στην καραντίνα, ούτε η αληθινή ενημέρωση στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, ανθρώπων, ιδεών και γεγονότων.

Σε αντίθετη περίπτωση, ελπίζω να βρεθούν οι πραγματικοί εκείνοι επιστήμονες – όχι τύπου ιεροψάλτη Τσιόδρα, που κάνει ατομική λατρεία στο πρόσωπο του πολιτικότατου μητροπολίτη Μεσογαίας, Νικόλαου Χατζηνικολάου, ε; - πραγματικοί επιστήμονες, που θα κάνουν πράξη τη φράση του Ίψεν, η οποία ανοίγει εισαγωγικά το παρόν κείμενο,ενόψει των πειραμάτων για την ανεύρεση αποτελεσματικού εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού.

Ετικέτες