Για ακόμα ένα μήνα, ο πολυχώρος Κομμούνα θα έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Με βάση όσα συζητήθηκαν στη συνέλευση των φίλων της Κομμούνας, ο Απρίλης θα είναι επίσης γεμάτος από πολιτικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις.

Οι δράσεις αυτές έχουν στόχο να απευθυνθούν σε ένα πλατύ κοινό, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα ζητημάτων. Με λίγα λόγια, ότι κι αν ψάχνει κάποιος/α είναι πολύ πιθανό να το βρει στην Κομμούνα τον Απρίλη. 

Οι πολιτικές εκδηλώσεις του Απρίλη θα έχουν ποικίλη θεματολογία, αγγίζοντας επίκαιρα και ιστορικά ζητήματα. Στις 5 Απρίλη, οι εκδόσεις Red Marks παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Κατσορίδα «Τοπική αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείρηση», με ομιλητές από τα κινήματα γειτονιάς και επικεφαλής δημοτικών περιφερειακών παρατάξεων. Πρόκειται για μια εκδήλωση πλήρως εναρμονισμένη με τα ζητήματα της συγκυρίας, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές όλο και πιο κοντά και με την Αριστερά συχνά μουδιασμένη μπροστά στην ανάγκη να απαντήσει και σε τοπικό επίπεδο στα διλλήματα της περιόδου.

Στις 20 του μήνα το βήμα θα δοθεί στο εκπαιδευτικό κίνημα. Οι Μαθητές/τριες Ενάντια στο Σύστημα θα συζητήσουν για το εκπαιδευτικό σύστημα και τα κινήματα που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό. Στη συζήτηση θα παρέμβουν καθηγητές, μαθητές και φοιτητές, αναδεικνύοντας τα πολλαπλά ζητήματα της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, αλλά και την ανάγκη για ένα ενωτικό εκπαιδευτικό κίνημα που να απαντάει συνολικά στα προβλήματα.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 22 του Απρίλη, θα συζητήσουμε για την ιστορία των τροτσκιστών και τη σχέση τους με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ομιλητές θα είναι ο Αντώνης Νταβανέλος και ο Δημήτρης Κατσορίδας. Θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να λυθούν απορίες, αλλά και να δοθούν απαντήσεις στους μύθους σχετικά με τη δράση των τροτσκιστών στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 12 και 13 Απρίλη θα γίνουν δύο βιντεοπροβολές με διαφορετική, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα θεματολογία. Στις 12, η ηλεκτρονική εφημερίδα «Το Μωβ» θα παρουσιάσει μια βίντεο-έρευνα για τις Παλαιστίνιες γυναίκες και θα ακολουθήσει συζήτηση για το ζήτημα. Στις 13 Απρίλη θα ταξιδέψουμε στην άλλη πλευρά της υφηλίου με ένα animated ντοκιμαντέρ της Titania Matina για τους Ζαπατίστας και θα συζυτήσουμε για το κίνημα που σημάδεψε το Μεξικό και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα. 

Τις πολιτικές συζητήσεις θα συνοδέψει μια πληθώρα πολιτιστικών γεγονότων, αναδεικνύοντας και τον διπλό χαρακτήρα της Κομμούνας ως Ινστιτούτο Πολιτικών, αλλά και Πολιτιστικών ερευνών.

Την αρχή θα κάνουν οι «Ιστορίες Κινηματογράφου», που ήδη έχουν καταφέρει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ενός μεγάλου κοινού, με αποτέλεσμα να γίνουν πολλές επιτυχημένες εκδηλώσεις μέχρι σήμερα. Στις 9 Απρίλη βλέπουμε την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» και συζητάμε εστιάζοντας στο ζήτημα του χρόνου ως πεδίο χαρτογράφησης και εξερεύνησης. Στις 23 Απρίλη θα προβληθεί η ταινία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ «Ζούσε τη Ζωή της», με θέμα συζήτησης ο «κινηματογράφος του σώματος». 

Στις 19 του Απρίλη, ο κινηματογράφος παραμένει στο κέντρο, αλλά με το βιβλίο του Γιώργου Κόρρα «Οι γεύσεις του σινεμά». Για το βιβλίο θα συζητήσουν οι Φοίβος Δεληβοριάς (τραγουδοποιός), Αχιλλέας Κυριακίδης (Μεταφραστής, συγγραφέας και σκηνοθέτης) και Χρήστος Βούπουρας (σκηνοθέτης).

Στις 20 του μήνα, ένα μπολ φυστίκια θα εμφανιστεί στην Κομμούνα. Και συγκεκριμένα, η λογοτεχνική συλλογικότητα Μπολ Φυστίκια θα παρουσιάσει τη δεύτερη έντυπη κυκλοφορία της, το φανζίν με τίτλο «Ερωδιά». Η Ερωδιά είναι ένας λογοτεχνικός (μη) τόπος, όπου η «μοναρχία» συναντάει την ποίηση.

Την επόμενη μέρα, 21 του Απρίλη, η Λέσχη Ανάγνωσης της Κομμούνας θα παρουσιάσει το βιβλίο «Αγαπημένη μου Ουρανία» της Νατάσσας Γεωργούλια, με θέμα την προσφυγιά ως παρελθόν, αλλά και ως παρόν.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η ομάδα Πείρα(γ)μα θα επισκεφτεί για δεύτερη φορά την Κομμούνα, αυτή τη φορά με το θεατρικό έργο «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων», του Σπύρου Τζόκα. Είναι ένα ιστορικό έργο, βαθιά πολιτικό, για την Αριστερά, τους αγώνες και την Αντίσταση.

Τέλος, μέσα στον Απρίλη, οι εκδόσεις Red Marks θα παρουσιάσουν την πρώτη λογοτεχνική τους έκδοση, το βιβλίο της Ελένης Χριστοπούλου «Παιδικοχαρίτες», ένα ημερολόγιο πεζοποίησης, εργασίας και συναισθημάτων.

Ετικέτες